Dyson Airblade

Cosm, de la Hermann Miller – un scaun smart, pentru (orice fel de) birou

(p) Acum ceva vreme, scaunul de birou era cam cum era și munca la birou: un dispozitiv, gândit pentru munca unei persoane timp de mai multe ore la un post de lucru; ajustabil, pentru că suntem diferiți și cerințele de confort sunt cu totul altele decât pentru un scaun de restaurant sau de living, și serios. Cam cum era și ținuta obligatorie de birou, cu costum și cravată sau taior: eficientă, discretă, neutră. Vă mai amintiți de obiceiul acela cu Casual Friday la corporații? Ziua când puteai să te duci îmbrăcat (ceva) mai relaxat?

Lucrurile au evoluat enorm între timp. Birou înseamnă azi și start-up, și coworking, și, între timp, un mod de lucru care a fost preluat și de organizațiile mari. Mai stai uneori la locul tău, în fața calculatorului de birou, dar din ce în ce mai multă lume poate și trebuie să se miște. Folosești un scaun ici, la biroul propriu-zis, altul acolo, la masa colegului cu care discuți, te miști și stai la o discuție în grup la o masă înaltă, apoi în sala de conferințe. Între timp, la terminalul tău e o colegă sau un coleg de o cu totul altă înălțime și greutate decât tine.

Sau poate pur și simplu lucrezi de acasă, și atunci, așa cum știm bine, și ceilalți membri ai familiei îți vor folosi scaunul. Biroul e azi peste tot și în toate felurile.

 

De unde și nevoia de un scaun ergonomic flexibil. Hermann Miller, care revoluționa deja în anii 50 mobilierul de birou, vine acum cu Cosm™. Sloganul de prezentare e Instant Comfort-Anywhere, și Cosm exact asta și face. E un scaun inteligent, care se adaptează la gabaritul și greutatea celui care se așează pe el. Nu trebuie să ajustezi de zece ori înălțimea sau înclinația. Sistemul Auto-Harmonic™ Tilt te evaluează automat, răspunde imediat și continuă să se adapteze de-a lungul folosirii, în funcție de mișcările tale.

 

Cosm chiar e un scaun smart. Și vine cu trei variante de spătar, de la cel mai jos, care asigură prezența minimală în spațiu, la cel cu spătar înalt de tot, pentru directori cool.

Arhitectură la scara mobilierului

Iarăși, nu cu multă vreme în urmă, un scaun de birou avea o piesă pentru șezut (și unele mai au încă), alta pentru spătar, și pentru fiecare din aceste piese un sistem structural și un înveliș. Cosm are acum un sistem structural integrat, super-flexibil și extrem de subțire. Un schelet separat de suprafața din elastomeri.

Aceasta din urmă e dintr-o bucată (nu mai există spațiul dintre șezut și spătar) și preia toate rolurile subansamblurilor de tip vechi. 

O piele dinamică.

 

Cotiera vine și ea în mai multe variante, de la cea fixă (bine, există și o variantă fără cotieră) la cea reglabilă, iar forma e perfectă pentru susținerea brațului, atât în nemișcare, cât și în timpul lucrului.

 

Designerii de la Studio 7.5 din Berlin chiar au făcut un scaun atât de deștept gândit, încât felul în care lucrează și în care arată par pur și simplu naturale. Chiar e un scaun frumos, cu o siluetă pusă în valoare inclusiv prin culoarea unică pentru absolut toate piese.

 

În legătură cu ce vorbeam mai sus, și foarte important pentru arhitecți și designerii de interior. Poți sta pe el în costum fără rușine și va face orice birou să arate mai bine, dar ți-l poți imagina și într-o casă. Merge pentru oameni sobri și pentru cei extrovertiți. Își conține propria arhitectură, merge cu multe tipuri de arhitectură și chiar poate servi drept inspirație pentru arhitectură.

 

Cosm™ e disponibil în România prin Workspace Studio, partener autorizat și acreditat Hermann Miller.

workspaces.ro

1