Art Car Collection: JEFF KOONS X BMW. Sneak peek

Text: Constantin Goagea

Știu că ați vrea să vedeți cum ar putea fi un BMW semnat de Jeff Koons și desigur vă întrebați care dintre trăsăturile artei sale s-ar potrivi cu o mașină BMW, mai ales cu un coupé generos și elitist al mărcii germane.

Recent, am avut prilejul să-l întâlnesc la Munchen, la evenimentul „Jeff Koons & BMW in Pinakothek der Moderne”, intr-un sneak preview la Gran Coupé pentru presă. L-am întrebat care-i  povestea pe care dorește ca mașina semnată de el să o spună?

Sper ca mașina să poată spune povestea unei senzații viscerale și a deschiderii și conștientizării mediului înconjurător, a emoției de a fi parte din acesta,“ mi-a zis.

Și cum e viziunea sa pentru un oraș sau un peisaj in care mașina sa e condusă ca o piesă de artă?

Două cuvinte: „Ochiul furtunii“.

 

Constantin Goagea si Jeff Koons

 

Precizia tehnologiei germane se întâlnește cu lumea lui Jeff Koons, în perfecțiunea contactului dintre suprafețe și privirea noastră. Obsedat de tehnologiile care pot șlefui și modela realitatea ironic-onirică a sculpturilor sale viu colorate, Koons a găsit partenerul ideal pentru a contribui la creearea unui nou icon al vremurilor noastre.

Până se va dezvălui întregul proiect, pot să vă ofer o mică, mică privire în spatele cortinei, și să adulmecați (snifuiți :))) din ce va fi să fie în curând Seria 8 Gran Coupé-ul Jeff Koons X BMW.

 

*foto: JEFF KOONS X BMW. Foto: Enes Kucevic, © Jeff Koons and BMW AG

 

Ce știm cu siguranță e că va fi colorat intens (ei da, are 11 culori care au nevoie de 285 de ore ca să fie desăvârșite); apoi că nu doar exteriorul hiper-colorat și glossy, ci și interiorul va avea ceva din opulența și vedetismul pop pe care Koons știe să le scoată la iveală în lucrările lui.

Colaborarea BMW cu artiști faimoși este notorie și a început în 1975 când Hervé Poulain, mare colecționar și șofer de raliu pasionat, a pornit Art Car BMW. Acum 46 de ani, Alexander Calder a pictat cu mâna lui prima mașină de curse din seria Art Car.

 

P90430017_highRes_bmw-art-car-by-alexa

 

Și pe care Herve Poulain a și pilotat-o la Le Mans.

 

P0002896

 

Mai apoi în colecția BMW au intrat nume precum Rauschenberg, Frank Stella, Andy Warholl, Olafur Eliasson și mulți alții. Jeff Koons a contribuit deja la colecție:  În 2010 a semnat faimosul număr 79, o caroserie a cărei pictură este o formă de vizualizare a vitezei și a spectacolului curselor de mașini.

 

 

Multumiri BMW România și Alex Seremet!

 

P90434991_highRes_jeff-koons-x-bmw-ann

*foto: Jeff Koons și Hervé Poulain, inițiatorul BMW Art Car Collection. 4 Septembrie 2021, Pinakothek der Moderne, Munchen. Foto: Enes Kucevic. © BMW AG

 

 

 

 

Sari la conținut