Democratizarea accesului la apă. Apele Unite ale României – AUR pentru 2030

Duminică dimineața, în prima zi de toamnă, la Tulcea, în cadrul festivalului Rowmania 2019, stăm de vorbă despre importanța râurilor pentru prosperitatea și ridicarea profilului comunităților pe care le traversează și despre democratiza accesului la apă pentru orice cetățean – principalele subiecte ale conferinței naționale „Apele Unite ale României – AUR pentru 2030”, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23. Vor fi expuse modalități de valorificare înțeleaptă a cursurilor de apă, care vor fi incluse într-un catalog al inițiativelor creative privind apa și participanții vor avea prilejul să semneze o Alianță pentru AUR.

Apele României poartă cu ele, spre Dunăre și spre Deltă, energiile – pozitive și negative – ale locurilor pe care le traversează și ale oamenilor acestora. Un râu sănătos, curat și bine administrat aduce bucurie, prosperitate și contribuie la identitatea localității. Un râu iubit și îngrijit e AUR!” – Ivan Patzaichin

Apa este o preocupare acută, în această epocă de transformări climatice pe care încercăm să le înțelegem și să le stăpânim. Prin Strategia națională de dezvoltare durabilă a României, care transpune Agenda 2030 a UE și a ONU, putem aborda provocările globale printr-un instrument bine calibrat, puternic și vizionar: dezvoltarea durabilă este soluția.” – László Borbély, Consilier de stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

Cu acest prilej, va fi sărbătorită Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, celebrată, începând cu anul 2008, la 1 septembrie.

Asociația Comunelor din România (ACOR) va lansa Ordinul ACOR pentru AUR, care va premia o comunitate care aplică o inițiativă ce valorizează cursul de apă de pe teritoriul său.

Conferința este organizată în cadrul Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, RowmaniaFEST, organizat, ca în fiecare an, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea, cu sprijinul ALUM Tulcea. Programul „Apele Unite ale României – AUR” este realizat cu sprijinul ACOR, al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și Kaufland România.

 

 

Rowmania – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea între 30 august și 1 septembrie 2019, pentru al nouălea an consecutiv, cu poftă de joacă, de sport, de muzică și de discutat lucruri serioase.

Festivalul care lansează toamna în Deltă debutează, ca în fiecare an, cu o paradă de ambarcațiuni pe Dunăre. Participă, pe lângă Ivan Patzaichin, oficialitățile municipiului Tulcea, secretarul de stat coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României – László Borbély, precum și secretarul de stat și șeful Departamentului de Relații Diplomatice de la Ministerul de Externe al Ungariei – Iglói Nagy István și Murányi Gergely.

Pe lângă concursurile de vâslit, ateliere și proiecții de film, nu lipsesc concertele Rock’n’Row, care aduc nume mari ale muzicii:
Phoenix, Cargo, The Kryptonite Sparks, Haraszti Ádám Projekt (Ungaria), Am fost la munte și mi-a plăcut.

Printre noutăți se numără prezența pe faleza Festivalului a unei mese de teqball, oferită de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București. Au loc meciuri demonstrative și publicul poate învăța să practice acest sport nou, foarte spectaculos, originar din Ungaria.

1