CINEVARA – un program de proiecții de film în aer liber la Rezidența Scena9

Două proiecții de film de patrimoniu din CINEVARA, selectate în programul A season of Classic Films al Comisiei Europene

Fundația9 anunță prima ediție CINEVARA, un program de proiecții de film în aer liber ce vor avea loc pe toată durata verii în grădina Rezidenței BRD Scena9 din cartierul Icoanei (I.L.Caragiale 32).

Selecția filmelor din acest an a fost făcută de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii.

Programul acestei veri pune în echilibru producții românești cu pelicule franceze celebrând creația feminină din cinema-ul mondial. CINEVARA readuce în atenția publicului documentare, dar și lungmetraje clasice de ficțiune semnate de regizoare ca Agnes Varda, Elisabeta Bostan, Claire Denis, Irene Lusztig.

Proiecțiile filmelor CHOCOLAT (Claire Denis, 1988) și CLEO de la 5 la 7 (Agnes Varda, 1962) sunt incluse în circuitul european A Season of Classic Films finanțat de programul Europa Creativă al Comisiei Europene. A Season of Classic Films este o continuare a Anului European al Patrimoniului Cultural care pune în valoare monumente de patrimoniu din întreaga Europă prin proiecții gratuite de filme prezentate în varianta restaurată. Rezidența BRD Scena9, monument istoric de clasa B, devine, astfel, singurul spațiu din România inclus în acest circuit European.

 

Programul proiecțiilor

11 iulie- RYNA (Ruxandra Zenide, 2005)

18 iulie – SALTIMBANCII (Elisabeta Bostan, 1980)

25 iulie– RECONSTITUIREA (Irene Lusztig, 2003).

1 august– ÎNTOARCEREA LUI VODĂ LĂPUȘNEANU (Malvina Urșianu, 1981)

15 august – A VERY CURIOUS GIRL (Nelly Kaplan, 1969)

29 august- LES PLAGES D’AGNES (Agnes Varda, 2008)

5 septembrie – CLEO DE LA 5 LA 7 (Agnes Varda, 1962)

11 septembrie- CHOCOLAT (Claire Denis, 1988).

Proiecțiile vor avea loc începând cu ora 21.00, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

CINEVARA este un program al Fundației9, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9.

CINEVARA răspunde misiunii Fundației9 de a deschide cultura către public și de a recupera fragmente importante din memoria noastră culturală. Ne dorim ca acest eveniment să devină recurent pentru ca spectatorii să poată viziona selecții cât mai diverse, din cât mai multe culturi cinematografice. Ediția din 2019 aduce împreună opere din patrimoniul cinematografic național și francez ce vor fi prezentate în variantă digitală. Suntem onorați de colaborarea cu domnul Richard Peña, un fin cunoscător al cinematografiei mondiale.” – Anca Drăgoi, director Fundația9.

 

 

1