Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

“Crimele sunt abolite. Nu mai există decât pasiuni” Plimbări urbane ghidate și-un spațiu nou: Paris Viitorului

tranzit.ro/ București organizează în perioada 20 septembrie – 31 octombrie 2021 proiectul “Crimele sunt abolite. Nu mai există decât pasiuni.” Expoziții și intersecții, Paris Viitorului, un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021 Proiectul are loc într-un spațiu nou, Paris Viitorului, pe strada Mihai Eminescu 182 (în intersecția cu strada Viitorului), sector 2, București, precum și în cartierul din jurul acestuia.

Atât titlul proiectului cât și numele spațiului sunt inspirate din cartea „Un autre monde”, a autorului și ilustratorului francez al secolului 19, J.J. Grandville.

“Crimele sunt abolite. Nu mai există decât pasiuni” prezintă o succesiune de șase expoziții, cu artiștii Claudiu Cobilanschi, Ioana Gheorghiu, Andrei Dinu, Ioana Stanca, Adelina Ivan, Alina Lupu.

Plimbări urbane ghidate

În cadrul proiectului sunteți invitați în perioada 21-30 octombrie la o serie de plimbări urbane ghidate de: Mara Mărăcinescu, Florin Dumitrescu, Rucsandra Pop, V. Leac, Alice Gancevici & Remus Pușcariu, Ioana Tudora.

Mara Mărăcinescu: Viitorul în schimbare: plimbare sonoră 
21 octombrie, 18:30

Mara Mărăcinescu este sunetistă și producătoare de podcasturi. A început să lucreze cu sunetul în 2009 pe când înregistra sunetele Bucureștiului și acum produce podcasturi de non-ficțiune narativă care îmbină antropologia cu artele sonore. Crede în puterea sunetului de a schimba mentalități și de a genera empatie.

Florin Dumitrescu: Piața, sufletul orașului
22 octombrie, 14:00

În anii ’90, faima de textier îl propulsează în publicitate, domeniu asupra căruia își concentrează studiile lingvistice (anii ’90) și doctoratul în socio-antropologie (după 2000). Îndrumat de regretatul Vintilă Mihăilescu, Florin Dumitrescu a demarat acum cinci ani un proiect de etnografiere a piețelor bucureștene.

V. Leac: Reconstituirile sunt imposibile
27 octombrie, 15:00

V. Leac este poet obscur și artist al umilinței. A alcătuit antologia „Hotel Cosmos. Poezie românească SF”, frACTalia, 2019, și este autorul volumelor de poezie „Monoideal”, Nemira, 2018, „Toți sunt îngrijorați”, Tracus Arte, 2010, „Dicționar de vise”, Cartea românească, 2006.

Alice Gancevici & Remus Pușcariu: Piese de schimb 
28 octombrie, 18:00

Alice Gancevici & Remus Pușcariu sunt un duo artistic stabilit în București. În 2015 au finalizat un MA la Institutul Sandberg din Amsterdam, iar recent lucrările lor au circulat în expoziții precum Landscape In A Convex Mirror, Bienala Art Encounters (2021); Means Of Escape, Kunsthaus Erfurt (2021); Remote Complicities, Salonul de Proiecte (2019). Între  2012 – 2020 au contribuit la formularea și organizarea Bucharest AiR, un program internațional de rezidențe artistice la București. Printre altele, cei doi sunt co-fondatori ai platformei Template, un proiect ce reimaginează transferul de sens și funcționalitate al unor cotloane și chioșcuri aflate în limbo-ul public/privat, prin înscenarea lor ca spații expoziționale.

Ioana Tudora: Mahalaua bucureșteană, curți și grădini
29 octombrie, 14:00

loana Tudora este arhitect, urbanist, doctor în sociologie. Din 1998 este conferențiar universitar la Universitatea De Știinte Agronomice Și Medicină Veterinară, departamentul Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură ornamentală. Este autoarea volumului „La curte – Grădină, cartier și peisaj urban în București”, Ed. Curtea Veche, 2009. Din 2021 face parte din Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Capitalei.

Rucsandra Pop: Ce ne spune despre viitor strada Viitorului?
30 octombrie, 11:30

Rucsandra Pop este scriitoare, antropoloagă și vânătoare de povești urbane.
Rucsandra crede că Bucureștiul este greu de iubit, pentru că foarte mulți dintre noi alegem să trăim la suprafața orașului. Dincolo de străzile aglomerate și de agitația de zi cu zi, Bucureștiul are multe povești de spus pe care nu vrea să le țină doar pentru el. Strada Viitorului este una dintre puținele străzi căreia schimbările de regim nu i-au schimbat numele, însă s-au schimbat clădirile și oamenii care o locuiesc. Întrebarea e dacă prezentul acestei străzi ne poate spune ceva despre viitorul ei și al orașului.

Locul de întâlnire și de plecare pentru toate plimbările urbane este în fața spațiului Paris Viitorului, pe strada Mihai Eminescu 182, la intersecția cu strada Viitorului. Cel mai apropiat mijloc de transport în comun este tramvaiul 16. Participarea se face pe bază de certificat verde Covid și de purtarea măștii de protecție.

Programul plimbărilor urbane este curatoriat de Iuliana Dumitru, Raluca Voinea și Raluca Popa.

Pentru mai multe informații puteți scrie pe adresa de email raluca.voinea@tranzit.org.

Partenerul principal al tranzit.ro este Fundația ERSTE.

Parteneri: UNArte, CESI, Modulab, Zeppelin.

*Foto: Raluca Voinea

Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

ro.tranzit.org

Fb trabzit.ro / Ig tranzit ro

Sari la conținut