Ce au în comun un bloc modernist (aparent) interbelic de pe bd. Elisabeta, o casă-vagon cu boltă și grădină de flori din Rahova și locuința oficială opulentă din Suceava proiectată de Nicolae și Maria Porumbescu? Faptul că toate contrazic logica locuirii din perioada regimului totalitar – serială, uniformă, de masă.
Locuirea singulară dintre 1945 și 1989 e foarte puțin cunoscută și mult mai variată decât ne-am închipui. Sunt locuințe în proprietate privată ale inginerilor, doctorilor și arhitecților, reședințe ale privilegiaților, case mici dar cu curtea lor, unități de cazare turistică, sau pur și simplu blocuri-unicat în centrele orașelor. Povestea lor este cea a unor continuității nebănuite, a valorilor arhitecturale și culturale care descriu și în același timp transcend regimul în care au fost produse.
Vă propunem o carte despre drame, subversiune și curaj, despre individualitate și solidaritate, despre arhitecți și clienții lor, despre privilegiu, excluziune și lucrul cu resurse minime. Ne plimbăm prin București, Cluj, Timișoara, Craiova, Suceava și la mare.
Unele exemple au în sine valoare de model: sunt opere ale unor arhitecți rămași anonimi dar și ale unor maeștri ai arhitecturii secolului al XX-lea: soții Porumbescu, Haralamb (Bubi) Georgescu sau Mircea și Cleopatra Alifanti.
Exemplele sunt documentate prin texte de arhitectură, istorie și antropologie, fotografii noi, imagini de arhivă și planuri redesenate.
Date despre carte:
Dimensiuni:185 x 270 mm
Număr de pagini: 224 color
Copertă: cartonată
ISBN 978-973-0-41107-2
Preț: 65 RON
Distribuire:
Comandă pe e-zeppelin.ro, aici, iar din ianuarie 2025 în Librăriile Cărturești.
Credite
Editori: Irina Tulbure, Ștefan Ghenciulescu
Autori: Irina Tulbure, Laura Popa Florea, Zenaida-Elena Florea, Vlad Olaru, Alexandra Ioana Radu, Amalia Nedelcu Rucsandra Pop, Alexandru Belenyi, Irina Niculescu-Belenyi, Tudor Elian, Vlad Rusu, Lazăr Marian, Ștefan Ghenciulescu
Colaborator ercetare: Diana Mihnea
Colaborator cercetare, redesenare planuri: Ruxandra Balcanu
Fotografii: Andreea Cel Mare, Laurian Ghinițoiu, Marius Vasile, Szabó Tamás, Leonid Elaș, autorii/the authors, arhive/archives
Concept design: Radu Manelici
Design: Claudia Draghia
DTP: Ioan Olteanu
Traduceri: Ioana Miruna Voiculescu, Teodor Călinoiu, Cătălina Frâncu
Corectură : Dușa-Udrea-Boborel
Echipa Zeppelin: Raluca Marțiș, Mugur Grosu, Cătălina Frâncu, Matei Constantinescu
Mulțumiri: Locuitorilor, arhitecților, urmașilor acestora, partenerilor, tuturor celor fără al căror sprijin, informații și deschidere această carte nu ar fi existat
Proiect co-finanțat de AFCN
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.