concert regal caritabil - top

Apel deschis pentru înscrierea în cadrul ACCELERATOR – program de mentorat și producție pentru artiști emergenți

 • Perioada de înscriere este 7 – 27 martie 2022. În acest interval, artiștii emergenții sunt așteptați să își depună dosarul de candidatură.
 • Mentorat, expoziție de grup și proiecte de artă în spațiu public – sunt etapele principale din cadrul programului, cu o durată totală de 18 luni.
 • 10 artiști emergenți vor fi selectați de către un juriu internațional.
 • Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) anunță lansarea apelului deschis (Open Call) din cadrul programului ACCELERATOR. Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți.
Înscrierea va dura trei săptămâni, în perioada 7 – 27 martie 2022. În acest interval, artiștii emergenți din România sunt așteptați să trimită aplicațiile.

ACCELERATOR este cel mai complex program de mentorat extins destinat artiștilor emergenți români. Prin cele trei etape – mentorat, expoziție de grup și proiecte de artă în spațiul public – artiștii emergenți vor fi angrenați într-o experiență cu potențial de transformare semnificativă a carierelor lor.
Cei 10 artiști selectați de un juriu internațional vor intra, în luna mai, într-un stagiu de mentorat, în cadrul căruia vor interacționa cu mentori și artiști internaționali renumiți.

Totodată, artiștii din program vor primi acces la resurse pentru producția de lucrări noi, inclusiv buget individual. Suma totală alocată artiștilor în cadrul proiectului depășește 22.000 de euro.

Participanții vor avea ocazia de a prezenta noile lucrări produse într-o expoziție de grup, organizată la galeria Gaep. De asemenea, ei vor avea oportunitatea de a participa la proiecte de artă în spațiul public individuale sau colaborative, care vor fi derulate în București și în alte trei orașe din țară.

Eligibilitate
Programul acceptă înscrieri de la artiști care:

 • Sunt artiști emergenți*
 • Au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate
 • Au expus în cel puțin o expoziție de grup / personală, organizată într-un spațiu independent de artă
 • Au experiență continuă de maximum 10 ani în domeniul artelor vizuale
 • Sunt cetățeni români
 • Nivel avansat limba engleză: toate documentele solicitate de ACEP pentru a fi incluse în aplicație vor fi redactate în limba engleză; interviurile de selecție se vor desfășura în limba engleză; activitățile întregului program de mentorat, în toate cele trei etape ale sale, se vor desfășura preponderent în limba engleză;
 • Au posibilitatea să participe la laboratoarele din București (9–15 mai 2022 și 6–12 iunie 2022) și să continue stagiul online (23 mai–5 iunie 2022, 13–19 iunie 2022 și 27 iunie–31 iulie 2022);
 • Au posibilitatea de a participa la întâlnirile organizate de curatorul expoziției de grup în vederea producției de noi lucrări (august – noiembrie 2022) și a organizării expoziției de grup, prezentată și vernisată la galeria Gaep (decembrie 2022 – ianuarie 2023);
 • Sunt interesați de cercetarea unei comunități și de producția de lucrări de artă pentru spațiul public care să reflecte rezultatele cercetării lor (ianuarie – aprilie 2023);
 • Au disponibilitate pentru implicarea într-un program de mentorat extins pe parcursul a 18 luni (mai 2022 – septembrie 2023), prin participare fizică și online în toate activitățile derulate în cadrul programului, în funcție de modul de desfășurare a fiecărei etape în parte;
 • Experiența în proiecte de artă în spațiul public / intervenții în spațiul public va reprezenta un plus în evaluarea dosarelor transmise, dar nu va fi un criteriu de eligibilitate.

* Prin „artiști emergenți” înțelegem artiști cu experiență profesională de sub 10 ani. Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

Toate informațiile despre procedura de înscriere și componența dosarului, inclusiv cele referitoare la intervalele de timp alocate pe activități, sunt disponibile pe website-ul ACCELERATOR: Apel deschis – Accelerator (accelerator-mentorat.ro).

Juriul care va evalua dosarele primite este format din: Andrei Breahnă – manager cultural și manager proiect ACCELERATOR, Andreea Drăghicescu – manager cultural și coordonator program mentorat ACCELERATOR, Auður Jörundsdóttir – directoare a Centrului de Artă al Islandei, Tevž Logar – curator și Þorlákur Einarsson – director Galeria i8, partenerul proiectului.

Procesul de selecție va avea 2 etape – preselecția și interviul. În urma parcurgerii dosarelor, juriul va selecta o listă scurtă de artiști care se vor califica în cea de-a doua etapă de selecție și care vor fi invitați la un interviu online. Juriul va decide care vor fi cei 10 artiști emergenți ce vor participa în programul ACCELERATOR după finalizarea tuturor interviurilor.

Date cheie:
Înscrieri: până pe 27 martie 2022, ora 23:59
Selectarea participanților: 28 martie–17 aprilie 2022
Anunțarea participanților: 19 aprilie 2022
Începerea stagiului de mentorat: 9 mai 2022

Mentori
Mentorii care îi vor ghida pe cei 10 artiști emergenți în cadrul programului ACCELERATOR sunt: Andrei Breahnă – manager cultural (laborator: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare), Ioana Chira – comunicator (laborator: PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice), Þorlákur Einarsson – director galeria i8 (workshop: The System of Contemporary Art), Tevž Logar – curator (laborator: Curatoriere. Relația dintre artist și curator), Ólöf Nordal – artistă (laborator: Artă în spațiul public). Mentorul care va susține laboratorul pe tema Publicații de artist va fi anunțat în curând.

Partenerii proiectului sunt galeria islandeză i8, cunoscută pentru colaborarea pe termen lung cu artiști renumiți pe scena mondială, și galeria Gaep, cu sediul în București.

 

Articol conex:

ACCELERATOR. Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți

 

Sari la conținut