Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Au început înscrierile pentru Concursul Internațional George Enescu 2024

Cel mai important concurs de muzică clasică din România şi unul dintre cele mai importante din lume deschide înscrierile pentru a XIX-a ediţie, ce va avea loc între 31 August şi 29 septembrie 2024 în București.Tinerii muzicieni din întreaga lume sunt aşteptaţi să se înscrie la cele patru secțiuni ale Concursului: violoncel, vioară, pian și compoziție.

Organizat pentru prima dată în 1958, în acelaşi timp cu Festivalul Internaţional George Enescu, Concursul Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii. De asemenea, Concursul promoveză compozițiile marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului Internațional George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Din anul 2002 Concursul Enescu este membru al Federației Mondiale a Concursurilor de Muzică, fiind singura competiție de muzică clasică din România organizată în concordanță cu standardele și statutul Federației.

Începând cu 2014, Concursul Enescu a devenit un eveniment distinct de Festival şi este organizat la fiecare doi ani (alternativ faţă de anii în care se organizează Festivalul).

Anul viitor, Concursul Internaţional George Enescu revine la formatul tradițional, după două ediţii în care organizarea a fost adaptată la contextul pandemiei. Ediţia a XIX-a va găzdui cele patru etape la Bucureşti, semifinalele și finalele desfășurându-se în minunata sală a Ateneului Român.

La fel ca în anii precedenţi, competiţia are patru secţiuni: violoncel, vioară, pian şi compoziţie. Termenul limită pentru înscriere este 10 mai 2024 pentru secţiunile violoncel, vioară şi pian, în timp ce lucrările pentru secţiunea de compoziţie sunt aşteptate până pe 30 iunie 2024.

Tinerii muzicieni se pot înscrie online accesând site-ul oficial al Concursului:  concurs.festivalenescu.ro/apply/

Înscrierea se face prin completarea formularului de pe site. Jurizarea pentru preselecţia Concursului va avea loc online prin analizarea înregistrărilor video trimise de concurenți de către juriul desemnat de organizator pentru fiecare secțiune în parte. În urma jurizării vor fi aleşi concurenţii care vor participa la cele patru etape desfăşurate la Bucureşti: Etapa I, Etapa a II-a, Semifinală şi Finală.

Etapele I şi II ale fiecărei secțiuni se vor desfăşura la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar Semifinalele şi Finalele vor avea loc în Sala Mare a Ateneului Român.

Ne bucurăm să revenim la normal în ceea ce priveşte organizarea Concursului Internaţional George Enescu, după două ediţii pline de provocări. Propunem publicului din România întâlnirea cu cei mai talentaţi tineri muzicieni din lume, viitoare staruri pe care le vom descoperi împreună pe parcursul celor trei săptămâni de Concurs” a declarat Cristina Uruc, Manager interimar ARTEXIM şi Director Executiv al Concursului Enescu.

O noutate începând cu acest an este extinderea vârstei limită pentru înscriere până la 35 de ani, în concordanţă cu World Federation of International Music Competition, organizaţie din care Concursul Enescu face parte începând cu anul 2002.

În această ediție a Concursului Internațional George Enescu vor avea loc mai multe recitaluri extraordinare, care vor aduce pe scena Ateneului Român laureați ai edițiilor anterioare, membri ai juriului și invitați speciali.

Ediția a XIX-a a Concursului se va deschide la Ateneul Român pe 31 august 2024 cu Concertul de Gală susținut de Orchestra Națională Radio. Pe scena de la Ateneul Român vor urca, în calitate de soliști, violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof, violonista de origine română Maria Marica şi pianista israeliană Alexandra Segal, care vor interpreta triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Paul Constantinescu.

Cei trei câștigători ai ediției a XVIII-a, dar și o parte dintre finaliștii și câștigătorii edițiilor anterioare, au putut fi urmăriți anul acesta în cadrul ediției a XXVI-a a Festivalului Internațional George Enescu, atât în București în sala Ateneului Român, în Piața Festivalului, cât și în concertele desfășurate sub egida Festivalului Enescu la Satu Mare, Craiova, Arad, Botoșani, Râmnicu Vâlcea sau Pitești.

Valoarea totală a premiilor este de 125.000 EURO pentru cele patru secțiuni din concurs. Pe lângă premiile în bani, câştigătorii vor beneficia şi de promovarea națională și internațională și lansarea artistică prin intermediul parteneriatelor realizate de ARTEXIM, organizatorul competiţiei, cu agenții de impresariat artistic și orchestre din România și din străinătate. Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2024 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional George Enescu, la ediția 2025 – cei mai talentați dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta în ediția următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Dincolo de premiile şi oportunităţile pe care le oferă Concursul Enescu, cred că e foarte importantă călătoria pe care o parcurge un tânăr muzician atunci când decide să participe la această competiţie. Chiar dacă la final vom avea doar trei instrumentişti câştigători şi doi compozitori, cred că toţi cei înscrişi vor câştiga ceva din această experienţă. Acum vor face cunoştinţă cu muzica lui Enescu, vor avea ocazia să evolueze pe scena Ateneului Român şi vor putea să descopere publicul de la Bucureşti.” a declarat Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu.

Producătorul Concursului este Guvernul României, prin intermediul Ministerului Culturii. Organizator este ARTEXIM, instituție subordonată Ministerului Culturii. Concursul Internațional George Enescu se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Realizarea fiecărei ediții este susținută de parteneri instituționali și sponsori din mediul privat, artistic și academic.

Informații suplimentare:
competition@artexim.ro

Sari la conținut