Comunitățil din 6 sate cehe bănățene, în expoziția „Collectives” de Roman Franc:

Centrul Ceh inaugurează la HEI – House of European Institutes, din Timișoara, expoziția de fotografie „Collectives”, realizată de artistul fotograf de origine cehă Roman Franc. Publicul se va bucura de o selecție de fotografii de grup realizate de Roman Franc în diferite țări și culturi începând cu anul 2015, la care se adaugă portretele inedite ale comunităților din șase sate cehe din Banat.

Expoz: 12-29 octombrie 2023 @ HEI – House of European Institutes – Str. Hector 1, Bastion 1, Timișoara
Vernisaj: joi, 12 octombrie, ora 19:00

Rezultat al unei colaborări la firul ierbii între artist și subiecții săi,  fotografiile funcționează deopotrivă ca reprezentare, ca autoreprezentare și ca un document al diversității culturale a Banatului și, prin extensie, a întregii Românii.

Autorul, născut în 1983, și-a început activitatea ca fotograf la sfârșitul secolului trecut, când lumea, zguduită de schimbările socio-politice și tehnologice globale, căuta noi certitudini pentru a putea face față provocărilor momentului. În încercarea de a ține pasul, mulți profesioniști ai sectorului creativ de atunci au subscris unor tendințe noi, ce reflectau toate aceste schimbări.

„Roman Franc fotografiază grupuri mai mici sau mai mari de oameni legați în feluri diverse și convinși să vină în fața obiectivului aparatului foto de motive la fel de diverse. Seriile de fotografii de grup ale compatrioților din Banatul românesc sunt unice în opera autorului prin faptul că aduc la viață frânturi din memoria noastră culturală și istorică pe care nu le privim în mod obișnuit. După căderea comunismului, noi, cehii, am început să călătorim în Banat și să studiem comunitățile locale cu obsesia unor etnografi, văzându-le ca pe o relicvă aparte a trecutului. Am depășit de mult acea fază, iar fotografiile lui Roman Franc arată că astăzi încercăm, din contră, să ne dăm seama cum putem funcționa  ca două jumătăți ale unui singur întreg, condiționate de un trecut comun.” (curator Jiří Pátek, Brno, 19 septembrie 2023)

Roman Franc s-a născut în 1983 la Brno, în fosta Cehoslovacie, actuala Cehie. A studiat la Universitatea Masaryk din Brno, unde a obținut un masterat în educație (2008), urmat de un altul în fotografie (2015) la Institutul de Fotografie de Artă, Universitatea Sileziană, Opava (Cehia). Tot aici și-a continuat studiile în vederea obținerii unui doctorat. A expus în Statele Unite, în Regatul Unit și a lucrat la proiecte cu biroul președintelui ceh Václav Havel. Organizează și predă cursuri și ateliere de fotografie atât pentru instituții publice, cât și private, fiind inspirat de experiențele și mediile din care provin personajele sale. Lucrările lui se regăsesc în colecțiile Muzeului de Arte Frumoase din Houston, ale Muzeului de Artă Zillman, ale Muzeului de Artă Modernă din Rio de Janeiro și ale Bibliotecii Congresului.

Program de vizitare în perioada 13-29 octombrie 2023:
Lu-Ma │ închis
Mie – Vin │ 4-8 pm
Sâm – Du │ 11 am – 8 pm

Accesul la evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor, vizitatori ai Timișoarei și membri ai comunităților orașului deopotrivă, indiferent de abilități, credințe, stil de viață.

HEI – House of European Institutes este un proiect implementat de  EUNIC România cu sprijinul Centrul ui Cultural German din Timișoara, un partener prețios în călătoria noastră culturală.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Sari la conținut