Concurs de design de obiect – Cotroceni creativ

Muzeul Național Cotroceni a lansat concursul de design Cotroceni Creativ pentru a aduce o nouă perspectivă asupra modalităților de valorizare a patrimoniului muzeal prin design contemporan și pentru a promova colaborarea dintre instituțiile muzeale și zona industriilor creative. 

Înscrierea în competiție presupune trimiterea către organizatori a unei propuneri de suveniruri sau set de suveniruri: obiecte de design, produse decorative, produse textile) ținând cont de specificul și necesitățile proiectului, așa cum sunt descrise mai jos. Concursul are ca obiectiv crearea unor obiecte de design de produs care reinterpretează elementele identitare asociate Muzeului Cotroceni, fie că pornesc de la patrimoniul deținut sau de la personalitățile care au marcat istoria acestui spațiu cultural. Produsele create vor reprezenta un prim pas în repoziționarea muzeului ca spațiu memorial contemporan în peisajul cultural bucureștean și național.

Obiectele propuse trebuie să întrunească funcționalitatea și calitățile unor suveniruri, iar acestea pot fi ustensile, accesorii fashion, produse tableware, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile, mici decorațiuni, obiecte versatile prin care se subliniază legătura cu valorile muzeului.

Obiectele create trebuie să fie dezvoltate pe baza unui element identitar al Muzeului Cotroceni, fie că au în centru zona artelor decorative sau artelor plastice, pleacă de la arhiva vizuală sau tratează influența istorică a unor personaje emblematice asociate muzeului (Șerban Cantacuzino, Alexandru Ioan Cuza și/ sau membrii Familiei Regale.

Piesele trebuie să respecte următoarele principii :
-autenticitate
-funcționalitate în raport cu obiectivul concursului
-asocierea cu Muzeul Cotroceni
-practica contemporană de folosire
-multifuncționalitate, versatilitate, ergonomie

Calendar:
12 iulie-25 august-înscrieri online, prin formularul de concurs, în pagina dedicată de pe institute.ro
25 august-4 septembrie-jurizare
5 septembrie- anunțarea câștigătorilor
5 septembrie-5 octombrie- perioada de producție pentru mini seria de 40 de obiecte
luna octombrie- expunerea proiectelor câștigatoare în cadrul ,,DIPLOMA”

Concursul, dedicat artiștilor activi în industriile creative, îndeosebi studenților și tinerilor debutanți, are ca tematică reinterpretarea elementelor identitare ale Muzeului Național Cotroceni, pornind de la istoria spațiului cultural, de la figurile istorice asociate cu muzeul sau de la patrimoniul deţinut (artă decorativă, arte plastice, fotografie, carte veche)

Înscrierea în concurs se face până pe 25 august 2017 şi presupune depunerea unei propuneri de concept de obiect pornind de la elementele identitare ale Muzeului Naţional Cotroceni.

Propunerile vor consta în proiecte de obiecte sau seturi de obiecte, autentice și originale, cu caracteristici specifice suvenirurilor: funcționale și practice, decorative și reprezentative pentru Muzeu, astfel încât experiența vizitatorilor să poată fi prelungită post-vizitare.

Obiectele pot fi ustensile și produse tableware, accesorii vestimentare, decorațiuni, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile și alte produse, decorative și utilitare, obiecte versatile, capabile să reflecte valorile și identitatea Muzeului.

Juriul și premiile

Propunerile de obiect vor fi jurizate de Radu Manelici – graphic designer și profesor la departamentul de design de la UNArte, Eliza Yokina (arhitect partener la studioul CUMULUS și designer de produs), Liviu Sebastian Jicman – director general Muzeul Naţional Cotroceni, Andrei Borţun – iniţiator al Romanian Design Week şi The Institute, Ruxandra Sacaliș – arhitect și designer de obiect, Roxana Bedrule – manager cultural.

În urma evaluării propunerilor, juriul va acorda 5 premii în valoare de 10.000 lei fiecare. Premiul va acoperi atât dezvoltarea prototipului, cât şi realizarea unei serii de minim 40 de bucăți.

Finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiectul provoacă la dialog instituţiile publice de cultură şi actorii din industriile creative.
Proiectul Cotroceni Creativ este realizat în parteneriat cu Fundaţia Gala Societăţii Civile, Primăria Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie şi Castel Film.

Regulamentul concursului și modalitatea de înscriere:
muzeulcotroceni.ro/cotrocenicreativ / fb.com/Cotrocenicreativ

1