Arhitecții și documentarele: Whose city? / Al cui oraș?

Joi, 10 ianuarie 2019, 7 PM – 10 PM @ Latitudine53 – Bd. Hristo Botev 27

Serile de proiecții organizate lunar de „One World Romania la Școală” la sediul biroului de arhitectură Latitudine53 by Manasc continuă cu un documentar la intersecția între drepturile omului și arhitectură, între povești de viață și urbanism, între educație și practici cotidiene: Whose city? de Hans Christian Post, Germania, 2017, 54 min.

”Al cui oraș?” prezintă schimbările urbane și disputele arhitecturale din Berlin, începând cu anii 1990. Filmul atinge o serie de probleme comune tuturor orașelor care au trecut prin schimbări și reconfigurări majore: Cum se poate dezvolta o nouă identitate atrăgătoare a unui oraș, cum se poate dezvolta din punct de vedere economic, fără să aibă de suferit costul traiului și nevoile locuitorilor săi? Care este rolul arhitecturii și al planificărilor urbanistice în aceast sens? Se poate vorbi despre un oraș pentru toți sau e sortit să devină din ce în ce mai excluziv?

Un film care te plimbă pe străzile Berlinului, de la Postdamer Platz din Vest, la Alexanderplatz în Est, de la modelele urbanistice conservatore ale anilor ’90, la formulele mai libere din zilele de azi, explorând de asemenea și integrarea crescândă a femeilor în domeniul planificării urbane, unul deopotrivă bogat și complex. Nu în ultimul rând, filmul prezintă o cronologie a planificării urbane, cât și a disputelor pe această temă care au apărut după reunificarea Berlinului, dezvăluind gradual straturile care constituiesc ansamblul unui oraș. Poate Berlinul să depășească vechile sale granițe și diviziuni pentru a deveni un oraș al tuturor?

 

* Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

*Fb event

1