CONCURS: Avem niste carti si vi le dam voua

CONCURS: Avem niste carti si vi le dam voua (uitati cartea prezentata mai jos; vor urma si altele). Dar cum n-avem pentru toti, facem o departajare. E simplu: fa o poza de sus ca si cand ai privi din zeppelin, trimite-o pe emailul nostru (comunicare@zeppelin-magazine.net) si cartea este a ta. 

Nu uita: cu cat mai sus, cu atat mai bine (balcon, cladire inalta, vreun pod etc). In afara de cartea premiu, te califici la a fi publicat, postat si laudat de echipa zeppelin. Gata. Am pornit. Pana pe 29 iunie, adica miercuri seara, primim poze de cat mai de sus de la voi. Pe 30 iunie va zicem cine a castigat si facem display cu pozele pe FB si pe site.

CASTIGATORUL SI NOMINALIZATII CONCURSULUI DE FOTOGRAFIE.

Recenzia cartii pe care o oferim ca premiu:

Arhitectura – elemente de stil arhitectonic
Coordonator: Miles Lewis
Editura Litera, Bucuresti, 2010
format: 33,5 x 25,5 cm, 400 pagini

Text: Cosmin Caciuc

    Adresata publicului larg intr-un format cu 400 de pagini bogat ilustrate, Arhitectura – elemente de stil arhitectonic nu se reduce la un simplu  „bombardament”  vizual cu exemple glorioase ale arhitecturii din toate timpurile. Volumul, remarcabil la nivelul introductiv al popularizarii atat prin aspectul grafic, cat si prin calitatea textelor, ofera doua lucruri esentiale pentru o intelegere critica a mediului construit: fundaluri culturale necesare pentru descifrarea aspiratiilor colective din spatele problemelor estetice si principii construirii semnificative, legate de arhetipuri si tehnologie. Prin urmare, o recomand in mod special elevilor de liceu, publicului cultivat din afara profesiei si mai ales viitorilor studenti ai facultatilor de arhitectura.
    Colectivul de autori, format din profesori universitari din Australia, Noua Zeelanda, SUA si Canada,  isi expune de la bun inceput agenda teoretica in baza careia s-a constituit acest studiu: intelegerea arhitecturii ca o arta si stiinta universala, capabila sa creeze reprezentari culturale, sa confunte constrangerile de ordin material si sa depaseasca simpla conditie utilitara. Spre deosebire de istoriile traditionale care privilegiaza aspectele vizuale atunci cand abordeaza chestiunea stilurilor arhitecturale, acest volum enciclopedic (cu cronologie, glosar si index) infatiseaza devenirea arhitecturii atat prin filtrul arhetipurilor, reprezentarilor si formarii culturale, cat si prin procesele, elementele si materialele constructive.
    Textul il introduce pe cititor intr-un mod agreabil in problemele relatiei semnificative a cladirilor cu pamantul si cerul, pentru a evidentia modul cum se asaza edificiile pe teren, intr-un loc cu un caracter specific, si cum se ridica spre cer, infruntand constrangerile gravitatiei. Am apreciat in mod deosebit comentariile cu privire la Max Berg (Hala Centenarului, Wroclaw, Polonia, 1913), Hassan Fathy (experimentul Noua Gourna in Egipt, 1945-1948), Behnisch & Partner si Frei Otto (Stadionul Olimpic, München, 1972), Jørn Utzon (Opera din Sydney 1958-1973) si mai ales acelea cu referire la intreaga opera a lui Glenn Murcutt – o sursa de inspiratie care nu putea sa scape unui colectiv de autori dominat de australieni.
   
www.litera.ro

Sari la conținut