Asus ZenBook

Articol revista # 52

 

Dosar: Fernando Menis

Post de: Fernando Menis
 

Magma Arte&Congresos Adeje. Tenerife 2005

Amplasat intr-o locatie exceptionala, in apropierea aeroportului si a autostrazii, si pozitionat in cel mai mare punct turistic din insula, inconjurat de numeroase complexe hoteliere, MAGMA Arte&Congresos, centrul de conferinte din Tenerife, apare ca un punct de referinta.

Peisajul semi-desertic din imprejurimi si prezenta marii reprezinta punctele de plecare pentru conceperea cladirii. Desi nu este situata direct pe apa, exista o relatie puternica intre cladire si ocean, o prezenta impunatoare, care incadreaza cladirea in privelistea constanta a insulei La Gomera. Cladirea beneficiaza de aceasta relatie, fiind situata pe un deal, exact la inaltimea care ii permite sa-si etaleze profilul pe fundalul marii.

De la distanta, cladirea se impune cu aroganta prin formele sale, prin expresivitate si forta, iar pe masura ce te apropii de ea se dizolva in imprejurimi, amestecandu-se in mediul inconjurator. Treisprezece blocuri cu forme geometrice se inalta de la sol, adapostind functii precum birouri, camere de odihna, cafenea etc. Aceste blocuri creeaza o linie intrerupta, care determina fluiditatea acoperisului, imaginat ca un lichid in miscare, definind spatiul in toate directiile. Suprafata unduitoare se intrerupe, creand fante de lumina si ventilatie, care se divizeaza si se multiplica pretutindeni, dand o senzatier de plutire. Spatiile dintre aceste „stanci” devin sali de conferinte, care pot fi utilizate pentru activitati diferite, dispunand de niveluri diferite de compartimentare. Sala principala de conferinte, situata la parter are o suprafata de 2354 m2, la care se adauga o scena de 300 m2 si poate gazdui aproximativ 2500 de persoane. Sala poate fi impartita in maxim noua sali mici de conferinte in care pot incapea cate 300 de persoane. Sala de la primul nivel are o suprafata de 1865 m2 si poate fi de asemenea impartita in sali mai mici, care pot gazdui intre 20 si 200 de persoane. Aceasta transformare este realizata prin fixarea unor panouri de garderoba izolate acustic. Stabilirea necesitatilor tehnice a determinat obtinerea anumitor rezultate acustice. Forma cursiva si unduitoare a acoperisului raspunde necesitatilor tehnice care au fost stabilite in timpul procesului de constructie, cu ajutorul colaboratorilor, printre care se numara si directorul Orchestrei Simfonice din Tenerife.

Date:1998 – 2005 (Congress Center), 2002 – 2004 (Urbanization Congress Center)

Suprafata construita:  20.434 m2 (Congress Center), 5.356 2 (Urbanization Congress Center)
Costuri: 25.592.181 euro (Congress Center), 4.570.000 euro (Urbanization Congress Center)
Investitor: Canarias Congress Bureau Tenerife Sur
Arhitecti: Fernando Martin Menis, Felipe Artengo Rufino, Jose Maria Rodriguez Pastrana
Arhitecti asistenti: Esther Ceballos (2000-2005), Andreas Weihnacht (1997-2000), Ana Salinas Mata (urbanization)
Ingineri: Rafael Hernandez, Andres Pedreno
Consultanta tehnica: Victor Martinez Segovia (structure), Juan Jose Gallardo (urban environment structure), Milian Associats SL (electricity project), Audioscan SL (acustic planning), Carlos Belda (lighting planning ), Juan Gopar (lamps design)
Constructie: NECSO, PPL, UTE CONGRESS

1