Rockwool - fabricat in Romania

Concurs de idei de arhitectură. Reabilitarea unei case tradiționale săsești din Săsăuș, Sibiu

Blauhaus Community lansează un concurs de idei dedicat studenților la arhitectură pentru reabilitarea fațadei principale a unei case tradiționale săsești din satul Săsăuș, județul Sibiu. Apelul de idei, finanțat de Ordinul Arhitecților din România, face parte dintr-un demers amplu al Asociației Prodigium de dezvoltare a unui spațiu cultural în Transilvania, precum și de protejare a patrimoniului cultural arhitectural tradițional săsesc în pericol de dispariție.

Proiectul, parte dintr-o etapă incipientă de dezvoltare a unei infrastructuri locale durabile care să sprijine realizarea de proiecte și acțiuni culturale viitoare, presupune reabilitarea unui ansamblu tradițional săsesc construit în 1886. Ulterior, acesta va deveni un punct de întâlnire și de lucru al comunității creative, un spațiu cultural dedicat organizării de evenimente și proiecte din diverse domenii artistice.

Astfel, Blauhaus Community desfășoară un concurs de idei dedicat studenților la Arhitectură din toată țara pentru reabilitarea fațadei casei mici a ansamblului. Casa urmează să devină un spațiu multifuncțional dedicat producției artistice, întâlnirilor comunitare, cursurilor și atelierelor, dar și organizării unor școli de vară, rezidențe de creație și festivaluri.

Proiectele înscrise vor fi evaluate de un juriu de specialitate format din:

• Lorena Brează – arhitectă, fondatoare The Challenge Academy
• Cătălina Frâncu – arhitectă, redactor șef-adjunct Zeppelin
• Florin Cobuz – arhitect, fondator Nod makerspace

Soluțiile propuse de studenți pentru fațada casei sunt așteptate până la data limită de 6 iulie 2024.

În urma procesului de selecție, în data de 12 iulie 2024 vor fi desemnați în total 3 câștigători, iar proiectul de pe locul 1 va fi pregătit pentru propunere de implementare ulterioară. Ocupanții primelor 3 locuri vor câștiga și premii în bani: Locul 1 – 2500 lei, Locul 2 – 1500 lei și Locul 3 – 1000 lei. În plus, aceștia vor avea ocazia să cunoască comunitatea din Săsăuș și să studieze specificul arhitecturii din zonă cu ocazia unei vizite la fața locului.

Proiectele premiate vor fi prezentate public comunității din Săsăuș în cadrul evenimentului de premiere din spațiul Blauhaus și câștigătorii vor participa la cina comunitară organizată pentru a marca finalul acestei prime etape a proiectului.

Înscrierile se fac prin completarea formularului de concurs, aici.

 

Concurs_Blauhaus_A_3

 

Inițiativa Blauhaus Community este un proiect al Asociației Prodigium, înființată în 2018 de către Otto Constantin (artist vizual), Cristian-Bogdan Tase (arhitect) și Victor Ghinea (specialist turism). În 2020 a apărut inițiativa Blauhaus Community care are ca scop reabilitarea unui ansamblu săsesc format din 2 case, o șură și curte, situat în satul Săsăuș, județul Sibiu și transformarea sa într-un centru cultural dedicat comunității artistice. Membrii au reabilitat din fonduri proprii o parte din interiorul casei mari a ansamblului și au realizat reparațiile urgențe în vederea folosirii spațiului. În 2021, împreună cu asociația The Challenge Academy, au organizat prima școală de vară pentru arhitecți de la Săsăuș.

Sari la conținut