Dosar Zeppelin #164: „Ideal & Material“

Coordonatori dosar: Ștefan Ghenciulescu, Cătălina Frâncu

Intro

O primă împărțire în categorii a acestui dosar sună puțin a repertoar de materiale: lemn recompus, sticlă și policarbonat, metal, beton, textile speciale, și de tehnologii: matrițe 3D, laminare, recuperare de gaze și căldură, clădiri inteligente. Evident, nu ne-am dorit un catalog sintetic, ci mai degrabă o discuție despre material și arhitectură sau mai degrabă despre materialul care definește arhitectura. E o discuție veche de când lumea, despre construcția inteligentă și care (eventual decorată) este transfigurată în spații și formă sau, dimpotrivă, despre forma gândită în sine și care își caută structura care să o transpună în realitate.

La fiecare dintre proiectele prezentate aici, materialul este absolut necesar și, mai mult decât atât, arătat ca atare: arhitectura și structura (sau, după caz, pielea) nu devin unul și același lucru, însă sunt de nedespărțit.

Dincolo de aceasta, diferitele proiecte sunt legate de teme care tot apar în ziua de azi (și la noi, în Zeppelin); de exemplu, inevitabila problemă a sustenabilității. Lemnul în variantele sale moderne, cum ar fi CLT, are performanțe ce duc la clădiri mai înalte, mai ușor și mai repede de asamblat, și mai provine și dintr-o resursă regenerabilă. În același timp, e și foarte criticat, ca expresie a unei noi mode, a unui caracter ecologic aparent mai degrabă decât real, când se iau în considerare distanțele de transport. Însă sustenabilitatea este prezentă și în cele trei proiecte glamour din Paris, care sunt legate, toate, de clădiri existente. Nu demola (dar poți reinventa)! este cu siguranță unul dintre cele mai realiste și autentice principii pentru construirea sustenabilă.

O altă temă ar fi întrepătrunderea și sinergia între programe, activități și locul public, cu adevărat social și accesibil; e cazul operațiunilor pariziene, care eliberează sau construiesc spațiu public, sau a ansamblului funcțional complex care aduce energie în centrul istoric al orașului post-industrial german Oberhausen și unde se combină agricultura urbană, birourile și un traseu.

În fine, cele două proiecte de locuire din dosar, blocul de 5 etaje din lemn de lângă Barcelona (de altfel, și expresia unei gândiri spațiale radicale) și micul ansamblu de locuințe de lângă Mulhouse, în Franța. În ambele cazuri este vorba despre locuire socială , deci bugetul mic nu exclude neapărat inovația, și despre locuire gândită climatic, într-o relație flexibilă și inteligentă cu mediul. În locul armurilor ermetice pe care le promovează modelul casei pasive găsim în cele două cazuri un sistem de straturi și piei, care-I permit aerului să circule, lasă iarna soarele înăuntru și îl țin departe vara. E reconfortant să vezi cum principii de când lumea rezistă și se combină în mod firesc cu tehnologia de ultimă oră. Împreună cu performanța efectivă și cuantificabilă (mai repede, mai ușor, cu mai puțin – cum este cazul sistemului Svelte, dezvoltat în Estul Europei, nu neapărat cunoscut pentru inovație) și întrepătrunderea dintre hi-tech și valori esențiale reprezintă unul dintre cele mai valoroase lecții pe care noi le-am reținut în urma lucrului la dosar. Suntem curioși ce veți găsi voi, cititorii noștri.

……..

*Dosarul complet poate fi citit în ediția de iarnă Zeppelin #164. Revista e disponibilă în librăriile Cărturești, Inmedio și Relay sau poate fi comandată aici, la prețul de librărie (30 RON), căci preluăm noi costurile de transport pentru toate livrările interne.

Sau, ca să ne ajutăm reciproc și mai tare, puteți opta pentru un abonament extrem de avantajos, care să o includă – aici.

Râmânem aproape, lucrăm ca să vă putem informa și să putem visa împreună.

Dosar Zeppelin #164: „Ideal & Material“

Sari la conținut