Concurs: INSTALART /Obiect 002 – Casa di Peroni

Anul trecut, Instalart a creat, prin primul său proiect de design, un context pentru promovarea designerilor consacrați ce activează în mari companii de design din lume. Anul acesta, Instalart provoacă noua generație, printr-un concurs ce se adresează tinerilor designeri, studenți la arte, arhitectură sau, pur și simplu, tineri cercetători în domeniu.

DESIGN
este un cuvânt nou în limba română. El încearcă să definească o activitate, o meserie, o viziune. Orice obiect din jurul nostru este o temă de design: un creion, un dulap, o coală de scris. Tot ce are volum, ce poate fi atins, pipăit, mirosit, gustat și folosește omului. Designerul este omul care gândește, propune și schițează. Are în vedere întotdeauna cât, cum și cui îi folosește gândul, propunerea și schița sa.

TEMA
Anul acesta PERONI propune ca temă „Casa di Peroni“. Oricare dintre  cuvintele: ospitalitate, lifestyle italian, “a tavola”- modul minunat al italienilor de a “aranja“ masa,  vizita, siesta,  gazda caldă și primitoare, lumina, muzica, mirosuri fine, gust sofisticat poate genera o idee de obiect.  Culorile folosite – alb, rosu și albastru ultramarin, trebuie să reflecte poziția premium a brandului Peroni.

Tinerii creativi sunt invitați să propună un proiect pentru un obiect nemaivăzut și nemaiauzit. Pentru proiectele selecționate, Instalart va avea grijă să producă un prototip, iar autorii vor putea urmări și chiar conduce fabricația. Obiectul rezultat va fi integrat în Casa di Peroni –  un spațiu dedicat proiectului, care va fi amenajat în incinta care va găzdui ediția de anul acesta a ROMANIAN DESIGN WEEK, în perioada 16-25 mai 2014. Printre obiectele de mobilier, alese cu grijă din portofoliul marilor producători italieni, semnate de designeri sau agenții de design importante. Prototipurile vor fi construite de cei de la KAUSTIK, folosind materialul compozit KERROCK si lemn stratificat.

FORMAT
Trei planșe de prezentare a proiectului (prima planșă cu trei vederi, plan și două secțiuni reprezentative, cea de-a doua planșă cu schițe- detalii, iar cea de-a treia cu perspectiva – desen sau editare 3D), însoțite de reprezentarea obiectului într-un program 3D.

JURIU
În prima etapă, selecționerii INSTALART sunt:

MK

deţine firma Klamer Design, Hamburg. Are peste 600 de obiecte patentate și premiate. Creează obiecte casnice, electronice, birotică, vestimentaţie. În România este profesor invitat la UNArte, secţia design, și o prezenţă activă în juriile multor concursuri.

MP

– a absolvit secția Design din cadrul Facultății de Arhitectură. Din 2005, ca proprietar a ceea ce urma să devină o rețea de cluburi, a căpătat experiență și în zona practică a evoluției unei afaceri, ceea ce azi îl ajută să fie un designer mai bun.

SB

a studiat sculptura la UNArte, dar interesul său s-a îndreptat către designul de obiect şi interior. Îi regăsim proiectele în importante cataloage internaţionale de design de obiect şi ambient – din  Japonia, China, Italia, Germania, UK, Africa de Sud sau Puerto Rico.

StefB

a absolvit în 2000 UNArte. Este Master în „human-centered design“ la Institute of Design, Chicago. Lucrează pentru Insight Design, Group4, Steelcase şi Motorola. Din 2005 este director de creație pentru Pilotfish Design- München.

Ei vor alege zece idei semifinaliste. Apoi publicul va vota cele patru proiecte câștigătoare.

BENEFICII

  • realizarea prototipului și o promovare solidă;
  • un film making-of al realizării proiectului;
  • îndrumare pe tot parcursul realizării proiectului din partea unuia dintre senior-designerii din juriu;
  • transport (tren dus –intors) și cazare trei zile /16/17/18 mai la Umbrella Hostel pentru a fi prezent la vernisaj si a putea vizita Romanian Week Design pe indelete;
  • prezentarea de către unul dintre cei patru senior-designeri din board-ul de jurizare la vernisajul expoziției din cadrul evenimentului ROMANIAN DESIGN WEEK;
  • expunerea lucrării în cadrul evenimentului ROMANIAN DESIGN WEEK, sub umbrela exclusivistului brand PERONI;
  • o recomandare din partea senior designerului INSTALART cu care ați lucrat;
  • promovarea obiectului timp de un an, cât se va afla în custodia PERONI. Va fi prezentat în expoziții în spațiile PERONI. După un an, obiectul va intra în posesia autorului;

Mai multe detalii la www.peroniitaly.ro/rdw și www.instalart.ro/obiect_002

 

instalart peroni

Acest proiect nu ar putea fi realizat fără entitățile implicate în implementare și finanțare. INSTALART este curatorul. Asigură, cu ajutorul partenerilor și al invitaților, calitatea proiectului. Peroni finanțează proiectul. Propune tema. Kerrock pune la dispoziție materialul compozit, pentru prototipuri, care vor fi realizate de Kaustik, sprijiniți de Sfera Design, Twins Studio și FM Signs. Moir Design Concept Store va asigura arhitectura expoziției. Umbrella Hostel va găzdui câștigătorii. INSTALART este curator. Asigura, cu ajutorul partenerilor si al invitatilor, calitatea proiectului.

1