Asus ZenBook

Articol revista # 94

 

Editorial: Piata Matache

Post de: Constantin Goagea
 

Nu credeam sa revenim prea devreme, dar iata ca se intampla ca povestea axei Buzesti Uranus sa fi ajuns intr-un punct pe care marturisesc ca nu mi l-as fi imaginat posibil. Platforma pentru Bucuresti, media si grupuri de ONG-uri ataca in instanta o decizie a primariei si reusesc sa declare ilegal PUZ-ul operatiunii.

Pana sa se ajunga insa aici am avut o avalansa de actiuni si proteste care acuzau distrugerea monumentelor, inactualitatea solutiei, abuzurile proiectului. Acest verdict al instantei surprinde, si da, poate fi considerat un succes al societatii civile, nu de alta dar de 20 de ani si mai bine asistam fara putere de negociatori reali la imperativul agendei politice.

In tot acest context tensionat, pe fundalul unui oras prin care tocmai au trecut buldozerele, Ordinul Arhitectilor prin vocea celor mai inalti reprezentanti, a propus primariei sa medieze acest proiect si sa-si aduca aportul la conturarea unei viziuni coerente. Poate ca un moment atat de crizat o sa lase loc unor nuantari mult mai complexe a solutiei initiale. Trafic, comert, simboluri identitare, marketing politic, gentrificare, densificare, resurse, deseuri sunt parte a unei intregi economii de valori si energii ale orasului careia trebuie sa-i gasesti rapid forma coerenta. Lumea arhitecturii si a urbanizarii nu este insa la noi una a calmului ori a reflectiei indelungate.

Castiga intotdeauna cine face repede proiectul, cine ia deciziile rapid, cine nu pierde vremea cu detalii, ori mai rau cu avize si autorizatii. Acum cateva luni am aflat de initiativa legislativa care propunea desfiintarea autorizatiilor de constructii si realizarea de vreo 10 proiecte tip de case, blocuri si birouri pentru toata tara. Poate ca suntem o lume prea grabita, fiindca avem de lucru, fiindca avem de castigat bani ori de facut istorie.

Totusi e posibil ca acest episod minuscul in istoria practicilor de politica urbana romanesti sa fie consemnat ca un moment 0, un start pentru solutii complicate la probleme complicate, pentru implicarea mai multor specialisti in studii urbanistice interdisciplinare, sau mai politic spus o fi vremea unui oras mai bun. Si fara procese.

http://piatamatache.info/?p=1286

Foto: Dragos Lumpan

1