Sub tematica Revelațiilor, Festivalul Classix, din Iași, continuă să inoveze prin colaborările internaționale și interdisciplinare, integrarea noilor tehnologii, artele de tip new media și redefinirea experienței de concert, printr-un program conturat să aducă muzica clasică mai aproape de public.
Dacă în edițiile trecute conceptul a fost orientat spre descoperirea dorințelor noastre (2024), metamorfoze (2023) sau instinctul primar al muzicii (2022), fiecare având în prim-plan un aplomb și un efect individual, „revelația” își propune să atragă un public nou și divers, provocând audiența spre descoperirea colectivă prin intermediul muzicii. Vom avea parte de mai multe revelații – cea mai importantă dintre ele fiind cea că muzica este pentru toți. Vom elimina prejudecățile asupra muzicii clasice – fără frici, fără ascunzișuri și cu devotament total față de limbajul melodic și public.
Programul e alcătuit din 9 concerte organizate în cele 8 zile de desfășurare, în spații emblematice ale Iașului precum Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Catedrala Romano – Catolică Iași și multe altele.
Deschiderea festivalului, pe 23 februarie, va aduce un concert special, „In Reverentia”, la Catedrala Romano-Catolică din Iași – un program semnat de Liszt, Beethoven și Schubert. Pe 24 februarie, la Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților Iași, concertul „Reverie D’Amour ” cu violonista Clémence de Forceville și violoncelistul Benedict Kloeckner va prezenta o seară romantică bazată pe tradiții românești, arbitrată de pianistul Dragoș Cantea, dezvăluind romantismul în toate nuanțele sale – tandru, îndrăzneț, atemporal.
Comandată de Classix, „Heroin Chic” – operă în concert va avea prima audiție absolută în ediția Revelațiilor, surprinzând și redefinind limitele emoțiilor umane, pe 25 februarie, la Casa de Cultură a Studenților.
Inspirată din romanul scriitoarei norvegiene Maria Kjos Fonn, opera compusă de Solveig Sørbø va aduce în prim-plan o poveste captivantă despre iubire, pierdere și reconciliere, conturată printr-un limbaj sonor contemporan. Muzica și viața se vor împleti în interpretarea ansamblului Classix Collective, sub bagheta dirijorului norvegian Hans Peter Mæhle, printr-o combinație inedită de instrumente precum țambalul, sintetizatorul, harpa și vibrafonul.
Următorul concert, „Classic Express”, va avea loc pe 26 februarie, de la ora 19:00, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Cu un program de Mozart, Nielsen, Sehested, Sørensen și Saint-Saëns acest eveniment va celebra excelența muzicală cu ajutorul ansamblului danez Ensemble MidtVest (EMV). Condus de instrumentiști de top precum violonistul Nicolas Dautricourt, EMV își propune să creeze experiențe semnificative și accesibile pentru ascultători, atât în sălile de concert, cât și în afara acestora.
Pe 27 februarie, Palatul Culturii va găzdui concertul „The Rest is Silence”. Tăcere, introspecție și improvizație… Secolul XX își împletește haosul și libertatea deplină într-un echilibru format din tradiție și avangardă. Inspirați de Ofranda Muzicală a lui Bach, vom explora singurătatea și tensiunea creativă, într-un dialog profund între trecut și prezent, între structura canonică și libertatea expresiei. Mai apoi, vom da frâu liber imaginației și vom compune împreună – artiști și public – într-un Classix interactiv și intercultural.
Pe 28 februarie, de la ora 19:00, tot la Palatul Culturii va avea loc „Bach in Movement”, un eveniment ce îmbină muzica și baletul într-o reinterpretare stilistic autentică a unor opus-uri de J. S. Bach. Violonistul austriac Daniel Auner, istoricul muzical Dagmar Glüxam și balerina Agnes Guk vor aduce pe scenă o viziune nouă, transformând muzica clasică într-o experiență senzorială completă.
Pe 1 martie, de la ora 11:00, Cinema Victoria Iași, Sala Unirii va găzdui un „Un Compozitor la Carnaval”, un spectacol destinat tuturor generațiilor curioase, de la copii la adulți, oferind tuturor prilejul de a descoperi magia muzicii clasice, indiferent de vârstă.
Sub bagheta Dalmei Toadere, ansamblul Classix Collective alături de actorul Bob Rădulescu ne vor invita într-o manieră umoristică și educativă să pătrundem în lumea animalelor din muzica clasică creată de Camille Saint-Saëns, Hector Berlioz, Jacques Offenbach și Hortense de Beauharnais
Tot pe 1 martie, în Sala Unirii din Cinema Victoria, „Baroque Royale” ne va aduce pe scenă cel mai important ansamblu polonez de muzică barocă: Arte dei Suonatori – la 30 de ani de la fondare, în sezonul cultural România – Polonia 2024-2025, ce va reda viață muzicii vechi cu instrumente autentice din secolul al XVII-lea. Vom asculta muzica de curte a anilor 1600 și 1700 regăsită în lucrările compozitorilor: Johann Adolf Hasse, Giovanni Alberto Ristori, Georg Philipp Telemann, Franz Benda și Johann Gottlieb Graun.
Concertul de gală al ediției va avea loc pe 2 martie, începând cu orele 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. „Il Dolce Finale” este dedicat tradițiilor și potențialului unificator al muzicii de inspirație folclorică. Vom asculta compozițiile lui Astor Piazzolla, Kjell Habbestad și Daniel Lazăr în interpretarea invitaților festivalului: Pietro Roffi (IT) – acordeon, Alessandro Stella (IT) – pian, Classix Collective (RO) – orchestră de coarde, Daniel Lazăr (SB / NO) – vioară și Mladen Miloradovic (SB / DE) – dirijor.
Călătoria concertului de încheiere al Classix Festival 2025 va porni în Argentina – unde „noul tango” va evolua în ipostaze diferite, inspirate de trăirile umane autentice. Va continua în Scandinavia, unde dansul va fi expus în ritmuri muzicale inspirate din natura sălbatică a Arcticului. La final, virtuozitatea instrumentală va aduce publicul acasă, într-o explozie de energie balcanică demnă de un final al unei noi aventuri clasice contemporane.
*
Festivalul este organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry, iar biletele și abonamentele pentru primele concerte sunt deja disponibile pentru vânzare, pe site-ul oficial al festivalului.
În plus, pentru a încuraja participarea tinerilor, studenții și elevii beneficiază de o reducere de 50%. De asemenea, cei care plătesc cu un card BRD pot beneficia de un discount de 15%, ce se aplică automat la selectarea „BRD” ca modalitate de plată pe platformă.
Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry
Partener principal: BRD Groupe Société Générale
Parteneri culturali: Centrul Cultural German, Institutul Francez din România la Iași, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian de Cultură din București, Institutul Adam Mickiewicz
Parteneri instituționali: Complexul Muzeal Național „Moldova” – Palatul Culturii Iași, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Opera Națională Română Iași
Partener strategic: DAC Music Performance
Parteneri de ospitalitate: Vitamin Aqua, Noir Coffee Roasters, Gramma, Hotel Unirea, Volvo Nordic Cars
Parteneri de comunicare: Wink, Printco, Aeroportul Internațional Iași
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.