Marți, 26 aprilie, începând cu ora 18:00, la Arcub, Hanul Gabroveni (strada Lipscani 84-90 – sala ”Cafenea”), Asociația Komunitas vă invită la evenimentul final al proiectului educațional ”Dă culoare școlii tale!”, derulat în perioada 01.09.2015 – 30.04.2016.
Evenimentul va cuprinde lansarea volumului „Artă participativă în școli. Culegere de bune practici” și prezentarea, în premieră, a filmului documentar al proiectului.
Volumul „Artă participativă în școli. Culegere de bune practici” cuprinde descrierea etapelor de derulare a proiectului în cele 7 școli pilot, alături de secțiuni scrise de Anca Tîrcă, Mircea Toma și Miruna Tîrcă pe teme legate de educație, artă participativă, drepturile omului și transformarea creativă a spațiilor școlare.
Filmul documentar este realizat de regizorul Vlad Petri și cuprinde imagini de la principalele activități ale proiectului, interviuri atât cu beneficiarii, cât și cu o parte dintre membrii echipei de proiect.
Proiectul Dă culoare școlii tale! și-a propus să creeze un model pilot inovator de program de artă participativă de tip pictură murală, în care peste 100 de tineri din șapte școli situate în 5 localități din România au lucrat împreună cu artiști și facilitatori în proiecte artistice colective, care au exprimat valori democratice și au încurajat diversitatea culturală și de perspective.
Printre rezultatele proiectului se numără realizarea a șapte picturi murale colective de mari dimensiuni pe teme ce țin de valori democratice, lansarea site-ului educațional scolicreative.ro, implicarea a peste 100 de elevi în activități artistice, realizarea unui film documentar și a unei culegeri de bune practici, testarea unui model pilot ce poate constitui în viitor un punct de pornire pentru programe complexe, cu o cuprindere mai amplă la nivel național.
Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Centrul pentru Educație și Formare Sintagma, Asociația Colectiv A (Cluj) și Asociația KulturTrip (TârguMureș) și a fost finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org, .fondong.fdsc.ro.
Asociaţia Komunitas este o organizaţie nonguvernamentală înfiinţată în anul 2006, care se dorește a fi un laborator interdisciplinar socio-antropologic și educațional. Activitățile asociației de-a lungul anilor s-au structurat în jurul unor problematici precum educație nonformală pentru tineri, cercetare și educație urbană, dezvoltare comunitară și activare a spațiilor publice, artă participativă și educație prin artă, promovarea cetățeniei active, sprijinirea rețelelor locale de activism urban.
Parteneri media: Asociația Zeppelin, Arcub, România Pozitivă, Modernism, Sub 25, Cultura în educație, B365, Spații Urbane în Acțiune.
Detalii suplimentare la scolicreative.ro și fb.com/artaparticipativa