Echoes – hub oficial al Bucharest Graphic Days

Numit după o piesă de Pink Floyd, dar inspirat și de Kubrick,Vonnegut etc, Echoes e un nou local pentru artiști, muzicieni, designeri și bon-viveuri. Găzduit de o vilă și o terasă care au consacrat înainte barul Have a Cigar (la rându-i numit după un cântec de Pink Floyd), spațiul de pe Strada Dianei 11, din vecinătatea Pieței Rosetti – București, se va deschie pe 1 octombrie 2022, simultan cu debutul festivalului Bucharest Graphic Days, pentru care va juca și rolul de hub oficial. Cei care vor prezenta o brățară de vizitator al festivalului vor beneficia de un discount de 15% la consumație pe toată perioada (1-15 octombrie 2022).

De precizat că participarea la toate evenimentele Bucharest Graphic Days (cu excepția atelierelor) se face în baza unei donații recomandabile de 25 lei (5 Eu) pentru adulți și de 15 lei (3 Eu) pentru elevii/ studenții. Aceste donații reprezintă o mână de ajutor la producția expozițiilor și a conferințelor B-GD.

Programul evenimenelor – aici.
Cele 6 conferințeaici:
Despre expozițiiaici.

www.graphicdays.ro

Povestea Echoes

Text: Mihai Velcescu

Se spune că omul face locul. Unele locuri chiar tind să rețină mai mult caracterul dat de oamenii care le-au făcut. Continuă să aibă o energie, chiar dacă aceasta se mai schimbă și reformează. Aceasta este o poveste scurtă despre un astfel de loc și despre oamenii care l-au făcut.

Acum ceva ani, în 2013, Have a Cigar a apărut într-un apartament chic de pe lângă Sala Dalles. Primul bar din oraș inspirat de Pink Floyd. Poate și primul din țară și singurul pe o rază de cine știe câți kilometri. Am fost acolo din prima săptămână, având în vedere tema locului. Am devenit un client recurent, dar asta s-a întâmplat datorită oamenilor, mai degrabă decât muzicii.

Un an mai târziu, în 2014, barul s-a mutat în locul unde va deveni legendar: o vilă spațioasă cu o terasă verde la Nr.11 pe Strada Dianei. La o aruncătură de băț de Piața Rosetti.

Pentru 8 ani și ceva, acest loc a devenit responsabil pentru momente în care o sumedenie de oameni minunați și-au intersectat căile, construind prietenii lungi, unii din ei chiar găsindu-și soția sau soțul, iar alții adunându-se în formații. A devenit un refugiu pentru mulți artiști și bon viveuri, fiecare cu stilul propriu.

Și, cum spunea și Vonnegut, „so it goes”. Și asa a mers ani de zile. Apoi a venit carantina și cei 2 ani de pandemie. Nucleul Have a Cigar a fost pus la încercare, iar ei au reușit să o depășească. Însă cu un cost. Acel tip de cost care vine la pachet cu schimbări și epuizare. O epuizare care a dus ca, într-o zi de Iunie în anul acesta, să pună punct acestei povești frumoase.

Și totuși, ceva s-a întâmplat. Când Seba, Alexandra și Didi, cei care au ținut locul acesta laolaltă pentru atâția ani, au anunțat că asta a fost, unii din oamenii pe care i-am menționat mai devreme au avut altă idee. Unii au decis că această moștenire construită de Have a Cigar este mult prea importantă ca să se piardă. Iar unii din aceia au făcut ceva în privința asta.

Așa a început un nou capitol.

Echoes a apărut ca idee la sfârșitul lui Iunie. A prins rădăcini și a crescut, s-a transformat și adaptat. A luat acea moștenire de vibe al Have a Cigar și a construit pe ea, ducând-o mai departe. Au adăugat, pe lângă inspirația profundă din opera Pink Floyd, și alte surse, cumva conexe. Printre ele ar fi lucrările lui Kubrick, Vonnegut, Warhol, și mulți alții. Acum, la sfârșitul lui Septembrie, locul e pe cale să devină realitate.
În aceeași vilă de la numărul 11 pe Strada Dianei, Echoes își deschide ușile pe 1 octombrie (posibil cu două zile mai devreme, dar ăsta e posibil să fie doar un zvon)

Și ții minte ce am spus mai devreme despre oamenii care și-au încrucișat căile în acel loc, formând prietenii peste un pahar cu gin sau la un draft de bere, totul scăldat în vibe-ul Have a Cigar? Iată că oamenii din spatele Bucharest Graphic Days și cei din spatele Echoes sunt astfel de cazuri. Iar coincidența este că ambele lor proiecte pornesc în aceeași zi, pe 1 octombrie. Ar fi fost cu adevărat păcat să nu se întâlnească și să discute și ca Echoes să nu devină hub-ul oficial al festivalului B–GD.

Voi păstra această poveste scurtă, din moment ce oricum este într-o fază incipientă. Acesta e un capitol ce urmează să fie scris și sper să ne cunoaștem cu mulți din cei care vor trece pe la Graphic Days, să stăm la un pahar în Echoes și să scriem acest capitol împreună.

www.echoes.haus

 

Articol conex:

Ryszard Kaja: Plakat-Polska – expoziție de afiș polonez, în deschiderea BUCHAREST GRAPHIC DAYS

Sari la conținut