Geberit

Elastopave®: Un concept cu totul nou pentru infrastructura cu materiale inovative

Potrivit pentru parcări auto, trotuare si zone pietonale, alei şi parcuri, amestecul de agregate concasate cu poliuretan oferă o suprafaţă rezistentă, permeabilă la apă şi aer, fiind o soluţie inovatoare.

Text: Carmen Turcu, Rodica Mărgărit

(a) În deceniile următoare, tendinţa globală de urbanizare va fi în continuă creştere. Cercetătorii, oamenii de ştiinţă, urbaniştii şi arhitecţii anticipează că până în 2050 două treimi din populaţia lumii va locui în oraşe. Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă oraşele este crearea unei arhitecturi moderne adaptate noilor provocări şi a unei infrastructuri moderne, utile şi sustenabile.

Utilizarea soluţiei Elastopave® în zone pietonale şi de agrement, de exemplu, contribuie la bunăstarea locuitorilor şi, prin urmare, crează sentimentul de „acasă”. Elastopave® de la BASF îmbină perfect confortul cu utilitatea. Agregatul glazurat cu poliuretan, pus în operă conform instrucţiunilor BASF, prin aplicatori agreaţi, oferă o soluţie practică şi potrivită de pavare atât spaţiilor publice cât şi celor private.

Elastopave® exploatează principiul de legare a amestecurilor de minerale concasate cu poliuretan pentru a obţine o suprafaţă durabiă, permeabilă la apă şi aer.

 

16 (1)

 

Elastopave® o soluţie la îndemâna urbaniştilor, peisagiştilor şi nu numai

Un exemplu recent este aleea care duce spre Cazinou, ca parte a amplului proiect de renovare a Parcului Central Cluj-Napoca. „Suprafaţa nu este etanşată, iar apa de ploaie se scurge în câteva secunde”, explică Luminiţa Andrieş, Account Manager Performance Materials BASF Romania.

Un alt exemplu este parcarea BASF Lemfoerde din Germania, pavată cu diferite amestecuri de marmură şi alte minerale. Această aplicaţie demonstrează avantajele acestei soluţii. Suprafaţa permeabilă permite scurgerea rapidă a apei de ploaie, fără stagnare pe suprafaţă, cu direcţionarea spre pânza freatică.

Exemplele prezentate pot fi transpuse ca soluţii eficiente şi sustenabile la pavarea pieţelor şi spaţiior publice.

Şi iată cum funcţionează: datorită unui amestec, realizat inteligent, de piatră selectată, suprafaţa are multe goluri interconectate şi, prin urmare, un grad ridicat de permeabilitate.

Daca sistemul Elastopave® este instalat pe un sol corespunzător, apa de ploaie percolează eficient şi astfel nu stagnează la suprafaţa pavajului.

Elastopave® este uşor de procesat, amestecul de piatră poate fi personalizat (marmură, granit, piatră de râu etc.), pentru a se integra în mediul înconjurător. În plus, soluţia aceasta elimină costurile din aval asociate pavării suprafeţelor complet etanşe, ca de exemplu taxele pentru apele reziduale.

În concluzie, prezintă beneficii reale în ceea ce priveşte designul, atractivitatea, longevitatea, cu protejarea mediului înconjurător.

Solutia Elastopave® de la BASF poate diminua riscul de inundaţii. Un exemplu este oraşul chinez Hangzhou care se confruntă în mod regulat cu precipitaţii abundente. Edilii intenţionează să-şi adapteze infrastructura la aceste evenimente meteorologice acute, trecînd printr-o transformare completă a oraşului. În anii următori, cel puţin 20% din centrul oraşului va fi modernizat – utilizând pe scară largă Elastopave®. Pentru început drumul Moganshan şi pista de biciclete din regiune au fost reabilitate cu sistemul poliuretanic Elastopave® de la BASF – mai multe informatii: www.basf.com/ro/ro/products/plastics-rubber/pm_Romania.html.

 

 

Lider al segmentului european infrastructură şi construcţii

Sistemul Elastopave® este potrivit pentru orice aplicaţii care necesită stabilizare a agregatelor de la pavaje interioare şi exterioare, peisagistică, cum ar fi terase, pergole, mobilier urban şi pentru aplicaţii de nişă, adică obiecte de artă şi design.

*

Luminiţa Andrieş – Reprezentant de vânzări pentru Mase Plastice Tehnice şi Sisteme Poliuretanice adresate Industriei de Construcţii şi Bunuri de Larg Consum din România / +40 730 015 574 / luminita.andries@basf.com

Sari la conținut