Made Expo

Castelul Peles. Expresie a fenomenului istorist de influenta germana

The Ark-Bursa Marfurilor, Calea Rahovei 196A, Bucuresti 
cu ocazia lansarii volumului Castelul Peles. Expresie a fenomenului istorist de influenta germana de Ruxanda Beldiman. 
 
Vor prezenta volumul Ruxandra Demetrescu, Nicolae Lascu si Dan C. Mihailescu
 
Monografia de arhitectura reprezinta, in primul rand, o lucrare de cercetare, care valorifica materiale inedite de arhiva – documente, planuri din anii 1873-1914 create de arhitectii Wilhelm von Doderer (1825-1900), Johannes Schulz (1845-1920) si Carel Liman (1845-1929), fotografii de epoca, stabileste etape si pune in discutie interventiile fiecarui arhitect in parte in devenirea istorica a castelului. Se propune, de asemenea, o integrare a resedintei regale de la Sinaia in contextul resedintelor regale germane din epoca.
 
Lucrarea aduce contributii si in capitolul care trateaza teme precum istorismul de expresie germana in arhitectura, fenomen arhitectural artistic caruia Castelul Peles i se circumscrie. Cercetarea are la baza o bibliografie publicata in spatiul de limba germana, putin cunoscuta in Romania. Profilul de colectionar si connaisseur al regelui Carol I este pus in evidenta si prin accentul pus pe colectiile regale si amplasamentul acestora in resedinta. Volumul publicat in limba romana cuprinde rezumate in limbile engleza, germana si franceza.
 
Lansarea de carte incheie Conferinta profesionala organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania cu tema Un alt fel de arhitect – o alta abordare a spatiului public (17 martie 2012, The Ark).
 
Volumul a aparut cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania si Uniunii Arhitectilor din Romania, din Timbrul Arhitecturii, Administratiei Fondului Cultural National si Lafarge. 
 
Ruxanda Beldiman (n. 1973, Bucuresti). Istoric de arta, cercetator, locuieste si lucreaza la Bucuresti. Licentiata in istoria artei la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti (UNArte 1996), masterat cu o lucrare de cercetare referitoare la arhitectura programelor civile (primarii, scoli, case parohiale) din asezarile sasesti ale Tarii Barsei (UNArte 1998), doctor in arte vizuale cu teza Castelul Peles. Expresie a fenomenului istorist de influenta germana (UNArte 2009). Autor a numeroase comunicari stiintifice si articole de specialitate. Muzeograf II in cadrul Muzeului National Peles (1998-2004; expert 2005-2006), din anul 2004 este cercetator III in cadrul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Romane. 
 
Mirela Duculescu
Master of Arts
+4 0726 522 221
1