Rockwool

București. O stratigrafie în hărți și planuri

Între 13 septembrie – 1 octombrie 2023, expoziţia documentară „București. O stratigrafie în hărți și planuri” prezintă, la ARCUB – Hanul Gabroveni, o poveste a oraşului la mijlocul secolului 19, prin prisma planurilor şi hărţilor existente, precum şi a câtorva imagini de arhivă, dar şi a unor machete 3D ale unor locuri şi zone astăzi dispărute sau complet schimbate.

Expoziția oferă vizitatorilor o adevărată incursiune pe străzile Bucureștiului de la mijlocul veacului al XIX-lea. Orașul prinde viață prin intermediul hărților și planurilor, dar și al fotografiilor de epocă. Prin realizarea cartografică, realizată de baronul Artur Rodolf von Borroczyn, veți putea retrăi într-o atmosferă autentică de la 1846: străzi sau clădiri impozante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalități istorice, târguri aglomerate, trăsuri și calești trase de cai, evenimente și istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor și hărților Bucureștiului de odinioară. Reconstituirea orașului de la 1846 prin intermediul unei machete la scară întregeşte experiența vizitatorilor pe întreaga durată a expoziției.” – Mihai Florea, muzeograf Muzeul Național de Istorie a României, curatorul expoziţiei

Expoziția are drept suport principal ilustrarea detaliată a planurilor și hărților care au surprins Bucureștiul începând de la 1864 până în prezent, baza cartografică fiind asigurată de planul Borroczyn finalizat la 1846.

Pentru a ilustra evoluţia oraşului, dar şi pentru recuperarea memoriei unor locuri care astăzi sunt aproape o legendă, vizitatorii vor avea ocazia, pentru prima dată, să urmărească în paralel planșe litografiate la 1846, cât și cele redesenate la 1915-1916 de către o echipă coordonată de arhitectul șef al Capitalei, Cincinat Sfințescu.

Narațiunea este îmbogățită cu ilustrații de epocă, realizate de primii fotografi ai Bucureștilor (Szathmary, Angerer), urmate de ilustrații utilizate în timpul celor două războaie mondiale de către aviația militară a combatanților și, nu în ultimul rând, de fotografii realizate de autori anonimi cu ocazia unor evenimente importante legate de orașul București. Nu lipsesc ilustrațiile de epocă din categoria gravuri și litografii, portrete ale diverselor personaje care au influențat soarta urbei bucureștene, imortalizate în penelul artiștilor contemporani (tablouri cu ultimii domnitori ai Țării Românești – Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei, Al. I. Cuza, Carol I).

Expoziţia prezintă, în premieră, panorama oraşului, realizată între anii 1857-1859 de Carol Pop de Szathmary, din şapte fotografii preluate cel mai probabil din Turnul Colței. Fotografiile de dimensiuni mari și calitatea imaginilor permite vizualizarea cu ușurință a multor edificii care în timp au dispărut sau și-au schimbat înfățișarea, precum Palatul Suțu şi clădirea Universităţii.

Expoziţia „București. O stratigrafie în hărți și planuri” poate fi vizitată în perioada 13 septembrie –1 octombrie 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00 – 20.00, la ARCUB Gabroveni – Sălile Bolților şi Atelier. În zilele de luni, expoziția este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preț: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei (Categoria II).

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti alături de Muzeul de Istorie a României și Ministerul Culturii.
Parteneri: Muzeul Municipiului București, Lavița Verde, Radu Oltean, Dragoș Stăncescu, Anticariat Unu
Curatori: Mihai FLOREA, muzeograf, Muzeul Național de Istorie a României şi Ștefan Huțanu, arhitect, designer 3D
Colaboratori: Dragoș Stăncescu, consultant fotografii istorice; partener expoziție; Anticariat Unu, partener expoziție; Radu Oltean, consultant, ilustrator secvențe istorice

 

Sari la conținut