revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

 (De)Conectat – o premieră Art Revolution despre fake news, polarizare și reconectare, la Teatrul Masca

Pe 1 și 3 noiembrie, la ora 19.00, are loc la Teatrul Masca premiera spectacolului DeConectat, o producție Art Revolution, scris și regizat de Ozana Nicolau.

(De)Conectat explorează modul în care fake news, ideile intolerante și radicale, amplificate de social media ne polarizează atât în spațiul online, dar mai ales în viața reală, unde ne găsim însingurați și izolați de cei dragi. Spectacolul aduce pe scenă o imagine extrem de actuală și intensă a societății românești, fiind bazat pe o amplă documentare realizată de echipa proiectului cu sute de adolescenți și tineri din București, în cadrul unor serii de ateliere și focus grupuri desfășurate în acest an.

Ce se întâmplă când online-ul redefinește legăturile din jurul nostru? Ce putem face când informatiile false ne împing în tabere opuse chiar și față de cei pe care îi iubim? (De)Conectat surprinde cu mult umor avalanșa de mesaje aparent patriotice de care suntem înconjurați, care ascund, însă, discriminare, intoleranță și nedreptate. Descoperim o gașcă de liceeni, un grup de prieteni vechi, o familie, toți ajunși în imposibilitatea de a mai comunica și de a-și păstra conexiunile sufletești profunde.

Spectacolul invită publicul să descopere moduri prin care putem regăsi calea către dialog autentic și să reconstruim legăturile afective, atunci când polarizarea digitală și fenomenul fake news ne îndepărtează de cei dragi. Din distribuție fac parte Mădălina Brânduse, Dragoș Stoica, Andrei Șerban și Iulia Verdeș.

Prin (De)Conectat, îmi doresc să observ împreună cu publicul modul în care dialogul devine tot mai dificil atunci când întâlnim opinii diferite. De ce încetăm să ne ascultăm și, mai important, cum regăsim drumul spre conexiune umană și empatie? În contextul actual, în care 41% dintre tineri ar accepta un regim totalitar, fără alegeri regulate, în România, devine esențial să reflectăm asupra impactului dezinformării. Teatrul, ca spațiu incluziv prin definiție, oferă un cadru necesar pentru acest tip de reflecție.” – a declarat Ozana Nicolau, autoarea și regizoarea spectacolului

Intrarea la cele două reprezentații se face pe bază de invitație, care poate fi solicitată aici.

Mai multe detalii despre spectacol: Fb.com/ArtRevolution.ro

 

Foto (De)Conectat 2

(De)Conectat face parte din proiectul Bridges/ Breaches – platformă de teatru cu scop educațional, adresată publicului tânăr, care își propune documentarea efectelor dezinformării în randul elevilor și studenților. Proiectul a fost lansat la începutul anului 2024 și a cuprins ateliere în licee din cartiere defavorizate cultural din capitală (Pantelimon, Crângași, Rahova, Berceni) precum și focus grupuri cu elevi din licee de top și studenți. Ateliere au fost realizate în colaborare cu Expert Forum și susținute de Mădălina Voinea, specialistă în destructurarea fake news și educație nonformală.

Materialul din ateliere a fost prelucrat în cadrul spectacolului de echipa proiectului care îi include alături de actori și regizoare pe: Miruna Croitoru – scenografie și video, Silvia Călin – mișcare scenică, Diana Miron – univers sonor, Andrei Ignat – light design.

(De)Conectat face parte din proiectul Bridges/Breaches, un proiect realizat de Asociația Art Revolution în colaborarea cu Teatrul Masca, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, avand ca parteneri Asociația Expert Forum, iar ca parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Bucuresti FM, Școala9, Scena.ro, Mindcraft Stories, PRWave, BookHub, Romania Pozitivă

Asociatia Art Revolution sprijină cercetarea și explorarea performativă și vizuală a unor fenomene sociale cu impact pe termen lung așa cum sunt: egalitatea de gen, situația educației în medii defavorizate, mecanismele solidarității și responsabilității etc. și încurajează curiozitatea tinerilor și empatia socială.

(De)Conectat – 1h 20’
Text și regie: Ozana Nicolau
Distribuție: Mădălina Brânduse, Dragoș Stoica, Andrei Șerban și Iulia Verdeș.
Scenografie și video: Miruna Croitoru
Mișcare scenică: Silvia Călin
Univers sonor: Diana Miron
Light design: Andrei Ignat
Limita de vârstă 14+

 

DeConectat Afis

 

Sari la conținut