Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Toamna începe cu laboratoare, burse și spectacole la AREAL

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, un spațiu independent deschis la București în timpul pandemiei în martie 2021, propune un program colectiv, multidisciplinar și integrator, care include activități diverse ce adresează deopotrivă comunitatea artistică și publicul, încurajând interacțiunea între artiști, dezvoltarea de public nou pentru dansul contemporan, dar și susținerea continuității spațiului.

În premieră, AREAL organizează în parteneriat cu Goethe-Institut București bioAREALab, un program de schimburi artistice destinat cercetării artistice interdisciplinare și activării spațiului public care se desfășoară în București în perioada 22 august – 2 septembrie 2022. Tema de lucru e legătura dintre sunet, corp și mediu, iar sesiunile de lucru au loc la studioul AREAL, în natură, în Parcul Național Văcărești, dar și în diverse spații urbane. Echipa artistică este formată din coregrafii și performerii Carlota Berzal (Spania), Wura Moraes (Portugalia/Brazilia), Niayesh Nahavandy (Iran/Italia), Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld (București) și compozitorii /muzicienii Casey Moir (Suedia), Giordano Bruno da Nascimento (Germania), Wen Liu (Autria/China), Mihai Pintenaru și Sabina Ulubeanu (România).

 

BioArealab_Post_1808_2

 

Programul laboratorului include sesiuni de lucru zilnice, excursii muzicale și performative în natură/oraș, o prezentare / artist talk în data de 26 august, ora 19:00 și o sesiune de improvizație pe 30 august, ora 19:00, ambele găzduite de spațiul AREAL. Laboratorul se va încheia pe 1 septembrie 2022, ora 19 cu o prezentare finală a procesului de lucru deschisă publicului care va avea loc sub forma unui performance-concert prezentat la spațiul Pavilion 32 Goethe-Institut București.

Rezidența-laborator bioAREALab este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București afectiv 2022”.
Proiectul este o componentă a programului AREAL – spațiu pentru dezvoltare culturală, program cultural co-finanțat de Administratia Fondului Cultural Național.

În continuarea activităților sale, AREAL oferă în acest an o nouă bursă pentru un spectator interesat să descopere/aprofundeze lumea dansului contemporan. Cei interesați să beneficieze de această bursă trebuie să răspundă în scris la o serie de întrebări precum: Ce este dansul contemporan pentru tine? Cum crezi că se poate dezvolta mișcarea de dans contemporan în România? Cum intenționezi să folosești bursa AREAL 2022?

Bursa AREAL va putea fi folosită în perioada septembrie – octombrie 2022 pentru a acoperi taxele de participare la ateliere de dans contemporan și bilete la spectacole organizate la București și/sau în alte orașe. Scopul acestei inițiative este de a crea o legătură mai solidă între spectator și lumea dansului contemporan, contrazicând astfel stereotipul conform căruia arta coregrafică de astăzi este inaccesibilă și abstractă. Cei interesați să beneficieze de bursa AREAL 2022 sunt invitați să trimită un mesaj cu răspunsurile la întrebările de mai sus la adresa areal@arealcolectiv.ro până la data de 28 august 2022, urmând ca persoana câștigătoare să fie anunțată la finalul lunii august.

Totodată, AREAL anunță deschiderea unei noi stagiuni de spectacole și proiecte coregrafice participative Corp.AREAL, în care vor avea loc 10 reprezentanții cu 4 producții coregrafice realizate în perioada 2020–2021, o premieră cu piesa În căutarea dansului, realizată de către Alexandra Mihaela Dancs în cadrul unui rezidențe de creație la AREAL, dar și un alt proiect interdisciplinar, Capilar revisited, cu participarea poetului Cosmin Răzvan Tupa, a muzicienei Anca Elena și a coregrafei Cristina Lilienfeld.

Stagiunea de toamnă Corp.AREAL debutează în 3 septembrie cu piesa În căutarea corpului pierdut, realizată în co-producție cu Centrul de Cultură George Apostu în noiembrie 2021 în cadrul proiectului AREAL coregrafic, co-finanțat de AFCN. Spectacolul, cu o durata de aproximativ 90 de minute, este un performance-labirint dezvoltat pe baza experienței pandemice prezentat de artiștii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld și Cosmin Manolescu în data de 3 septembrie, ora 19:30.

 

CORP.AREAL_2022_cover_1808

 

Spectatorii prezenți la cele 8 reprezentanții desfășurate la Bacău, București și Câmpina au apreciat calitatea acestui spectacol drept „o experiență unică, intimă, personală, plină de emoție. A fost o poveste a unui corp, sau a mai multor corpuri în care ne aflăm cu toții pe parcursul acestei minunate călătorii în formă fizică. A fost ca un vis despre naștere, despre moarte, despre încheierea unor cicluri și despre noi începuturi.” (Florin Buturuga); „Acest amestec de realitate imediată (voi vorbind cu noi) și performance-ul în sine au căpătat calitatea unui act aproape terapeutic. Nu-mi pot imagina că există o persoană care să nu fi trăit o emoție profundă. Dialogurile mi s-au părut de la filozofice la dureros de adevărate… Îmi place că pleci de la spectacol cu o energie pozitivă, chiar dacă energia se creează și din durere, zbucium, tumultos. Un fel de medicament care te liniștește, te luminează și îți arată că trăiești printre oameni ca tine.” (Laura Boitan). Spectacolul este prezentat pentru un număr limitat de 10 spectatori, informații și rezervări de locuri la adresa areal@arealcolectiv.ro. Programul integral de spectacole pentru luna septembrie este disponibil la adresa arealcolectiv.ro/2022/08/03/stagiunea-corp-areal-2022/.

 

StagiuneaCORP2022_Areal_Afis

 

Bursa AREAL 2022 și spectacolele din stagiunea de toamnă Corp.AREAL sunt organizate în cadrul AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Partneri media: Zile și Nopți & Zeppelin

 

Sari la conținut