ABIS – documentar despre celebra Irinel Liciu, un eseu despre condiția artistului

Pentru a readuce în memoria publicului activitatea artistică a uneia dintre cele mai mari prim-balerine din istoria Operei Naționale București, prima scenă lirică a țării va transmite luni, 22 02. 2021, de la ora 19:00 documentarul „ABIS” despre viața celebrei Irinel Liciu (22 februarie 1928 – 26 mai 2002).

Filmul Abis explorează personalitatea enigmatică și carismatică a lui Irinel Liciu, prim-solistă a baletului Operei Române din Bucuresti în anii ’50-’60. Filmat pe peliculă și folosind materiale din Arhiva Națională de Filme, Agenția de presă Agerpress, precum și arhiva Revistei Secolul 21, Abis este un eseu despre condiția artistului și raporturile acestuia cu arta și viața sa. Totodată, sunt explorate și tehnici tradiționale ale filmului pe peliculă (supraimpresiune, utilizarea de pelicule cu sensibilități, contraste și granulații diferite) care întregesc stilul vizual al filmului bazat pe alternarea de cadre atent construite cu altele spontane, subiective, în ideea construirii unei poetici vizuale specifice.

Matei Bejenaru este artist vizual și profesor de fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance-uri, el investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzică, teatrul performativ ori poezie.

Documentarul ABIS face parte din Creative Crossroads – Art and Humanity, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Documentarul, subtitrat în limba engleză, va fi disponibil pe pagina Fb.com/operanb.ro. / * Fb event

Documentarul ABIS, de Matei Bejenaru, produs de Asociația 4Culture și WASP Studios a avut premiera în noiembrie 2019 la WASP Working Art Space and Production și a fost prezentat la BOZAR, Bruxelles, în perioada 3 Decembrie 2019 – 12 Ianuarie 2020, în cadrul Europalia Arts Festival Romania, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

ABIS
Autor: Matei Bejenaru
Cu participarea: Adina Cezar, Liana Tugearu, Ioan Tugearu
Muzica: Jean-Paul Dess
Narator: Octavian Jighirgiu
Prelucrare digitală imagine și sunet: Marian-Mina Mihai
Colorist: Marian-Mina Mihai
Lectura: Matei Bejenaru
Sunet: Vlad Onescu
Peliculă Kodak Vision3 developată și digitizată în laboratoarele Cinelabs București
Cu sprijinul: Opera Națională Română Iași, Opera Națională București, Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme.
Producție: Asociația 4Culture și WASP Studios
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, cu sprijinul Programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

 

*Credit foto: video stil Abis, de Matei Bejenaru

Sari la conținut