Rockwool - fabricat in Romania

BUCHAREST BIENNALE 6

23 mai – 24 iulie 2014

5 spații (Pavilion, Combinatul Fondului Plastic, Muzeul Țăranului Român, Institutul Pentru Cercetări Politice, Club Control) și mai multe locuri publice din București; dezbateri și conferințe, evenimente conexe și aproximativ 20 de evenimente paralele.

În prezent, BUCHAREST BIENNALE este unica bienală de artă contemporană din Centrul și Estul Europei.

ZIUA DESCHIDERII PENTRU PRESĂ ȘI PROFESIONIȘTI: 22 mai 2014

  • 11.00 – Conferința de presă@ Hotel Intercontinental, în prezența artiștilor, a curatorului, a directorului executiv și fondatorilor Bienalei.
  • 12.00
- On road PERFORMANCE de Cezar Lăzărescu & 1+1 (RO)
  • 18.00
- GRAMATIK OF FEAR
@Universitatea Națională de Arte, București (Str. Calea Griviței Nr. 28), Amfiteatru.
 Intrarea liberă.

O dezbatere despre frică și modul de îmbinare al componentelor acesteia, cu Gergő Horváth (curator BB6), Adrian Dan(artist), Erwin Wurm (artist), János Sugár (artist), Filip Gilissen (artist), Jan Kaila (artist, profesor Academia de Arte, Helsinki), Carlos Aires (artist), Liviana Dan (director interimar MNAC). Moderată de Răzvan Ion & Eugen Rădescu (profesori Universitatea București).

Utilizarea arhaică a cuvântului presupunea un amestec de teamă și respect. Teama este astăzi definită ca fiind o mare spaimă sau neliniște. Reverența, cu sensul de respect adânc pentru cineva sau ceva. Există un paradox în creștinismul de masă, cum ar fi cel în care acesta este prezentat ca fiind o religie a iubirii, dar care în fapt, alienează prin dogmele sale și alimentează temerile legate de lumea trecătoare, prin amenințări despre Iadul care îi urmează. Autocrațiile și nu democrațiile sunt cele care prosperă de pe urma politicilor fricii. Autocrația însă, nu implică și violență, ci o teamă obedientă. O teamă pe care o consideri utilă pentru că te protejează de rele. Teama are o componență chimică mai concentrată decât a altor emoții, prin urmare nu se mai pot face prea multe cu ajutorul rațiunii, odată  ce teama puternică este instalată.
Participanții vor explora dublul sens al cuvântului aprehensiune, frica de un eveniment posibil și în sensul de comprehensiune.

  • 13.00 – 19.00 –expoziția BUCHAREST BIENNALE va fi deschisă pentru presă și profesioniști.
Intrarea pe bază de acreditare.
  • 22.00 – Live PERFORMANCE Dromedar (NO) @ Control Club
(Str. Constantin Mille Nr. 4)
. Intrarea pe bază de invitație.
  • 23.00
- GRAND OPENING PARTY cu DJ set by Bogman.
@Club Control powered by Reforma
. Intrarea pe bază de invitație.

 

Layout 1

CURATOR
Gergő Horváth (n. 1993) este artist, interesat de activitatea curatorială și management cultural. A studiat muzica și în prezent studiază arta cu accent pe politici provizorii și structuri sociale improvizate (DIY). Din 2012, a colaborat în mai multe ocazii cu Pavilion. Recent a fost expus în ”Afluența clasei muncitoare de la diferențiere la colectivism” și a curatoriat ”100 de minute ungare”. A publicat mai multe texte în diverse publicații. Lucreaza și trăiește în Romania, și este cetățean maghiar.

PARTICIPANȚI
Carlos Aires (ES)
/ Matei Arnăutu (RO)
/ Dan Beudean (RO)
/ Adrian Dan (RO)
/ Dromedar (NO) / Arantxa Etcheverria (FR/RO) / Filip Gilissen (BE)
/ Bjørn Erik Haugen (NO)
/ Jan Kaila (FI)
/ Cezar Lăzărescu & 1+1 (RO) / Raqs Media Collective (IN)
/ Marilena Preda-Sânc (RO)
/ Gabriel Stoian (RO)
/ Stephanie Syjuco (USA/PH)
/ János Sugár (HU)
/ Alejandro Vidal (ES)
/ Erwin Wurm (A) / Mihai Zgondoiu (RO)
/ Zoltán Béla (RO)

PUBLICAȚII
PAVILION – jurnal pentru politică și cultură va dedica numărul 17 bienalei. Publicația poate fi comandată în formula tipărită sau descărcată gratuit în format PDF de pe www.pavilionjournal.org.
Poate fi, de asemenea, achiziționată de la info-point-ul BUCHAREST BIENNALE 6.

EXPOSE PRACTICE
@PAVILION | proudly supported by UniCredit Țiriac Bank / Str. C.A.Rosetti, nr. 36 (intrarea din str. Jean Louis Calderon)
Expuneri de Practici este o serie de discuții săptămânale ce vor avea loc la Pavilion – centru de artă și cultură contemporană, și vor fi susținute de artiști participanți la Bucharest Biennale 6 și prezenți în București în perioada respectivă. Aceștia sunt invitați să vorbească despre propriile practici, metodele de cercetare și abordare, într-un cadru informal.
Expose practice este un program generat de curatorul BB6, Gergő Horváth.
Program:

  • 29 mai – Mihai Zgondoiu
  • 5 iunie – Marilena Preda-Sânc
  • 12 iunie – Matei Arnăutu
  • 19 iunie – Gabriel Stoian
  • 26 iunie – Adrian Dan
  • 3 iulie – Zoltán Béla

(Prelegerile vor avea loc în limba română)

DESPRE BUCHAREST BIENNALE
Bucharest Biennale promovează cunoașterea si propagarea culturii – în special în domeniul artelor – prin intermediul cooperării și al schimburilor culturale în interiorul Europei și dincolo de granițele sale, elaborînd concomitent strategii ce stimulează înțelegerea reciprocă și oferă posibilități comprehensive din perspective diverse.

Considerăm că este necesar să avem un dialog cu publicul și o platformă de manifestare pentru artiști, tot astfel cum trebuie să reinventăm noi forme de expresie artistică și să încurajăm curatorii să selecteze un grup consistent de artiști, care să reprezinte cel mai bine unitatea în diversitate a Europei.

BB urmărește să rezolve problemele complementare legate de tradiție și modernitate, de trecut și prezent, de localismul și satul global, și se straduiește să atingă un nivel de echilibru între calitatea sa estetică/artistică și nivelul de audiență prin depășirea sentimentului de reținere pe care îl are publicul larg față de artele contemporane.

Bienala creează un parteneriat trainic între București – care este mai mult decât un oraș, căci reprezintă un simbol al modului în care politicul se reflectă în toate aspectele vieții – și Europa Occidentală, făcând totodată conexiunea cu o problemă universală, care nu ia în considerație contextul istoric sau geografic – problema rezistenței în viața de zi cu zi, a traiului și mărunțișurilor cotidiene ca mod de viață în general. BB este o structură ce are capacitatea de a transforma Orasul însuși într-un atelier permanent și într-un câmp de acțiune.

PAVILION, BUCHAREST BIENNALE și CENTRUL PAVILION sunt proiecte fondate și inițiate de Răzvan Ion și Eugen Rădescu.

Info Point BUCHAREST BIENNALE – Str. C.A. Rosetti, nr. 36 (intersecția cu Jean Louis Calderon) București / T: +4 021 310 5469 / E: bb@bucharestbiennale.org

www.bucharestbiennale.org / www.facebook.com/bucharestbiennial

 

Sari la conținut