Rockwool

Eroinele | Femei extraordinare din Cehia și România

4.12.2020 – 15.01.2021 | L-V | 09:00 – 16:00 @ Centrul Ceh București
Deschiderea expoziției: 3.12.2020 | 18:00 – 21:00

Expoziția Eroinele este o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normele sociale ale vremurilor lor. Aceasta reunește portrete ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, care au avut sau au în continuare contribuții importante în dezvoltarea și progresul social, cultural, științific și economic. Scopul este de a transmite poveștile lor impresionante, dar și de a aduce un omagiu celor care au luptat pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi – o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale, recunoscute pentru toate categoriile sociale.

Republica Cehă sărbătorește anul acesta un moment important: 100 de ani de la promulgarea legii prin care femeile au căpătat drept de vot. Cu această ocazie, studenții Facultății de Design și Arte Ladislav Sutnar au realizat, sub îndrumarea Renátei Fučíková, o serie de ilustrații prin care aduc un omagiu unor personalități importante din istoria Cehiei și celebrează reușitele tuturor acelor femei care au avut curajul să își urmeze propriul drum. Acestea vor fi expuse alături de o selecție de povești ale unor femei remarcabile din România, din cadrul celor două volume intitulate Nesupusele, publicate în anul 2018 la editura Univers, ce vor fi însoțite de o serie de ilustrații văzute prin ochii unui grup de tinere ilustratoare profesioniste din România.

Anul acesta, Centrele Cehe celebrează femeile. Femei al căror curaj, competență, forță interioară și tenacitate servesc astăzi drept punct de referință. […] Este o listă impresionantă a femeilor aparținând bazinului ceh-moravian, de-a lungul istoriei și în toate domeniile de activitate! Femei cărora nu le-a fost și nu le este frică să fie puternice în pozițiile lor, în opinii, responsabilități și funcții – și asta în ciuda circumstanțelor istorice, așteptărilor sociale sau a convențiilor culturale pe care le-au înfruntat. Unele dintre ele sunt mult lăudate și au fost chiar și în zilele lor, altele au căzut, pe nedrept, în obscuritate.” (Ondřej Černý, Director General al Centrelor Cehe)

Proiectul Nesupusele reprezintă o evidențiere extrem de necesară și un omagiu adus contribuției substanțiale a femeilor din istoria recentă a României. Selecția de ilustrații din cadrul expoziției Eroinele oferă un set de argumente, atât vizuale cât și ideatice, care susțin ideea de eliberare de orice fel de constrângere, fie ea socială, culturală sau politică. […] Poveștile, împreună cu ilustrațiile, invită cititorii la o lectură alternativă asupra istoriei României moderne.” Laura Grünberg, profesor universitar, Departamentul de Sociologie al Universității din București)

Intrarea este liberă.

Eveniment organizat de Centrul Ceh București, DeBasm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România, Facultatea de Design și Arte Ladislav Sutnar, în cooperare cu Radio Prague International.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Un număr limitat de persoane poate intra simultan în sala de expoziții, distanța de 2m trebuie păstrată pe tot parcursul vizitei și masca de protecție este obligatorie. Vizitatorilor li se va lua temperatura la intrarea în clădire, iar accesul va fi interzis persoanelor care prezintă simptome (strănut, rinoree, tuse, febră) sau o temperatură mai mare de 37,3 ° C.

Berea Budweiser Budvar va fi oferită cadou, iar vizitatorii doritori vor primi o sticlă la finalul vizitei. Sunt interzise deschiderea și consumarea acesteia în incinta și în perimetrul clădirii Centrului Ceh.

*Fb event

 

Sari la conținut