Articol revista # 98

 

Editorial: Bistarii n-aduc fericirea, banii da!

Post de: Constantin Goagea
 

Capitalism de cumetrie vs. knowledge economy

Stim noi cum sunt cercetatorii americani, cum fac ei genul ala de studii care corelaza una cu alta, somnul cu stralucirea parului sau inteligenta cu abuzul de cafea, dar va povestesc una buna care poate ajunge, prin voi, si la urechile cuiva de sus, potent, inteligent si influent.

Pe scurt, in revista Scientific American am gasit un articol care zice asa: cu cat e mai educata populatia intr-un oras cu atat economia este mai performanta, salariile si castigurile financiare mai mari si nivelul de viata mai bun. Phiii, ce chestie. Drept care statul american (sper ca stie toata lumea replica din filmul lui Pintilie, Balanta: “al mai prost om din lume e americanul”) a inventat granturile in terenuri pentru educatie. Un parteneriat in care statul a pus la dispozitia unor universitati si centre de cercetare terenuri pe care sa poata construi sedii si laboratoare, lucru care-a adus in foarte scurt timp la o consistenta crestere economica si sociala. Mai mult creste economia urbana din antreprenoriat si initiativa, din cunoastere si aptitudini decat din infrastructura, mai zice studiul. Tradus pe romaneste, geaba strazi daca n-ai idei sa scoti bani din oportunitatile pe care ti le-aduc ele,

Daca investitia in educatie aduce profit pe toate planurile, ma intreb de ce n-ar face statul roman o figura la fel de inteligenta si normala. Ia imaginati-va, ce-ar insemna niste granturi in terenuri pentru cultura si educatie? Cunosc destule institutii solide care ar vrea s? construiasca o scoala, un campus universitar sau un laborator de cercetari (in versiunea ideala chiar si o sala de concert, sau un muzeu). Si, daca tot veni vorba de finante si oras, parteneriate public-privat si prosperitate, va invit la Festivalul Zeppelin ce urmeaza in noiembrie si decembrie. Anul acesta vom aduce-n prim plan tocmai acest subiect: bani, oras si arhitectura (city, money, architecture), deci fiti pe faza la intalnirile cu profesionistii – arhitecti si urbanisti, politicieni, economisti si oameni de afaceri. O mare dezbatere pe tema asta se pregateste pentru voi. 

Sari la conținut