Europa Nostra salută decizia de înscriere a Peisajul minier Roșia Montană pe Lista Patrimoniul Mondial și pe Lista Patrimoniului Mondial în pericol

Pe 27 iulie, în timpul celei de-a 44-a sesiuni extinse a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, peisajul minier Roșia Montană a fost înscris simultan pe Lista Patrimoniului Mondial și pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Cu această ocazie, Sneška Quaedvlieg – Mihailovic, secretarul general al Europa Nostra, a făcut o declarație puternică, aplaudând cu tărie această decizie și reamintind sprijinul acordat de Europa Nostra acestei campanii în ultimul deceniu.

Text: Sneška Quaedvlieg – Mihailović
Traducere: Daria Pârvu
Foto: Ștefan Ghenciulescu

«În numele mișcării noastre mari, a societății civile dedicate patrimoniul cultural și natural din toată Europa, inclusiv din România, Europa Nostra felicită cu căldură Statul român și cetățenii săi pentru înscrierea Peisajului minier Roșia Montană atât pe Lista Patrimoniului Mondial, cât și pe Lista Patrimoniului Mondial în pericol.

Această reușită e o adevărată piatră de hotar în mobilizarea pe scară largă a părților interesate din domeniul patrimoniului, pentru a asigura acestui peisaj cultural excepțional un viitor durabil. Nu putem decât să aplaudăm autoritățile române pentru hotărârea de a păstra moștenirea lor culturală și naturală, de a sta alături de comunitatea locală din Roșia Montană și de a sta alături de vocile hotarâte și convingătoare ale societății civile, care nu și-au cruțat eforturile în campania pentru salvarea Rosiei Montane.

Alături de ICOMOS și alte organizații internaționale de patrimoniu, Europa Nostra și-a oferit cu plăcere sprijinul acestei campanii, printre altele plasând Roșia Montana , în 2013, pe prima noastră listă a celor «7 cele mai amenințate situri de patrimoniu din Europa», desfasurata de catre Europa Nostra in partenariat cu Instututul Bancii Europene de Investiții. La acea vreme, nu eram optimiști în ceea ce privește viitorul Roșiei Montane, dar am fost impresionați de determinarea comunității locale și a societății civile de a nu opri rezistența în fata planului de exploatare minieră de aur în aer liber inițiat de către o companie multinațională, plan care ar fi avut un impact devastator asupra peisajului cultural al Roșiei Montane.

8 ani mai târziu, bucuria noastră este imensă văzând că UNESCO a recunoscut valoarea universală remarcabilă a acestui peisaj minier istoric de excepție. Felicitări UNESCO și ICOMOS pentru sprijinul acordat! Fie ca această reușită să devină un mesaj important trimis și lumii afacerilor și economiei : că interesul pe termen scurt al afacerilor nu poate prevala asupra intereselor pe termen lung ale patrimoniului nostru cultural și natural și al comunităților locale conexe.

 

 

De asemenea, aplaudăm decizia luată de Unesco de a pune Rosia Montana pe Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în Pericol. Aceasta constituie un apel de urgență îndreptățit către toate părțile interesate, de la nivelul local și național, până la cel european și internațional, pentru a aduna expertiza și resursele necesare pentru dezvoltarea unui plan holistic pentru viitorul Roșiei Montane.

Îndemnăm în special Uniunea Europeană să ofere sprijinul necesar autorităților române pentru a asigura o renaștere cu adevărat durabilă și incluzivă a acestui sit al Patrimoniului Mondial, cu implicarea cuvenită a comunității locale și a societății civile și în conformitate cu recomandările excelente adoptate de Comitetul Patrimoniului Mondial.

Europa Nostra este gata să contribuie la aceste eforturi.

Sari la conținut