Asus ZenBook

Arhitecții și documentarele | The Venice Syndrome

Vineri, 13 septembrie 2019, 7-9 pm @ One World Romania – Str. Hristo Botev 27, București

Organizația One World Romania la Școală și biroul de arhitectură Latitudine53 by Manasc Isaac încep un nou sezon de proiecții Arhitecții și Documentarele. Toamna aceasta, organizatorii se vor concentra pe tema locuirii și, pornind de la filmele propuse, vor încerca o analiză a mecanismelor și actorilor care definesc spațiile în care trăim, sau dezechilibrele pe care acestea le declanșează.

The Venice Syndrome | Andreas Pichler | Germania, Italia, Austria | 2012 | 80 min

Veneția este romantism pur, destinația preferată a tuturor europenilor, visul tuturor americanilor, dorința tuturor japonezilor. Veneția este locul unde turismul de masă întâlnește rafinamentul, căci aici chiar și cei mai critici dintre oameni devin euforici.

Orașul a avut anul trecut douăzeci de milioane de vizitatori, în medie șaizeci de mii pe zi, iar anul acesta numărul acestora va crește din nou. Însă acest număr trebuie analizat în comparație cu cei cincizeci de mii de locuitori, număr care scade pe măsură ce orașul devine nelocuibil. Așa cum arată lucrurile acum, până în 2030 nu vor mai exista venețieni, deoarece orașul nu mai este altceva decât un coșmar pentru locuitorii săi.

Filmul înfățișează un oraș cu o fațadă încă plină de farmec, în timp ce raportează marele exod și rămășițele vieții venețiene: subcultura sa de angajați în industria serviciilor turistice; portari, îngrijitori de rucsacuri din Piazza San Marco, portari de hotel; oameni care sunt obligați să se mute pe continent pentru că nu își mai pot permite chiria.

Acest film spune povestea vieții prinse sub presiunea enormă a turismului de masă, o industrie care devorează chiar baza supraviețuirii sale.

*Intrare liberă, în limita locurilor disponibile

 

 

*Fb event

 

1