Articol revista # 123

 

Câștigătorul concursului #16 Zeppelin / Spațiul de lucru

 

Ultimul nostru concurs, adresat arhitecților și designerilor de interior, aștepta soluții creative pentru spații de lucru – nu simple idei, ci proiecte finalizate, pentru a cumpăni just fantezia și realizabilul. Premiul cel mare – scaunul de birou SO 104, oferit de prietenii de la Chairry, și publicarea în Zeppelin #123 – a fost acordat echipei timișorene…

Ezzo Design
Text: Cosmin Caciuc

Proiectul realizat pentru 2o.com [game studio cu sediul la Timișoara] nu a avut, de fapt, concurență în cadrul concursului: e făcut „pe bune”, e cool, intrigant și foarte… SF. Între rendering-uri și realitate nu mai e nicio distanță, ca și cum din câteva click-uri s-a materializat pur și simplu totul, fără muncitori și moloz… Țevi și neoane deasupra capului, plante care „curg” din țevi, scaune parcă luate de pe o navă spațială, combinații radicale de materiale neconvenționale și culori electro, suprafețe poligonale peste tot, design grafic integrat, grafitti psihedelic și imagerie din universul high-tech dar și din jocurile on-line… Printre soluțiile îndrăznețe remarcăm zona ludică de relaxare, modularitatea birourilor tăiate diferit și camera privată cu iz de fum dintr-un bong… Poate că ideile de-acum nu mai suportă unghiul drept sau, cine știe, poate că teoriile astea cu catastrofe, pliuri și complexități ne-au invadat definitiv odată cu PC-urile, tabletele și stațiile grafice. Sigur e că aici lumea anticipației, ba utopică ba distopică, s-a revărsat direct de pe display-uri și a prins bine printre stâlpii existenți (și foarte raționali) din beton armat.

                            IMGL6959    

Text prezentare: Ezzo Design

„ Daca plecam de la premiza ca oamenii nu se mai lasa usor fermecati, sau poate mai aproape, am putea enunta faptul ca porinind de la cateva caracteristici, le este mai usor sa arunce  o privire, sa se simta liberi si sa se relaxeze, beneficiarii acestui proiect au avut ideea unei nave spatiale…gasita, invadata de natura si adaptata nevoilor.

De indata ce un client ne solicita un proiect intrigant, care sa presupuna si o combinatie frumoasa de materiale, o abordare unica, fara linii clasice, inglobarea in design a elementelor ce tin de natura, noi, Ezzo Design, suntem mai mult decat incantati. In cazul de fata rezultatul nostru este o baza de cercetare, sau mai degraba o nava spatiala invadata de natura, personajul principal fiind o ciuperca uriasa, dar asta poate fi vazuta mai degraba ca o consecinta, atunci cand natura isi intra in drepturi, completand astfel spatiul si design-ul biroului in cauza. Aceeasi idee este subliniata si prin prezenta plantelor naturale care tasnesc din tevi. Acelasi mesaj cand vine vorba de corpurile de iluminat dispersate si abandonate

Avem de-a face in acest caz cu anumite combinatii de materiale si culori, care in mod probabil nu ar ajunge unele langa celalalte, decat in situatia in care o schimbare radicala s-ar cere si nu s-ar prezenta la fel decat in situatia in care un complex de cereri ar surveni si asta pentru a crea un spatiu locuibil, ba mai mult, transfrmat din vechi in incredibil.

Nava spatiala in cauza a fost realizata prin implementarea unor solutii  menite sa ofere cat mai mult spatiu ocupantilor – s-a adaugat inaltime, s-a marit spatiul dat, extins printr-o zona de relaxare – care in mod probabil nu ar fi fost creat intr-o noua structura a spatiului. Putem spune ca ideile creative  nu au urmat nici o regula si totusi rezultatul este unic, fascinant prin propriile trasaturi.

Integrarea luminii naturale, precum si a altor resurse naturale, selectia elementelor inspirate din natura, plantele naturale care  necesita un minim de ingrijire, toate acestea sunt parte din solicitarile beneficiarilor vis-à-vis de un spatiu adaptat prin design, angajatilor.  Daca ar fi sa mentionam si faptul ca am adaugat acel “ceva”, acea sclipire de geniu care determina unicitatea, un spatiu incantator, intrigant, poate chiar cu un accent ciudat, atunci cel mai probabil  ai fi chiar sedus ca privitor.
Bucataria, baia, liniile ce guverneaza spatiul, birourile, tevile, culorile, desenele, intrarea principala, toate acestea au trasaturi comune, menite sa permita designer-ilor sa caute solutii unice pentru a crea ravnita nava spatiala.

Design-ul se distinge in acest proiect prin stralucirea neobisnuitului, prin mediul incarcat de culoare, folosirea graffiti-ului, a pavilionului de relaxare, si mai presus, prin solutii indraznete.”

Space Plan

Design By Ezzo Design
Foto: Andi Popescu
Client: 20.com