Bugetul CNDB confirmă că situația artiștilor independenți va fi critică și în 2021

Printre singurele instituții care colaborează preponderent cu lucrătorii independenți din cultură, Centrul Național al Dansului București primește în 2021 un buget care demonstrează lipsa de interes a Ministerului Culturii pentru viitorul unui întreg sector cultural.

Comunicat CNDB:

„Ca urmare a transmiterii de către Ministerul Culturii, în data de 30 martie, a filei de buget pe anul 2021, dorim să transmitem următoarele:

Considerăm de-a dreptul șocantă atitudinea ignorantă și lipsită de orice logică a Ministerului Culturii, care continuă și în acest an să scadă cu aproximativ 600.000 lei bugetul Centrului Național al Dansului București, față de anul trecut. Considerăm inacceptabilă atribuirea prezentului buget de numai 896.000 lei la categoria „Bunuri și servicii” – din care aproximativ 700.000 lei sunt atribuiți pentru cheltuieli de funcționare (chiria sălii de spectacol și cheltuieli administrative) și doar aproximativ 200.000 lei pentru proiecte, cu atât mai mult cu cât aceasta se întâmplă într-un an în care sprijinul trebuie să fie îndreptat preponderent spre artiștii independenți, cei mai defavorizați și vulnerabilizați de această perioadă extrem de dificilă care continuă pentru al doilea an.

Reamintim ordonatorului principal de credite și opiniei publice că în structura Centrului Național al Dansului București nu se regăsesc artiști angajați. În acest context, CNDB trebuie să ia în considerare realitatea care nu poate fi negată de nimeni și căreia nicio altă instituție nu îi răspunde adecvat: absența totală a posturilor de dansator și coregraf de dans contemporan în instituțiile publice din România, lucru care conduce nu la opțiunea de a activa ca artist independent, ci la forțarea tuturor artiștilor de asumare a acestui statut. Ca urmare, CNDB este singura instituție publică ale cărei proiecte sunt realizate cu artiști independenți activi pe scena artelor contemporane la nivel național. Mai mult, CNDB a fost dintotdeauna o platformă deschisă care a implicat în proiectele sale nu numai dansatori și coregrafi, ci într-o măsură semnificativă artiști vizuali, curatori, actori, scenografi, regizori, muzicieni, teoreticieni, profesori, manageri, majoritatea fiind persoane fizice sau persoane fizice autorizate fără contracte permanente de lucru în cadrul altor instituții publice.

Cu atât mai mult cu cât schemele viitoare de ajutor financiar dedicate sectorului cultural din România nu prevăd soluții dedicate artiștilor independenți, considerăm ca necesară nu numai triplarea bugetului CNDB pentru proiectele anului 2021, ci și alocarea unei sume distincte de 400.000 lei pentru organizarea „Selecțiilor de programe și proiecte coregrafice – sprijin acordat pentru proiecte din sfera dansului contemporan”, așa cum prevede articolul 3 din HG nr. 530 din 9 iunie 2005 privind stabilirea unor măsuri pentru organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti.

Luând în considerare cele de mai sus, solicităm Ministerului Culturii să revină asupra deciziei luate și să se poziționeze adecvat și responsabil în fața unei situații care generează deja consecințe dramatice pentru foarte mulți artiști.”

31.03.2021

Sari la conținut