8-11 mai, Iași
Intro
Sănătatea mintală e un subiect delicat, despre care nu prea vorbim, nu știm cum să vorbim, așa că îl ocolim. Dacă în țara noastră datele sunt insuficiente pentru a contura o imagine de ansamblu, în Statele Unite 1 din 5 persoane se confruntă cu probleme legate de sănătatea mintală. Iar, la nivel internațional, conform unui studiu care-a acoperit 29 de țări, se estimează că 1 din 2 persoane va dezvolta în timpul vieții o tulburare mintală. Cele mai frecvente sunt tulburări, să spunem,„comune”, precum depresia, anxietatea, epuizarea, abuzul de alcool, stresul post-traumatic, fobiile.
Aceste probleme sunt agravate de riscul izolării, (auto)excluderii sau stigmatului social. Așa că, de fapt, este esențial să învățăm să vorbim, să ascultăm și să înțelegem.
Luna mai e, la nivel global, dedicată Conștientizării Sănătății Mintale, urmând o inițiativă din Statele Unite care datează din 1949. Din 2022, în România există și un festival de film dedicat sănătății mintale, care se desfășoară la Iași. A patra ediție va fi în 8-11 mai și va oferi, pe lângă proiecții, o serie de dialoguri, prezentări și petreceri. Suntem onorați să participăm la eveniment și să îl susținem. (Zeppelin)
RMH Film Fest 2025
Festivalul își propune să folosească filmul pentru a iniția conversații accesibile despre sănătatea mentală și despre probleme importante și complexe din realitatea imediată, onorând experiența oamenilor.
Filmele proiectate în cadrul festivalului sunt vehiculul principal prin care sunt dezbătute subiecte mai puțin discutate, cu intenția clară de conștientizare a implicațiilor pe care sănătatea mentală le poate avea la nivel individual și comunitar.
Subiectul sănătății mentale poate fi delicat, asociat uneori cu trăiri neplăcute sau diferite forme de stigmatizare. Cei care vizionează filme cu tematici sociale, precum sănătatea mentală, pot avea un grad mai ridicat de înțelegere și conștientizare și își pot modifica anumite atitudini, reducând astfel stigmatizarea (Journal of Media Psychology).
RMH 2025 va avea loc pe 8, 9, 10 și 11 mai 2025, în 9 spații din Iași. Programul include proiecții de filme, dialoguri și petreceri, dar și două formate noi de evenimente – classes și scurtmetraje.
Selecția de scurtmetraje este concentrată în jurul unor indicii care să ghideze publicul spre a chestiona anumite comportamente umane, reacții în situații de criză, conviețuirea cu diverse traume și observarea unor situații mai degrabă absurde, care să provoace punctul de vedere obișnuit.
Secțiunea de scurtmetraje este un demers de a oferi o platformă accesibilă de promovare a artiștilor la început de drum, dar și de popularizare a unor scurtmetraje mai puțin cunoscute regizate de artiști consacrați.
Evenimentele Classes reunesc profesioniști din domenii diferite, care vor susține workshop-uri, artist talks și conversații open-lecture, prin intermediul cărora să fie facilitat schimbul de idei despre creativitate, sănătate mentală, artă și posibile soluții despre cum pot fi depășite anumite dificultăți. Classes este o serie de evenimente adresată, în principal, studenților și tinerilor aflați la început de drum profesional.
Primul eveniment din cadrul seriei de dialoguri va avea loc vineri, 9 mai, de la ora 16:30, la Casa Muzeelor – Iași, și-i va avea ca progragoniști pe arh. Ștefan Ghenciulescu – partener fondator și redactor-șef Zeppelin și arh. Andreea Robu Movilă – co-fondator și coordonator NeuroArchiLab, în cadrul UAUIM.
Festivalul este un proiect inițiat de Raluca Bejenariu (co-fondatoare Asociația În Dialog), Teodora Popescu (co-fondatoare Asociația În Dialog) și artistul vizual Dan Basu.
Program și informații complete pe site-ul festivalului:
rmhffest.ro