Cartea Dincolo de oras – premiată la Bienala Națională de Arhitectură 2014

Uniunea Arhitecţilor din România în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti organizează între 15-30 octombrie 2014 cea de a XI-a ediţie a Bienalei Naţionale de Arhitectură, cu tema: Dilemele şi provocările spaţiului arhitectural (România, 2013-2014). Expoziţia – concurs e structurată pe 7 secţiuni şi cuprinde lucrări executate și publicaţii editate în ultimii 2 ani de arhitecţi cu drept de semnătură, urbanişti, arhitecţi de interior, conductori arhitecţi, designeri, scenografi, restauratori, istorici şi critici de artă şi arhitectură.

Au fost acordate 7 premii și 2 medalii. Premiul secțiunii Publicații de arhitectură a fost acordat, la egalitate, cărților:

  • Johann Schlatter: cultură occidentală şi arhitectură românească (1831-1866) / Autor: Horia Radu Moldovan.

 

Cărţi despre sat sunt cu duiumul, cele despre arhitectură recentă în mediul rural, mult mai puţine. Ne-am dorit o carte care să nu se concentreze exclusiv asupra obiectelor de arhitectură, ci și asupra proceselor; care să treacă dincolo de clișee și să vorbească despre resurse și potenţial.

Ce propunem noi este o lucrare dedicată exclusiv teritoriului rural din România și construită dintr‑o perspectivă dublă – arhitecturală și comunitară.

 

Mergem împreună la țară. Trecem de mituri și clisee. În afara orașelor se întinde un teritoriu fascinant și mult mai divers decât ne închipuim. Explorăm împreună transformările sale de după 1989. Descoperim arhitectura nouă și foarte bună în mediul rural și moduri inteligente de recuperare și punere în valoare a celei vechi.

Discutăm despre un patrimoniu natural și construit, strategii și actiuni concrete de salvare a acestuia, transformări sociale și culturale, oameni și culturi în schimbare, prestigiu și sărăcie, vechi meșteșuguri și noi tehnologii, (re)construirea de comunități și noi legături între sat și oraș.

„La țară“ înseamnă, de fapt, și noua periferie: suburbia de tranziție, o lume energică, haotică, uneori înspăimântătoare, dar și un teren al experimentelor și (poate) locul de naștere al unei noi urbanități.

 

Autor: Asociaţia Zeppelin
Editori: Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Ștefan Ghenciulescu, Cosmin Caciuc
Design grafic: Radu Manelici (Faber Studio)
DTP: Aurelian Ardeleanu
Traduceri: Cristina Petrescu, Adina Ceară, Magda Teodorescu
Corectură: Lorina Chiţan
Echipa Zeppelin: Raluca Marţiș, Camelia Caciuc, Adrian Hariga, Gabriel Morariu, Mugur Grosu

Proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiect cultural și editorial apărut cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din România, din timbrul arhitecturii
Sprijinit de: Fundatia ERSTE
Partener: MNAC
Sponsori: Onduline, CMC

Editura: Asociaţia Zeppelin și Editura Universitară Ion Mincu București
ISBN/ISSN: 978-606-638-076-8
Publicat: octombrie 2013

Tiraj epuizat.

Actualizare: cartea poate fi citită integral online aici:

 

 

Sari la conținut