În cadrul celei de-a unsprezecea editii a Galei Societatii Civile, care a avut loc în data de 3 iunie, la Opera Nationala Bucuresti, au fost premiate si aplaudate cele mai bune proiecte si programe ale sectorului non-profit si neguvernamental din România.
Marele premiu a fost câstigat de proiectul “Scoala mea în spital”, a celor de la Asociatia Little People România, prin care acestia au reusit sa ajute copii internati în sectii de oncologie sa tina pasul cu progresul scolar, prin intermediul orelor sutinute în spital.
Festivitatea de premiere s-a desfasurat sub sloganul campaniei de anul acesta: “Si binele poate fi senzational.”, a fost prezentata de Mircea Toma si de Catalin Stefanescu, iar cei aproximativ 1.000 de reprezentanti ai sectorului non-profit din România, cercetatori, reprezentanti ai sectorului privat, jurnalisti, lideri si formatori de opinie si personalitati publice care s-au aflat în sala au sustinut si dovedit mesajul Galei de anul acesta.
Câstigatorii au fost alesi dintr-un total de 220 de proiecte înscrise în competitie, de catre un juriu format din 60 de personalitati si specialisti în implementarea si evaluarea proiectelor.
Cele mai multe trofee au fost revendicate de catre Asociatia Little People România care a câstigat cinci premii pentru proiectele: “Scoala mea în spital” – Marele Premiu al Galei Societatii Civile 2013 si Premiul I în cadrul sectiunii “Educatie, Învatamânt, Cercetare”, „Campionii Paralimpici” – Premiul I în cadrul sectiunii „Apararea drepturilor individuale/ colective”, „Revista Temerarii” – Premiul I în cadrul sectiunii “Servicii de asistenta sociala” si Premiul II în cadrul sectiunii „Sanatate” pentru proiectul „Nu Mi-e Frica!”.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta a câstigat doua trofee pentru proiectul “La vânatoare de vanatori în Rezervatia Biosferei Delta Dunarii” în cadrul sectiunilor “Protectia mediului” si „Buget – / Eficienta +”.
Alte organizatii carora le-au fost decernate doua premii în cadrul acestei editii sunt: ADOR COPIII, Asociatia M.A.M.E., Asociatia Telefonul Copilului, Fundatia Principesa Margareta a României, Grupul de initiativa „Împreuna pentru Sanatatea Rurala”, Salvati Copiii România, Samusocial din România si Fundatia Soros România.
Premiile I, pe sectiuni, au fost revendicate dupa cum urmeaza:
- Educatie, Învatamânt, Cercetare: Scoala mea în spital – Asociatia Little People România
- Arta si Cultura: Tinere Talente – Fundatia Principesa Margareta a României
- Apararea drepturilor individuale/ colective: Campionii Paralimpici – Asociatia Little People România
- Comportament civic si participare publica: Reamenajarea Parcului Istru conform cu nevoile locuitorilor cartierului -Grupul de Initiativa Civica Callatis – Drumul Taberei
- La sectiunea Sanatate au fost câstigate doua premii: Alinând suferinta adusa de cancer – Fundatia Sfânta Irina si Copilaria nu trebuie traita în spital a Asociatiei M.A.M.E.
- Incluziune sociala: Atelierul Ocupational pentru persoanele fara adapost – Samusocial din România
- Servicii de asistenta sociala: Revista Temerarii – Asociatia Little People România
- Protectia mediului: La vânatoare de vanatori în Rezervatia Biosferei Delta Dunarii – Asociatia Salvati Dunarea si Delta
- Si la sectiunea Dezvoltare economica si sociala au fost acordate doua premii I: Green Enterpreneurship (Antreprenoriat Verde) – Fundatia pentru Parteneriat si Taking Farmers out of Poverty Through Economic Development, proiectul Fundatiei World Vision România.
- Proiecte si campanii de VOLUNTARIAT: Big Build 2012 – Habitat for Humanity România
- Proiecte pentru TINERET: Scoala pentru o Românie Verde – Asociatia Zibo Help
- La sectiunea Buget – / Eficienta +, premiul a fost revendicat de proiectul “La vânatoare de vânatori în Rezervatia Biosferei Delta Dunarii”, a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
- Proiectul “Reseteaza Sistemul – O familie pentru fiecare copil abandonat!” a câstigat Premiul pentru Impact, iar la sectiunea Durabilitate, premiul a fost acordat pentru proiectul “Programul de Prevenire a Abandonului Scolar si Familial”, al celor de la Asociatia Hraniti Copiii.
- La sectiunea Originalitate, premiul a fost câstigat de proiectul “Energie pentru viata” al Asociatiei Române de Interventie în Situatii de Urgenta, iar la sectiunea Proiecte si campanii de CSR, premiul I a fost oferit Fundatiei Simte Româneste, pentru “Campania AVON pentru Sanatatea Sânilor”.
- La categoria Programe a fost desemnata câstigatoare organizatia Salvati Copiii România pentru programul “Crestem împreuna”.
- Premiul I în cadrul sectiunii dedicata editiei, 2013 – Anul European al cetatenilor, a fost oferit initiativelor “AM DREPTURI, VREAU SA FIU DREPT!”, realizata de Asociatia Culturala „Armonie si Culoare”, în parteneriat cu Penitenciarul de Minori si Tineri Bacau si “My European Nextdoor Neighbour” al Grupului de initiativa din Scoala Gimnaziala „Serban-Voda Cantacuzino” Calimanesti.
- Premiul Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societatii Civile a fost oferit Fundatiei SOROS România.
- Tot în cadrul Galei, au fost oferite si Premiile Fundatiei Gala Societatii Civile, care au fost acordate unor campanii sociale: “Print si Cersetor”- Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si Publicis Bucharest, “F.O.C. – Flacarile Omoara Copii”, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta în parteneriat cu E.ON România, semnata de Friends Advertising, “Salvati Padurile Virgine” -WWF România si Headvertising si „How Long Would You Wait?” – Asociatia Salveaza Vieti si Graffiti BBDO.
- Tot în cadrul festivitatii de premiere, a fost oferit si un Premiu Special, care a fost acordat Simonei Anamaria Marinescu, pentru întreaga activitate diplomatica si pentru recunoasterea adusa României în cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.
Pentru mai multe informatii despre eveniment, câstigatori si proiectele înscrise în competitia din acest an puteti accesa noul site al Galei Societatii Civile: www.galasocietatiicivile.ro
Initiata în anul 2002, de-a lungul celor unsprezece editii ale Galei Societatii Civile, au fost înscrise în competitie 1.556 de proiecte, semnate de catre organizatii non-profit, neguvernamentale, grupuri de initiativa sau persoane fizice. La editia de anul acesta s-a înregistrat un numar record de înscrieri.
Partener principal: Grupul Rompetrol
Sponsor fondator: Vodafone România
Parteneri: Carpatcement Holding, GSK România (GlaxoSmithKline), ANPCDEFP, Tineret în Actiune, Avon România, Bursa Binelui, Reprezentanta Comisiei Europene în România, Fundatia ERSTE, Coca-Cola HBC România, Carrefour, ING Asigurari de Viata.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Operei Nationale Bucuresti.
Parteneri media principali: Hotnews, Kanal D, B1 TV, EuropaFM, Evenimentul Zilei, Capital.
Parteneri media: Digi24, Biz, Euromedia, Elevate, Wall-Street, IQads, Tataia, Sapte Seri, Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, Zeppelin, igloo, Think Outside The Box.
Parteneri traditionali: Rusu+Bortun Brand Growers, Netvibes, Hostway si 360 Revolution.
Pentru mai multe informatii:
www.milleniumpeople.ro