Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Bucureștiul lui Mircea Eliade. O expoziție în mansarda MNLR

Ce ar putea fi un oraș construit din cuvinte? Pentru că Bucureștiul lui Eliade este acel oraș pe care-l regăsim împrăștiat în nuvele și în romane, dar și mai mult, el este răspândit în cuvintele, gândurile și stările multor persoanaje ficționale. Chiar și Bucureștiul jurnalelor sau cel din memorii este tot un oraș din cuvinte, adică dintr-o realitate filtrată de amintire, de emoție, de întâmplare, ce devine în final tot construcție mentală.

Pornind de la cartea Andreei Răsuceanu, care dă titlul acestei expoziții, ne-am propus să construim o călătorie vizuală prin orașul real al perioadei interbelice, dar totodată și prin orașul ficțional București așa cum apare în scrierile lui Mircea Eliade.

O geografie literară bucureșteană, realizată pe hărți din 1914, 1928, 1938 pe care am marcat locuri reale, case și străzi care au existat cu adevărat și care în bună măsură au rămas până astăzi. Pe hărți am semnalat nu doar străzile și clădirile reale, ci și personaje și momente narative sau pasaje literare care fac din acea stradă sau casă un loc semnificativ.

De asemenea, expoziția oferă o serie de fotografii actuale ale străzilor menționate, alături de câteva fotografii de epocă. La o primă vedere, ceea ce a rămas în realitatea construită din orașul lui Eliade este o consistentă colecție de arhitectură neoromânească, eclectică și modernistă. Pentru fotografiile actuale, Andreea Cel Mare a bătut străzi în amănunțime, luând cadrele egal, frontal, descriptiv. Au fost selectate pentru fotografiere doar construcțiile de dinainte de 1945. O altă alegere a fost aceea de a fotografia și prezenta cu precădere acele case care nu au fost refăcute sau reparate, sau acele garduri și porți ce nu au fost acoperite cu tablă sau policarbonat.

Astfel, am încercat să ne apropiem de acel strat de arhitectură orginală și de decorații, și cu precădere de acea libertate de a fi privite și de a privi strada pe care o aveau curțile caselor orașului interbelic. În mod deliberat, fotografiile au fost editate alb-negru pentru a estompa prezența colorată a straturilor noi. Pe cât posibil, am redus din impactul graffitti-urilor de pe ziduri și al reclamelor, și implicit din culorile mașinilor, pentru a crea un balans între imaginile vechi și cele noi.

Expoziția este structurată pe 7 teme mari, așa cum apar ele pe harta alăturată. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor și al tramvaiului 14, de scene ale unor evenimente sau de tipologii de case, 7 instalații cinematice oferă un comentariu artistic asupra unora dintre pasajele literare selectate. Inspirate de tehnici de film de la începuturile cinematografiei, cele 7 instalații vă invită să le experimentați pentru a declanșa o secvență animată, sau pentru a vă recompune propriul București al lui Eliade.

Vă aflați în mansarda Muzeului Literaturii, un spațiu cu podele de lemn și bârne care ar putea să vă evoce chiar mansarda din strada Melodiei în care Eliade și-a petrecut copilăria și adolescența. Cu alte cuvinte, locul perfect pentru a începe o hoinăreală a imaginației într-un oraș fantast.

 

 

Info & credite

Loc: Muzeul Național al Literaturii Române – mansardă, Strada Nicolae Crețulescu 8, București
Proiect organizat de:
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala București (OAR București)
Director MNLR: Ioan Cristescu
Autor cercetare, consultant științific: Andreea Răsuceanu
Curator: Cosmina Goagea
Creative director: Constantin Goagea
Studiu arhitectură, design expozițional, ilustrații, texte, sunet, interactivitate: Zeppelin Design / Cristina Ginara, Ioana Naniș, Alexandru Voicu, Alexandru Ivanof, Emanuel Birtea, Andrei Angelescu, Maria Mora
Documentare foto: Andreea Cel Mare
Film documentar: Andreea Răsuceanu, Sorin Alexandrescu, Eugen Ciurtin
Comunicare: Mugur Grosu
Coordonator expoziție și evenimente MNLR: Gabriela Toma, Olimpia Novicov
Traduceri: Anamaria Sasu
Producție: Atelier SET / Emanuel Birtea, Andrei Angelescu și Q Group Proiect
Editare video: Cristina Baciu
Printuri: AZERO, The Plot, Print Design Advertising, Promotas Advertising
Mulțumiri prof. Sorin Alexandrescu pentru permisiunea de a reproduce texte din opera literară a lui Mircea Eliade în cadrul expoziției
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este re-sponsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Credite fotografice:
Fotografiile istorice din capitolele „Orașul lui Eliade“ și „București modernist“ provin din cartea Andreei Răsuceanu, „Bucureștiul lui Mircea Eliade“
Fotografiile istorice din capitolul „București violent“ provin din Arhivele Naționale prin amabili-tatea Memorialului Inchisorii Pitești și Fototeca online a comunismului românesc.

Articol conex:

Bucureștiul lui Mircea Eliade. Un film documentar

Sari la conținut