Dispariția tehnologiei / Trei instalații interactive

Expo: 12-26 noiembrie 2016 @ ODD (Strada Șelari nr 13, București) / vernisaj: 12 noiembrie ora 17

Text: Mircea Nicolae

Expoziția pune laolalta trei poziții artistice legate de ceea ce este tehnologia astăzi. E vorba de trei direcții de interpretare. Prima pune în discuție imaginarul apocaliptic, mereu legat de lumea basmului, dar și de creativitatea și de potențialul de distrugere a lumii de care se leagă inovația tehnologică. Aici e vorba de dispariția tehnologiei în mod literal, ca extincție.

A doua direcție privește tehnologia ca o parte a unui prezent și a unui viitor apropiat, în care ecosistemul și rețelele artificiale construite de om devin parte a unui singur mediu, în care nu se mai poate distinge ceea ce e făcut de ceea ce a fost creat. Dispariția tehnologiei e văzută ca o camuflare a ei în mediu, sau o dispersie a ei în mediu, în forme hibride, care transformă limita cultură – natură într-un anacronism. În această realitate viitoare, atunci când vom discuta despre ecosistem nu vom mai putea vorbi doar de tehnologie, lăsând natura în afara discuției, sau invers.

Ultima direcție de interpretare iese din speculația mai generală asupra tehnologiei ca atribut antropologic și se apropie mai mult de mediul televiziunii, încercând să arate mecanismele prin care acest tip de tehnologie modelează istoria umană. În acest caz, tehnologia ‘dispare’ în spatele evenimentului istoric, ascunzând faptul că mediile de comunicare participă în mod activ la producerea prezentului, a trecutului și a viitorului, sau a felului în care le percepem ca și colectivitate.

În spațiul de expoziție, aceste interpretări sunt prezentate sub forma a trei instalații interactive.

Artiști: Mihaela Drăgan, Nona Inescu, Veda Popovici
Curator: Mircea Nicolae
Organizator: Modulab
Parteneri: ODD, Veioza Arte

Expoziția „Dispariția tehnologiei” face parte din ciclul „Seria de Interacțiune Modulab” care se află la cea de-a patra ediție anul acesta și marchează un salt în ceea ce privește abordarea. Dacă edițiile anterioare au rămas la nivel de experiment și exercițiu la intersecția dintre artă, design și tehnologie, „Dispariția tehnologiei” este prima din această serie în care Modulab joacă un rol de organizator care pune la dispoziție cadrul de desfășurare al proiectului și know-how tehnologic pentru implementarea lucrărilor.

Proiect finanțat cu sprijinul AFCN.

*Fb event

Sari la conținut