(a) În România, noțiunea de panouri fotovoltaice și nevoia de utilizare a lor sunt în continuă expansiune. În contextul actual, energia regenerabilă e mai importantă ca niciodată, atât pentru guverne, cât și pentru utilizatori. Odată cu creșterea interesului au apărut și problemele legate de alegerile nepotrivite în ceea ce privește tipurile de materiale care sunt folosite.
O abordare de genul „destul de bun” a avut drept consecință pentru clienți necesitatea de a reinvesti în reparația acoperișurilor de tip terasă pe care le credeau proiectate corect. Mai mult, tendința de a finaliza cât mai repede acoperișul cu panouri fotovoltaice poate conduce la dezamăgire și nevoia de investiții suplimentare.
Care e cauza problemei?
Parametrul care de regulă nu e luat în considerare în cazul acoperișurilor tip terasă și care ulterior generează probleme este încărcarea punctuală a izolației din vată bazaltică. În mod greșit, este considerat că „rezistența la compresiune” este suficientă când vorbim despre performanța mecanică a unui acoperiș tip terasă la rezistența la trafic.
În realitate, încărcarea punctuală este caracteristica ce definește cât de bine se va comporta un acoperiș la rezistența la trafic. Aceasta se aplică mai ales în cazurile produselor importate din afara Uniunii Europene. Specificații simple precum 50mm de 70kpa la stratul superior al izolației cu un strat inferior de100mm de 30kpa nu oferă nicio măsură certificată a ceea ce semnifică rezistența la trafic.
Când inițiază un proiect, investitorul se bazează pe recomandăriile proiectantului, chiar dacă acestea nu sunt întotdeauna cele mai bune din perspectiva performanței. Uneori valoarea încărcării punctuale pare destul de ridicată în comparație cu cea a compresiunii. În exemplul de mai sus, produsul va avea 600N încărcare punctuală, dar ce va însemna aceasta pentru investitor sau pentru utilizatorul final al clădirii, nu este explicat efectiv. Această valoare este valabilă doar pentru stratul superior al izolației și nu pentru performanța totală a celor două straturi. Stratul inferior poate avea doar 300N și ,cum majoritatea grosimii este dispusă în stratul inferior, rezistența la trafic per total este evaluată complet greșit și abia rezultă un nivel acceptabil.
Prin urmare, când se instalează panouri fotovoltaice și se are în vedere o suprafață cu trafic pentru mentenanța acestora, în majoritatea cazurilor clienții sunt dezamăgiți din cauza zonelor care necesită reparații datorită acumulărilor de apă și a deteriorării membranelor.
De ce vorbim așa de mult despre traficul pe acoperișul tip terasă? Începând cu montarea membranelor de hidroizolare, va exista un trafic intens al muncitorilor pe plăcile de vată bazaltică. Ulterior, instalarea echipamentelor HVAC precum si a panourilor fotovoltaice va expune, de asemenea, izolația acoperișului la un anumit nivel de trafic. În mod recurent, acoperișurile au nevoie de întreținere atât pentru panourile fotovoltaice, cât și instalațiile HVAC, prin urmare ajungem să vorbim din nou despre rezistența la trafic a acoperișului.
Toate cele menționate mai sus, combinate cu o proiectare incorectă pot duce, în timp, la scurgeri prin acoperiș.
Cum poate fi izolația expusă la traficul pedestru?
În primul rând, sunt două variante prin care izolația din vată bazaltică este expusă la traficul din pășire. În timpul instalării unui acoperiș tip terasă, muncitorii sunt nevoiți să meargă pe panourile de izolație, la fel ca și în cazul instalării unui sistem de panouri fotovoltaice. Acesta este modul în care se crează un trafic considerabil pe acoperișul tip terasa, iar, în acest caz, rezistența la trafic este un factor foarte important.
În al doilea rand, întreținerea regulată a sistemelor fotovoltaice necesită o rezistentă adecvată la trafic.
Solutia?
Un produs de izolație din vată bazaltică într-un singur strat, având certificare CE completă a încărcării punctuale și rezistenței la compresiune, nu va avea o performanța finală discutabilă a acoperișului tip terasă. Dacă se instalează 150 mm de izolație din vată bazaltică, cu o încărcare punctuală de 1000 N care oferă rezistență la traficul de întreținere și 70 kPa rezistență la compresiune care oferă performanța totală la încărcări distribuite pe care ar trebui să o suporte acoperișul – în acest caz PV – clientul primește exact specificațiile necesare durabilității acoperișului.
ROCKWOOL Hardrock 1000 este soluția pentru astfel de situații.
O altă variantă constă în specificarea pentru montaj a două produse cu aceeași performanță mecanică, instalate în două straturi. Când vine vorba de evaluarea întregii performanțe la rezistența la trafic, din nou, acest subiect ar trebui să se concentreze pe încărcarea punctuală care să fie valabilă la nivelul maxim pentru vata bazaltică, având în vedere că produsele vor demonstra beneficii de protecție împotriva incendiilor, dar și performante pentru reducerea zgomotului.
Linkuri relevante
rockwool.com/ro/sfaturi/foto-voltaic/
video: Design durabil de izolare termică pentru acoperișuri terasa cu panouri fotovoltaice
rockwool.com/ro/sfaturi/blog/panouri-fotovoltaice/
Pagina produs recomandat – rockwool.com/ro/produse-si-aplicatii/prezentare-produse/acoperisuri-tip-terasa/hardrock-1000/