Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Dincolo de oras

Mergem împreună la țară. Trecem de mituri și clisee. În afara orașelor se întinde un teritoriu fascinant și mult mai divers decât ne închipuim. Explorăm împreună transformările sale de după 1989. Descoperim arhitectura nouă și foarte bună în mediul rural și moduri inteligente de recuperare și punere în valoare a celei vechi.

Discutăm despre un patrimoniu natural și construit, strategii și actiuni concrete de salvare a acestuia, transformări sociale și culturale, oameni și culturi în schimbare, prestigiu și sărăcie, vechi meșteșuguri și noi tehnologii, (re)construirea de comunități și noi legături între sat și oraș.
“La țară” înseamnă, de fapt, și noua periferie: suburbia de tranziție, o lume energică, haotică, uneori înspăimântătoare, dar și un teren al experimentelor și (poate) locul de naștere al unei noi urbanități.

Cărţi despre sat sunt cu duiumul, cele despre arhitectură recentă în mediul rural, mult mai puţine. Ne-am dorit o carte care să nu se concentreze exclusiv asupra obiectelor de arhitectură, ci și asupra proceselor; care să treacă dincolo de clișee și să vorbească despre resurse și potenţial.
Ce propunem noi este o lucrare dedicată exclusiv teritoriului rural din România și construită dintr‑o perspectivă dublă – arhitecturală și comunitară.

În mare, sunt două tipuri de materiale:

  • Texte mai degrabă teoretice, descriind în mod sintetic fenomene. Uneori aceste texte introduc capitole, alteori sunt eseuri de sine stătătoare.
  • Exemple de bună practică, un fel de fișe despre lucruri bune. Uneori e vorba de proiecte propriu-zise de restaurare nouă, alteori, de programe complexe sau, pur și simplu, de povești de succes. Actorii sunt localnici (vechi sau emigraţi la ţară), arhitecţi, urbaniști, activiști comunitari și voluntari de tot felul, investitori și mulţi alţii.

Șapte capitole încearcă un decupaj reprezentativ al realităţii recente din teritoriul rural românesc.

1. Context
Vorbim de două extreme ale dezvoltării teritoriului rural: dezvoltarea care a creat un teritoriu aproape omogen, nici urban, nici rural în ţările avansate din Europa de Vest. Iar în ţările postsocialiste din Europa de Sud-Est, se dezvoltă o lume periferică, însă strâns legată de Occident prin migraţie și fluxuri financiare. În România, punem locuirea rurală în contextul său social și economic.

2. Case vechi
Discută problema patrimoniului arhitectural și natural. Distrugerile acestuia sunt enorme, însă explicabile, iar o șansă de salvare există numai atunci când toată lumea simte că are de câștigat. Și nu doar bani.

3. Case noi
Modernism civilizat, ecologie, meșteșuguri și tehnici noi, o continuare contemporană a unei culturi a construirii…la sate apare o arhitectură nouă care se demarcă de ororile recente, dar și de pastișele nostalgice.

4. Arhitectură socială
Locuire la periferia fizică și la cea socială: soluţiile pentru sărăcia extremă ţin nu doar de clădiri, ci și de construcţie comunitară.

5. De la oraș la sat. Și invers
Conţine exemple despre cum idei și organizaţii schimbă relaţiile dintre rural și urban. Aflăm despre un mare campion, zone defavorizate, produse bio, întreprinderi sociale și vitrine luxoase.

6. Suburbia
Zone periferice uriașe (unele încă rurale din punct de vedere administrativ) se transformă în nu se știe bine ce. Suburbia de tranziţie devine laborator pentru experimente arhitecturale, dar și pentru nașterea problematică a unei noi urbanităţi.

7. Concluzii
Recuperare, comunitate, interes reciproc. Câteva elemente esenţiale și principii de acţiune pentru o dezvoltare mai echilibrată.

 

Autor: Asociaţia Zeppelin
Editori: Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Ștefan Ghenciulescu, Cosmin Caciuc
Design grafic: Radu Manelici (Faber Studio)
DTP: Aurelian Ardeleanu
Traduceri: Cristina Petrescu, Adina Ceară, Magda Teodorescu
Corectură: Lorina Chiţan
Echipa Zeppelin: Raluca Marţiș, Camelia Caciuc, Adrian Hariga, Gabriel Morariu, Mugur Grosu

Proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiect cultural și editorial apărut cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din România, din timbrul arhitecturii
Sprijinit de: Fundatia ERSTE
Partener: MNAC
Sponsori: Onduline, CMC

Editura: Asociaţia Zeppelin și Editura Universitară Ion Mincu București
ISBN/ISSN: 978-606-638-076-8
Publicat: octombrie 2013

Stoc epuizat

 

O puteți citi integral sau o puteți descărca în format pdf aici:

 

 

Sari la conținut