Asus ZenBook

Articol revista # 52

 

Centrala, Polonia

 

Centrala. O platforma pentru arhitectura si oras

Centrala nu are un numar constant de membri, si nici un program anume pe care sa-l urmareasca in mod constant – nu este o companie. Ar putea fi numit mai curand o platforma, pentru ca toate cautarile individuale converg spre scopuri comune.

Mai curand este un colectiv care inglobeaza atatia membri cat este necesar pentru o anumita lucrare.

Arhitectii Malgorzata Kuciewicz (nascuta in 1976), Krzysztof Banaszewski (nascut in1973) si Jakub Szczesny (nascut in 1973) formeaza nucleul Centralei. Ei cooperau deja ca studenti ai Universitatii Tehnice din Varsovia si lucreaza impreuna din 2002, concentrandu-se asupra concursurilor, majoritatea soldate cu premii. Centrala isi desfasoara activitatea in mai multe domenii variind de la grafica, obiecte cotidiene si mobilier, mobilier urban, interioare, case, cladiri de birouri, sau se ocupa de zone rezidentiale si aglomerari urbane. Majoritatea proiectelor nu parasesc atelierul, dar din cand in cand se realizeaza ceva pornind de la ideile lor.

In afara de faptul ca participa la concursuri si workshop-uri, Centrala isi ia libertatea de a comenta asupra situatiei prezente din Varsovia, printr-o serie de proiecte provocatoare si atragatoare – „proiecte momeala” cum le numesc ei, publicate in presa.

Mistificare Urbana

Orasul de pe Vistula isi are propriile legi. Tropismul dezvoltarii nu este politicos fata de creatiile trecatoare ale mintilor si mainilor locuitorilor Varsoviei. Cladiri pretioase sunt demolate, cum a fost cazul cinematograguluiMoskwa, pavilionului Chemia sau cinematografului Praha. Solutia Centralei este „Recliclare arhitecturala”: cladirea Bancii PKO – Rotunda – serveste drept exemplu pentru un totem; o fractiune de spatiu urban dotat cu semnificatie spirituala in ochii locuitorilor Varsoviei. Cu alte cuvinte: merita pastrata – a fost proiectat deja un skyscraper sa ia locul Rotundei …

Autori:CENTRALA – Krzysztof Banaszewski , Malgorzata Kuciewicz, Jan Strumillo, Jakub Szczesny

1