Articol revista # 74

 

Allford Hall Monaghan Morris – Centrul medical din zona Kentish Town

Post de: AHMM
 

Centrul medical din zona Kentish Town (KTHC) este o cladire noua din centrul Londrei, care adaposteste o gama larga de facilitati medicale si cabinete de medicina generala. 

Sustinatorul proiectului, Dr. Roy Macgregor a initiat un concurs RIBA (Institutul Regal al Arhitectilor Britanici) pentru construirea acestei cladiri, care a fost castigat de AHMM. Viziunea d-lui Macgregor a avut in vedere construirea unei cladiri impresionante, unde serviciile medicale sa se impleteasca cu serviciile de ingrijire a sanatatii si cu arta, toate in beneficiul comunitatii. Arhitectii au imbratisat ideea de transparenta si conectivitate si intreaga echipa a colaborat la construirea unei cladiri care exprima un mod de abordare holisitic si care stabileste un nou standard pentru facilitatile medicale moderne.

Centrul KTHC raspunde contextului printr-o prezenta civica impresionanta. Reinterpretand caramida si tencuiala, ritmul, dimensiunile si formele cladirilor din jur, parterul este articulat sub forma unei plinte de caramida, peste care plutesc etajele superioare. Salile in consola de la etajele unu si doi maresc suprafata functionala, asigurand in acelasi timp o ocupare mai mica la parter si un volum mai redus al intregii cladiri. 

Centrul gazduieste multe cabinete de medicina generala, pediatrie, stomatologie, servicii adresate copiilor, centre de imagistica si diagnostic, la care se adauga spatii pentru birouri, facilitati pentru personal, o biblioteca si sali de sedinta. Inspirat din jocul Jenga, raportul complex dintre aceste functionalitati diferite a fost conceput cu rigurozitate astfel incat sa se ajunga la crearea unui spatiu intern flexibil, unde personalul si utilizatorii sa se simta parte a unui intreg. La parter si etajul intai se afla toate zonele publice si de interes medical, in timp ce la etajul doi se gaseste o zona privata destinata personalului, ce include mai multe sali de curs. Anumite zone si incaperi de la parter au fost astfel concepute incat sa poata fi folosite in afara orelor de program si au, prin urmare, propriile cai discrete de acces si de evacuare. 

Zonele de circulatie si de asteptare leaga vizual diferitele spatii si etaje.  Locurile generoase destinate exclusiv personalului, punctele speciale pentru servirea ceaiului si spatiile de recreere dau posibilitatea diferitelor grupuri de personal sa discute si sa se consulte cu privire la pacienti in vederea evitarii suprapunerilor si programarilor inutile. Utilizatorii remarca faptul ca in timp ce asteapta au posibilitatea de a vedea cum se desfasoara diferitele servici, ceea ce face ca acest spatiu sa fie foarte prietenos si plin de viata, spre deosebire de alte centre medicale de mari dimensiuni. 

La interior, cladirea a fost proiectata pe baza conceptului de strada – un spatiu generos public si privat in acelasi timp unde oamenii se simt bineveniti si care ii conduce spre zona de receptie situata in centrul cladirii, de unde pot fi accesate toate serviciile. Acest spatiu foarte inalt este plin de viata datorita pasarelelor, privelistilor oferite, imaginilor colorate si a unui sistem de semnalizare indraznet realizat de Studio Myerscough. Cu ajutorul fondurilor asigurate de Consiliul pentru Arta, in intreaga cladire se deruleaza un program de promovare a artei.

Materialele si accesoriile selectate pentru aceasta cladire sunt robuste si flexibile. Un sistem suspendat de sine permite utilizatorilor sa isi personalizeze spatiul avand de ales dintr-o gama foarte variata de accesorii. Panourile mobile permit transformarea unei incaperi din cabinet medical in sala de consiliere, iar culorile folosite (verde, negru si alb) contribuie la crearea unui mediu calm si neutru. In acelasi fel, medicul generalist sau consilierul poate selecta trei moduri de iluminare pentru a raspunde cat mai adecvat nevoilor pacientilor. 

O serie de caracteristici durabile au fost incorporate in cadrul design-ului cladirii, inclusiv folosirea de materiale reciclabile si a unor surse cu consum redus de energie ori de cate ori este posibil. Sistemul de ventilatie reprezinta o combinatie de elemente naturale si mecanice; vitrajele mobile pot fi lasate deschise noaptea pentru a profita de racoare. Atriumul creeaza un efect de piramida in cadrul traseului principal de acces, aducand un suflu de aer proaspat in intreaga cladire cu ajutorul dispozitivelor eoliene si a unor trape termo-sensibile situate pe tavan. Apa uzata este colectata si folosita pentru irigatie, iar centrul este dotat cu puncte de incarcare a autovehiculelor electrice si suporti pentru biciclete.

Au fost pastrati cat mai multi copaci de pe teren. Noile elemente peisagistice te trimit cu gandul la gradinile din jurul caselor si la zonele verzi prezente pe strazile din jur. O serie de terase si gradini private mici au fost amenajate in cadrul structurii, iar gradina publica oficiala duce la principala sala de asteptare de la parter, unde se va amplasa curand si o cafenea. 

Foto: Rob Parrish

1