Articol revista # 129

 

Câștigătorii concursului #17 Zeppelin / Baia ca spațiu de locuit

 

Text: Cosmin Caciuc

Cel mai mare concurs Zeppelin de până acum, desfășurat între 1 septembrie – 24 octombrie 2014, a pus la bătaie premii de peste 3.500 € oferite de Geberit. Tema incitantă a vizat readucerea băii „în casă” printr-o amenajare având ca punct de plecare un spațiu deja existent – o baie reală „la gri“, în curs de execuție sau renovare. Participanților li s-au solicitat maximum trei propuneri, fiecare însoțită de o fotografie cu spațiul existent, împreună cu două ilustrații digitale ale soluției de amenajare și o scurtă descriere. În plus, o rigolă de duș cu scurgere în perete Geberit și un rezervor pentru WC Duofix Sigma, Omega sau Duofresh trebuiau să fie în mod obligatoriu integrate în proiect.

Alături de colegii mei de la Revista Zeppelin, Cosmina Goagea și Ștefan Ghenciulescu, am jurizat pe data de 31 octombrie cele 48 de proiecte înscrise în concurs și pot să spun că am fost plăcut surprins de calitatea multor propuneri. Ne-am ghidat evaluarea pe 4 criterii: (1) redefinirea creativă a băii ca spațiu de locuit, (2) folosirea pertinentă sistemului Geberit pus la dispoziție de sponsor, (3) fezabilitatea proiectului și (4) calitățile spațiale și estetice ale soluției de arhitectură.

Locul I (1.300 €)  – Proiectul Screen_2
Autor: pandapanda (Ștefan Păvăluță, Mihai Barbu, Ștefan Batros)

spațiul existent: 

pandapanda - existent

propunere:

pandapanda - prop1.argument:
Ne-a convins cu o idee clară și nu mai puțin radicală în ceea ce privește inovația spațială: baia se deschide complet spre dormitorul matrimonial, mai exact peretele dintre baie și dormitor este înlocuit cu un ecran din sticlă acoperită de o folie de autocolant smart al cărei grad de transparență poate fi controlat printr-o aplicație wireless. Atunci când transparența este maximă, spațiul băii și al obiectelor sale sculpturale (incluzând desigur clapeta și rigola Geberit) se expune ca atare și extinde dormitorul, iar când transparența descrește, suprafața vitrată poate fi folosită pentru proiecții video, iar spațiul băii își recâștigă (măcar parțial) intimitatea.

pandapanda - prop2

 

Locul II (900 €)
Autor: Bogdan Costea

spațiul existent:
bogdan costea - existent

 propunere:

bogdan costea - prop2

argument:
Cea de-a doua propunere din cele 2 trimise pe tema aceluiași spațiu –  situat la etajul 1 al unei clădiri din anii ’50 supusă acum recompartimentării – ne-a atras din nou atenția prin calitățile spațiale, păstrarea și punerea în valoare a elementelor decorative și de finisaj originale. Intenția de a realiza unificarea spațiului băii cu camera căreia îi corespunde e susținută coerent de materialele noi introduse translucide sau transparente, la care se adaugă benefic și iluminarea naturală.

bogdan costea - prop1

 

 

Locul III (500 €)
Autor: Cristina Matei

spațiul existent:

cristina matei - existent

propunere:cristina matei - prop1argument:
O baie cu cea mai mică suprafață din concurs (2,6 m2) și o rezolvare demnă de strategia existenzminimum. O soluție curată și funcțională care încearcă să „dilate” spațiul din interior fără acrobații estetice și pereți eliminați, dar cu o mare dexteritate a optimizării. E, probabil, cea mai realistă dintre toate soluțiile propuse în concurs, dar nu mai puțin delicată la nivelul articulării suprafețelor monocrome și al designului de obiect perfect integrat cu intențiile arhitecturale.

cristina matei - prop2

 

Felicitându-i pe câștigătorii primelor 3 locuri, aș vrea să-i menționez și pe autorii care au reținut îndelung atenția juriului, suscitând dezbateri aprinse: Stardust architects (Anca Cioarec & Brândușa Tudor), Crețu Mihai, Enterprise A&D (Carmen Tănase & Mihai Burloiu), Delcea Răzvan & Voica Andrei, PMAA (Alexandra Monoranu & Alexandru Mihai Popescu) și Liviu Prună & Ana-Maria Thiu-Prună. Toate proiectele participante sunt postate pe pagina noastră de Facebook dedicată concursului, unde publicul a acordat la rândul său, după a doua rundă palpitantă de departajare a finaliștilor, și…

Premiul de popularitate (200 de euro) – proiectul Camera cu apă
Autori: Delcea Razvan si Voica Andrei

spațiul existent:delcea razvan si voica andrei - existent

propunere:

delcea razvan si voica andrei - prop1 delcea razvan si voica andrei - prop2

În plus, reamintim că primele 3 proiecte premiate de către echipa Zeppelin vor primi gratuit pentru proprietar / beneficiar rigolele de duș Geberit cu scurgere în perete, în cazul implementării proiectelor.

Separat de acestea, primele trei proiecte – dintre toate cele înscrise – care vor fi aduse în realitate, vor primi gratuit pentru proprietar / beneficiar rigolele de duș Geberit cu scurgere în perete.

Participanții, la momentul definitivării amenajării spațiului, trebuie să trimită firmei Geberit imagini cu baia reală finalizată – contact: oana.tudor@geberit.com tel. 021 -330 30 80/1. Geberit va posta pe site-ul său acele proiecte ce au în dotare echipamente Geberit 

www.geberit.ro

Mulțumim tuturor concurenților pentru calitatea propunerilor înscrise și vă invităm să țineți aproape: foarte curând vom lansa următorul concurs, la care ne așteptăm să fiți, ca de obicei, la înălțime!

Sari la conținut