Romania Green Building Council (RoGBC) a finalizat cu succes proiectul european Orizont2020 (desfășurat în perioada august 2020 – noiembrie 2023), conferiința finală având loc pr 29 noiembrie 2023 la Sofia, Bulgaria.
Proiectul a avut ca scop susținerea și extinderea angajamentului autorităților publice locale din Bulgaria, Macedonia de Nord si Slovenia, pornind de la experiența din România și Ucraina pe drumul lor către o politică de energie și climă sustenabilă în concordanță cu țintele climatice UE 2030 prin combinarea forțelor celor mai puternice și mai eficiente inițiative de politici de energie și climă UE (European Energy Award, Convenția Primarilor, ISO, Smart Cities & Communities).
Începând cu 2016, RoGBC s-a implicat în promovarea European Energy Award în România, prin certificarea Comunități Sustenabile, iar în perioada 2018 – 2021 a participat la un alt proiect european H2020 – CoME Easy care a urmărit sincronizarea dintre European Energy Award și Convenția Primarilor.
În cadrul proiectului EXCITE au fost certificate următoarele orașe (cu un total mai mare de 600.000 locuitori):
- Alba Iulia
- Cluj-Napoca
- Turda
- Gherla
- Sighetu Marmației
- Oradea (ceremonie prevăzută pentru 8 decembrie 2023)
- Bușteni
În cadrul ceremoniilor de certificare, RoGBC a beneficiat de sprijinul Ambasadei Elveției la București și de prezența E.S. Artur Mattli, ambasadorul Elveției și suportul SECO (Secretariatul de Stat Elvețian pentru Afaceri Economice).
În cadrul proiectului au avut loc mail multe vizite de studiu. Prima a avut loc în iulie 2022 la Cluj-Napoca și Alba Iulia și a avut ca temă Cartierul. În cadrul prezentărilor și-au prezentat punctul de vedere arh. Șerban Țigănaș, Andrei Ceclan, Jose Mayoral, Dan Clinci, Simina Lakatos, Maria Seemann, Iulia Prodan și Andrei Martîniuc. Următoarele vizite, la care au participat și reprezentanți ai municipiilor Alba Iulia, Cluj-Napoca și Zalău au fost în: Viena, Austria (septembrie 2022), Luxembourg (noiembrie 2022), Skopje, Macedonia de Nord (martie 2023), Dobrich, Bulgaria (iunie 2023) și Velenje, Slovenia (septembrie 2023).
În cadrul proiectului au avut loc și ateliere online la care România a fost reprezentată de doamna Maria Seemann de la Primăria Alba-Iulia care a prezentat exemple de bune practici iar doamna Tania Rus a susținut o prezentare a cartierelor pozitiv energetice.
A fost creată o platformă de training (Moodle) pentru reprezentanții autorităților publice locale și au fost organizate două seminarii la sediul primăriilor Alba-Iulia și Cluj–Napoca, orașe pilot în România.
Proiectul EXCITE a fost condus de conf. dr. Dorin Beu în calitate de project manager și a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 prin acordul nr. 892034.
Pe scurt, despre proiectul EXCITE:
Obiectiv principal: Sprijinirea implementării sistemelor municipale îmbunătățite de gestionare a energiei în țările din Europa Centrală și de Est.
Abordare: Aplicarea metodologiei European Energy Award (eea)
Domeniu de aplicare: Cel puțin 15 orașe pilot Bulgaria, Macedonia de Nord, România, Slovacia și Ucraina
Scop: Să stimuleze implementarea planurilor locale de energie și climă, atrăgând investitori privați, promovând antreprenoriatul public și valorificând cu succes resursele publice limitate.
Beneficiile participării în proiect
Autoritățile locale aleg să participe la European Energy Award pentru a primi:
• Un instrument de management orientat spre acțiune care duce la beneficii tangibile
• Dezvoltarea capacităților prin coaching de către experți energetici cu experiență
• Acces la un set cuprinzător de instrumente de sprijin adaptate la nivel național
• Vizibilitate sporită prin evenimente publice și procedura de atribuire recunoscută în întreaga UE
• Schimb regulat de experiență și instruire
Mai multe detalii despre proiect pe www.excite-project.eu