Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Inițiativa Berzei21 pentru reconversia fostelor hale REBU. O scrisoare deschisă

Către: Primarul General Nicușor Dan,
Consiliul General al Primăriei Municipiului București,
În atenția: Primarului Sectorului 1 Clotilde Armand,
Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1,
Spre știința: Primăriilor de Sector 2, 3, 4, 5, 6

Scrisoare deschisă

Ref: începerea dialogului și a demersurilor necesare pentru reconversia spațiului industrial din Strada Berzei 21 în cel mai reprezentativ hub cultural pentru cartier, oraș și regiune.

Stimate Domnule Primar General,

Vă solicităm începerea dialogului și a demersurilor necesare pentru reconversia unui spațiu industrial nefolosit, în ceea ce ar putea deveni cel mai amplu și complet hub creativ local și regional. Spațiul, identificat în Strada Berzei 21, se află în proprietatea Primăriei Capitalei și este necesar pentru scena creativ-culturală locală și pentru creșterea calității vieții la nivelul cartierului și al orașului.

Acest proiect, așa cum arată experiența similară a altor orașe, poate deveni unul din motoarele de creștere, care să ajute Bucureștiul să devină una dintre cele mai dinamice capitale europene în următorul deceniu. Industriile cultural-creative și sectorul asociativ sunt sectoarele care produc valoare socială ridicată și sunt unii din cei mai importanți vectori de dezvoltare ai unui oraș. Acestea sunt domenii care au nevoie de susținere pentru a se putea dezvolta, mai ales în faza de start-up, iar susținerea poate consta în costuri accesibile de funcționare, acces la instrumente și rețele de învățare și suport, expunere către publicul larg.

Bucureștiului îi lipsesc încă spațiile culturale și expoziționale de calitate. Bucureștiul are nevoie de un spațiu public reprezentativ de dialog cu societatea civilă, de informare și dezbatere cu privire la dezvoltarea și mentenanța sa. Bucureștiului îi este necesar un proiect creativ-cultural etalon, care să genereze infrastructură fizică și publică de calitate, să crească consumul cultural la nivel local, să faciliteze procese colaborative, să contribuie la creșterea calității producției culturale.

Pe de altă parte, orașul București are în patrimoniu un număr mare de clădiri nefolosite sau folosite sub valoarea lor (drept depozite, service-uri etc). Acestea pot reintra în circuitul funcțional al orașului prin valorificarea lor de către actorii din domeniile cultural-asociative.
Toate acestea sunt priorități pentru industria creativă și societatea civilă. Considerăm că ele pot fi rezolvate prin reconversia unui spațiu de dimensiuni generoase, adaptat nevoilor lor și ale publicului bucureștean.

Regenerare urbană

Am identificat, în inima Cartierului Creativ, Complexul Berzei 21, fostele hale REBU. Parte dintr-un lot de 22.680 mp, proprietate a Primăriei Municipiului București (imobilul cu nr. cadastral 273891, cartea funciara 273891 UAT București Sectorul 1), acestea sunt o rămășiță a epocii industriale și conțin o serie de hale aparținând patrimoniului industrial al orașului. Clădirile sunt în prezent neutilizate, deteriorate și ocupă o suprafață de 8360 mp.

În virtutea
• principiilor refolosirii adaptive a patrimoniului industrial – parte din misiunea comună a organizațiilor semnatare,
• nevoii unei locații centrale, reprezentative, în cartierul creativ, în vecinătatea PMB și a celor mai multe din instituțiile reprezentative pentru sectorul cultural,
• luând în calcul preocupările, cunoștințele, istoricul organizațiilor semnatare pentru o eficientă utilizare a resurselor,

Considerăm că fostele hale REBU sunt o locație potrivită pentru un proiect de o astfel de anvergură, în contextul actual.
Propunem demararea procesului de reconversie și de valorificare a complexului Berzei 21, deținut de Primăria Capitalei și transformarea acestuia într-un nucleu colaborativ, ce poate deveni un motor important de dezvoltare urbană și culturală, precum și un exemplu de reintroducere în oraș a unei arii industriale dezafectate, respectând scara locului și contextul.

Concret, propunerea noastră implică transformarea complexului Berzei 21 într-un spațiu cu funcțiuni creativ culturale și strategice mixte: de producție culturală, spațiu de dialog, spații de lucru, spații de întâlniri, expoziții, evenimente, spații destinate artelor spectacolului, de ospitalitate, spații exterioare de utilitate publică, precum și spații destinate educației permanente, cu focus pe dezvoltare urbană și viitorul orașului, pentru a asigura un dialog esențial între administrația publică locală, mediul privat, mediul academic și sectorul asociativ.

 

Berzei 21 – propunere

Astfel, prin reutilizarea eficientă a fostelor hale REBU, deschiderea spațiului public adiacent și prin crearea de noi funcțiuni social-culturale pentru și împreună cu comunitatea, cele patru asociații propun dezvoltarea un fenomen autentic de regenerare urbană, un exemplu de bune practici pentru ce ar putea să presupună un dialog și un parteneriat public-privat relevant.

În acest sens, studiem deja scenarii de co-guvernare sau de finanțare pentru un astfel de proiect și dorim să contribuim direct la corecta desenare a proceselor și etapelor necesare unui proiect atât de complex, la demararea colaborărilor și a parteneriatelor necesare acestuia.
Numeroase exemple europene de conversie urbană a unui ansamblu industrial într-un hub plin de energie arată că toată lumea câștigă. Un astfel de hub atrage bani către comunitatea și bugetul locale, turiști și reputație pentru oraș, și energie pentru ca oamenii din industriile creative și societatea civilă să își continue proiectele. Station F din Paris a transformat o veche stație de transport de marfă în cel mai mare campus de startup-uri din lume. LX Factory, din Lisabona, a transformat un spațiu industrial din secolul XIX într-un hub creativ. La Friche Belle de Mai, construită pe ruinele unei fabrici de țigări în Marsilia, găzduiește 70 de organizații, 600 de evenimente și aproape o jumătate de milion de vizitatori pe an. Lotz Art Center, din Polonia, a fost construit într-un complex istoric post-industrial și a obținut nominalizarea orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2017. Iar la Berlin se pregătește deschiderea Berlin Creative District, transformând spațiul în care a funcționat aeroportul Tempelhof în zone de lucru, evenimente și întâlniri.

Organizațiile noastre sunt recunoscute drept catalizatoare ale energiei din comunitățile creative și din societatea civilă, iar misiunile și acțiunile noastre sunt strâns legate de dezvoltarea societății în ansamblul ei.

Nod Makerspace este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din Industria Bumbacului. Scopul său este stimularea și dezvoltarea industriilor creative, diseminarea culturii makerspace, închegarea unei comunități puternice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în oraș.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 10 ani, a finanțat peste 600 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3 milioane de euro. Este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară.

Cartierul Creativ este un proiect de poziționare și de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureștiului, o inițiativă ce își propune valorificarea și potențarea industriilor creative și a organizațiilor și proiectelor culturale din această zonă, din dorința de a contribui la creșterea calității vieții și din speranța că poate contribui la schimbarea narațiunii Bucureștiului, prin expunerea, promovarea și dezvoltarea scenei și a efervescenței creative locale. The Institute contribuie la modernizarea României, prin promovarea industriilor creative. De peste 20 de ani, organizează evenimente precum Romanian Design Week și Gala Societății Civile – care reunesc companii, antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative și al societății civile din România.

BAZA. Deschidem orașul este o inițiativă cultural-educativă, pornită în 2016, cu scop de a realiza cercetare urbană activă, de a regenera și îmbunătăți spațiul public prin proiecte de arhitectură, design urban și urbanism tactic, de a crește și educa o rețea creativă, pluridisciplinară, responsabilă, implicată și colaborativă.

Stă în puterea dvs. să evaluați propunerea noastră și să demarați demersurile necesare pentru transformarea acestui obiectiv în beneficiul comunității locale și al orașului București, să fiți un vizionar și un curator al culturii urbane care salvează sufletul orașului și îl redă oamenilor și comunităților care îl prețuiesc cu adevărat.

Vă mulțumim anticipat pentru sprijinul pe care suntem încredințați că îl veți acorda acestui demers benefic capitalei noastre!

Cu stimă,
Grupul de inițiativă Berzei 21
Nod Makerspace
Fundația Comunitară București
Asociația Cartierul Creativ
BAZA. Deschidem orașul

Punctul de vedere enunțat mai sus de către Grupul de inițiativă Berzei 21 este susținut și de către următoarele organizații:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
Asociația Zeppelin
Fundația Cărturești
Asociația Mila 23 – Ivan Patzaichin, Rowmania
Fonduri-structurale.ro
Ordinul Arhitecților Filiala București

Pentru a vă alătura inițiativei, puteți semna aici: www.berzei21.ro

 

Sari la conținut