Artiști Împreună. Campanie de implicare a artiștilor în lupta împotriva Covid-19

Țară, țară, vrem artiști!
Alege o temă și propune o lucrare în 48 de ore. Onorariul artiștilor: 300 de euro.

Inițiată de Centrul Cultural Clujean,Observatorul Român de Sănătate șiBanca Transilvania., mișcarea „Artiști Împreună” își propune să mobilizeze artiștii din România în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Ulterior, mișcarea va deservi alte cauze colective importante pentru societatea românească. Misiunea mișcării este de a angaja arta și artiștii în efortul comun de a informa cetățenii din România cu privire la importanța respectării regulilor și recomandărilor comunicate de către autoritățile publice abilitate în timpul stării de urgență generate de pandemia de coronavirus (COVID-19), precum și de a contribui la informarea populației cu privire la date factuale relevante în contextul stării curente.

În această primă etapă, mișcarea „Artiști Împreună” demarează un apel către artiștii care doresc să se implice în acțiuni de informare cu privire la criza COVID-19. Valoarea inițială a fondurilor este de 10.000 de euro. În funcție de evoluția situației din țară și contribuția sponsorilor ce se vor alătura pe parcurs mișcării , colectarea de fonduri și apelurile către artiști vor continua, pentru susținerea priorităților naționale de sănătate publică.Mișcarea „Artiști Împreună” s-a născut în prima săptămână de la declanșarea stării de urgență națională din cauza pandemiei de COVID-19, cu scopul de a sprijini campania de informare inițiată de Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României, cu sprijinul Observatorului Român de Sănătate.

Platforma online este administrată de Centrul Cultural Clujean. Proiectele sunt finanțate, într-o primă etapă, de Banca Transilvania.

TEMA PROIECTELOR

Proiectele propuse trebuie să respecte temele de lucru.

Teme propuse:

#responsabilitate
Criza pe care o trăim în aceste zile ne arată mai clar decât oricând cât de importantă este responsabilitatea individuală. Fiecare contact pe care îl avem, fiecare regulă nerespectată, fiecare gest de ignorare a gravității situației actuale au un impact enorm. Singura noastră șansă de a limita efectele pandemiei este de a respecta regulile de distanțare fizică, de izolare și carantină, astfel protejându-ne și pe noi și pe ceilalți.

#împreună
În momente în care distanțarea fizică e necesară, avem nevoie să ne simțim împreună: să fim alături de cei singuri, să le transmitem părinților noștri și celor dragi că le suntem aproape, să le sărim în ajutor celor care au nevoie de el, să fim generoși. Avem nevoie acum să simțim că aparținem aceleiași comunități, că facem parte dintr-o rețea interconectată de bunăvoință și solidaritate.

#eroi
Sunt oameni de care depinde ziua noastră de mâine și a celor mai vulnerabili dintre noi. Ne gândim la eroii cunoscuți sau anonimi ai acestor zile – cei care nu au voie să stea acasă, cele care stau nopțile în fața calculatorului sau în atelier, cei care se trezesc primii. Cei care își pun la muncă ingeniozitatea sau puterea de producție, cele care donează sau care duc alimente celor izolați, cei care se asigură că avem acces la alimente și medicamente. Suntem alături de ei, le oferim susținere, recunoaștere și respect.

Noi teme de lucru vor fi alese și documentate de către Observatorul Român de Sănătate, în funcție de evoluția crizei COVID-19. Regulamentul va fi actualizat cu aceste noi teme de lucru pe parcurs. Orice modificare va fi anunțată pe site-ul campaniei.

Scurt ghid

Lucrările pot fi din sfera artelor vizuale, artelor media, artelor performative, muzicii, literaturii etc. Formate dezirabile: afișe, animații, filme video, filme, muzică, texte literare etc. Sunt binevenite formate inovatoare, care pot atrage atenția și crea angajare în relație cu temele propuse;
Lucrările pot adresa grupuri țintă diverse, în special pe cele mai vulnerabile în criza COVID-19, alte categorii vulnerabile, persoane cu acces redus la internet, minorități, etc.; Lucrările ar trebui să fie ușor diseminabile pe scară largă, în mediul online sau offline.

Proiectele pot fi propuse de autori individuali sau în echipă.Participarea este deschisă oricui, fără restricții de vârstă, sex, etnie, experiență artistică. Nu există restricții legate de domiciliu, cu condiția ca autorul/echipa să aibă rezidența în România.

Înscrierea proiectelor se va putea face începând cu data de 26.03.2020, fiind deschisă pe termen nedeterminat, având în vedere fondurile disponibile și nevoile campaniei.

Un autor/ o echipă poate participa cu una sau mai multe lucrări. Fiecare lucrare va trebui înscrisă separat în platformă.Înscrierea se face respectând următorii pași:

PASUL 1. Pe platformă sunt identificate subiectele pentru care există o urgentă nevoie de comunicare către publicul larg. Subiectele propuse au fost documentate științific de către organizatori sau instituțiile publice implicate.

PASUL 2. Artiștii se înscriu pe platformă și trimit o scurtă descriere a ideii cu care vor să participe la apel. În maximum 24 de ore de la trimiterea acestei descrieri, organizatorii confirmă, prin e-mail, dacă ideea propusă este selectată pentru realizare sau nu. Centrul Cultural Clujean va încheia apoi un contract de drepturi de autor cu artiștii ale căror idei vor fi acceptate pentru realizare, contract ce va fi trimis prin e-mail și semnat electronic. Din momentul confirmării selecției propunerii, artiștii au la dispoziție 48 de ore pentru a trimite lucrarea în formă finală.

PASUL 3. După predarea lucrării finale autorul/ echipa primește un onorariu fix (flat fee) de 300 euro brut. Artiștii au posibilitatea de a încasa acest onorariu sau de a-l dona (total sau parțial) în fondul de urgență prin care vor fi sprijiniți artiști și lucrători culturali grav afectați de criza actuală.

PASUL 4. Lucrările sunt diseminate prin canalele aflate la dispoziția platformei Artiști Împreună (social media, lanțuri de magazine și librării, mecanisme cetățenești, call centers, rețele outdoor), precum și prin canalele aflate la îndemâna artiștilor. În funcție de disponibilitate, aceste lucrări pot fi diseminate și prin canalele oficiale de comunicare ale autorităților publice care susțin mișcarea.

Taxele legale vor fi reținute din suma brută de către organizator. Onorariul este acordat autorului/ echipei proiectului numai după predarea lucrării. Autorul/ echipa se angajează că vor asigura trimiterea lucrării în forma finală, fără etape intermediare de creație. Organizatorul nu va acoperi separat cheltuieli de producție, transport, cazare, mese.Plata onorariului se face la predarea lucrării finale.Plata onorariului va fi efectuată în lei, la cursul BNR din ziua efectuării plății, conform prevederilor Codului fiscal în vigoare.

Detalii complete și înscrieri, pe patforma artistiimpreuna.ro

Sari la conținut