Made Expo

Camuflaj și ceva în plus. Arh. Traian Cîmpeanu: Villa H, Vänga, Suedia

Din depărtare, casa e parte a unui peisaj istoric. Cu cât te apropii și mai ales după ce intri, ea își dezvăluie straturile contemporane.

Proiect, text, fotografii: Traian Cîmpeanu

Vänga este o comunitate mică de case în inima zonei rurale, la doar 60 de km la est de Göteborg, al doilea oraș ca mărime din Suedia. Poartă urmele unei istorii de câteva sute de ani, prin câteva biserici frumoase și câteva ziduri de piatră destul de bine conservate (”fornlämningar” în suedeză), care erau folosite de obicei pentru delimitarea proprietăților, și care sunt protejate de legislația suedeză de conservare a monumentelor.

Cum agricultura era îndeletnicirea principală, aceasta a modulat într-un mod foarte specific mediul construit – structurile existente sunt fie un amestec dintre clădirile fermelor originale (unele dintre ele transformate în locuințe), sau ”conace” rurale tradiționale. Vocabularul arhitectural este unul ne-sofisticat, cu câteva elemente comune: acoperișuri în două ape amplasate pe clădiri de lemn lungi și înguste. Acestea sunt denumite în mod tradițional ”låda” în limba suedeză, și sunt pictate cu o gamă foarte limitată de culori, dintre care cea roșie domină în mod detașat.

Am fost abordat de proprietari pe la începutul anului 2012, pentru a analiza posibilitatea renovării unei case vechi existente de pe un teren moștenit, amplasat în frumosul peisaj agricol. Tema inițială a evoluat însă rapid către un set de schițe pentru o casă nouă, mai mare pe cel teren, o casă care urma să adăpostească o familie de patru persoane și un câine.

*Axonometrie. De la stânga la dreapta, jos: clădirea nouă, casa existentă; sus: hambar existent

 

În ciuda densității scăzute a zonei în care urma să fie construită casa și a lipsei unui plan urbanistic de detaliu corespunzător, trebuia totuși să se țină cont și de alți factori. Una dintre cerințele absolute era aceea ca respectiva casă să se integreze pe cât de mult posibil în țesutul existentă, o casă ”tradițională” care să răspundă totuși nevoii unei familii tinere și moderne (cuplul s-a mutat înapoi în Suedia după ce a petrecut ani întregi lucrând în străinătate, în Washington și Londra). Cealaltă cerință esențială era ca accesibilitatea. Casa trebuia să fie la fel de potrivită pentru copiii lor mici sau pentru persoanele în vârstă – aceasta fiind casa în care urmează să îmbătrânească.

*Plan parter: 1. Hol de acces. 2. Depozitare/tablou electric. 3. Grup sanitar de serviciu. 4. Spălătorie/spații tehnice. 5. Home cinema. 6. Cameră de oaspeți/birou. 7. Bibliotecă/loc de joacă. 8. Hol. 9. Atrium. 10-11. Dormitoare. 12. Baie. 13. Sauna. 14. Dormitor matrimonial. 15. Baie dormitor matrimonial. 16. Dressing. 17. Living. 18. Dining. 19. Bucătărie. 20, 21. Terase

 

Contextul local și nevoile clienților au început să dea încet-încet formă casei; la fel și dorința clienților privind un spațiu cu un caracter mai privat, și anume o grădină interioară, un ”hortus conclusus”. A devenit clar că trebuia explorată o structură joasă, pe un singur nivel, organizată în jurul unui atrium.

 

Versiunea finală care este astăzi construită se inspiră din clădirile existente la fața locului. Cele două aripi principale ale casei sunt acoperite cu câte un acoperiș în două ape re-interpretat (streașina tradițională a fost eliminată complet, pentru o expresie mai contemporană, iar acoperișul constă din foi Rheinzink).

 

 

Lățimile aripilor” principale sunt aproape identice cu lățimea vechii magazii de pe site, și la fel este și panta acoperișului. Aceste două aripi sunt legate prin două volume mai joase, care creează împreună o formă pe plan pătrat în jurul unei grădini ”secrete” în mijloc.

 

 

Deși tradițională ca expresie, casa folosește diverse detalii de origine contemporană, în încercarea de a se îndepărta de tradiția mai degrabă inactivă a construcțiilor locale: ferestre mari care se deschid către peisaj, precum și un atrium complet vitrat oferă un contrast față de strictețea structurii tip fermă.

 

 

Fațadele sunt acoperite cu lambriu vopsit în negru (o altă cerință locală), dar în loc să folosim versiunea tradițională „lockläkt”, a fost propusă o abordare modernă, cu un aspect mai fin, precum și o amplasare mai jucăușă a lățimilor scândurilor (pe fațadă sunt folosite în mod neregulat și expresiv trei lățimi standard).

 

 

 

La interior, funcțiile sunt aranjate în jurul atrium-ului. Va exista o mișcare constantă în jurul acestui spațiu central, vitrat, care umple interiorul casei cu lumină de-a lungul întregii zile și pe parcursul anotimpurilor. Golurile din fațade permit unghiuri de vizualizare interesante atât asupra interiorului casei, cât și a peisajului frumos de afară (casa a fost atent amplasată în vecinătatea pădurii de stejari de pe teren, zona sufrageriei și cea de luat masa având vedere către lacul din apropiere).

 

 

 

Probabil o mare satisfacție pentru mine ca vizitator al unui proiect de-acum terminat este faptul că această casă este greu de remarcat în contextul construit existent. Există câteva straturi de percepție: de la distanță, ea devine o parte discretă, tăcută a peisajului, în ciuda dimensiunii sale. Pe măsură ce te apropii, casa își dezvăluie puțin câte puțin caracteristicile contemporane, atriumul fiind ultimul strat de descoperit, un loc secret pentru cei care au voie să pășească înăuntru.

Info, credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

Execuție: 2015-2017
Arie desfășurată (mp): cca 330
Constructor: T-Bygge AB
Structură: Stiba AB
Instalații sanitare: Fristad VVS
Instalații electrice: Borås Elkonsult
Peisagistică: Roland Björkqvist
Design de iluminat: Johan Lidström Consulting

 

 

1