Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

AREAL Educat / Rezilient / Creativ în „București – Oraș Deschis”

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică a lansat, în septembrie, programul său educațional adresat comunității bucureștene și dezvoltat în cadrul programului „București – Oraș deschis 2021” co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

AREAL este o inițiativă colectivă lansată la începutul anului 2020 de Cosmin Manolescu în colaborare cu coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Camelia Neagoe, Andreea Belu și Smaranda Găbudeanu. În martie 2021, spațiul AREAL s-a deschis în București, pe strada Anastasie Simu nr. 2. Spațiul oferă sprijin direct proiectelor inițiate de fondatorii săi și își propune să amplifice coeziunea sectorului coregrafic, să dezvolte și să atragă noi categorii de public pentru dansul contemporan. Activitatea spațiului AREAL este coordonată, începând din 2021, de un colectiv artistic format din coregrafii AleȘ:xandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante. AREAL este un proiect coregrafic inițiat într-un context pandemic dificil pentru scena culturală și propune susținerea activității unui nou spațiu coregrafic, un loc în care artiștii pot experimenta, cerceta și crea liber.

Implicarea AREAL în programul „București – Oraș deschis 2021” se traduce prin implementarea unui proiect  cuprinzând trei direcții de activități: Areal Educat, Areal Rezilient și Areal Creativ, având ca obiective creșterea nivelului de înțelegere a beneficiilor dansului în rândul populației prin programe educative, punerea la dispoziție a resurselor necesare dezvoltării personale prin dans și mișcare și oferirea de oportunități de creație colaborativă și dezvoltare pentru profesioniști și amatori de dans contemporan. Printre inovațiile acestui proiect dezvoltat în trei direcții, se numără implementarea în premieră a noi tipuri de activități educaționale și de formare a publicului în zona dansului contemporan printr-o rezidență coregrafică școlară, constituind totodată un format artistic original și participativ adaptat condițiilor pandemice. Proiectul oferă astfel diversitate prin multitudinea de abordări și poziționări artistice ale coregrafilor implicați, cât și continuitate prin conturarea în conștiința publică a unui nou spațiu de dezvoltare coregrafică.

Proiectul este realizat prin implicarea unor noi membri precum Konrad Mihat, coordonator proiect, și Loredana Larionescu, avocat şi dans-terapeut, în cadrul comunității dezvoltate în jurul AREAL, prin colaborarea începută în cadrul discuțiilor de la CORP2020 din proiectul multianual „4 Corpuri” cofinanţat AFCN şi materializat în 2021, pentru a extinde rețeaua de management şi producție în relație cu dansul contemporan.

Partenerii cooptați în proiect sunt Fundația Gabriela Tudor, Indie Box SRL, Asociația Equilibrium, Școala Italiană Aldo Moro și Asociația Tandem.

 

 

Areal Educat își propune să dezvolte practici educaționale inedite adresate copiilor, părinților, dar și profesorilor prin intermediul a două activități. Rezidențele Ne (re)creăm în școală reprezintă un format educațional și artistic propus de Valentina De Piante și facilitat împreună cu Loredana Larionescu în cadrul Școlii Italiene Aldo Moro în perioada 27 septembrie – 15 noiembrie 2021. Prin aceste rezidențe, se caută crearea unui spațiu de reflecție asupra corpului în cadrul sistemului educațional, prin desfășurarea unor activități care propun metode diverse de raportare la mișcare, creație și învățare. Laboratoarele de creație, construite în jurul unei abordări interdisciplinare, se vor încheia cu un performance dedicat elevilor, profesorilor și părinților. Atelierele [m]others continuă formatul de întâlniri educative și de socializare produs de Indie Box și co-finanțat de AFCN. Astfel, spațiul AREAL se deschide în fiecare weekend, în perioada 5 septembrie – 30 octombrie, mamelor și copiilor lor cu vârste între 4 și 6 ani, propunând activități de mișcare și socializare adaptate nevoilor fiecărei categorii. Echipa de coordonatori este formată din artistele Catrinel Catană, Smaranda Găbudeanu și Virginia Negru.

Areal Rezilient propune activități de dezvoltare personală prin dans precum Embodying Copyright – un format pilot de educație juridică destinat profesioniștilor din lumea artelor performative implementat de Loredana Larionescu, fost avocat și psihoterapeut specializat în psihoterapie prin dans și mișcare, care îi va ghida pe performeri în înțelegerea unor noțiuni precum drepturile de autor sau drepturile conexe transpuse în limbajul performativ al mișcării și al relațiilor scenice. Aceasta va conduce și atelierele Echilibru în mișcare în cadrul aceleiași secțiuni Areal Rezilient, care reprezintă o serie de ateliere de psihoterapie prin dans și mișcare adresate persoanelor cu tulburare bipolară în parteneriat cu asociația Equilibrium. Pentru publicul larg, aceasta facilitează Relații în mișcare, ședințe de dezvoltare personală prin dans și mișcare pornind de la tema intersubiectivității derulate în datele de 22, 29 septembrie, respectiv 6, 11, 20 octombrie. În aceeași linie a conștientizării prin mișcare se vor derula și atelierele de asimilare a metodei Feldenkrais®, coordonate de Valentina De Piante, și care au ca scop valorificarea potențialului creativ al fiecărui participant explorând pattern-uri de mișcare atipice. Concepția de la baza acestei tehnici pornește de la convingerea fondatorului său, Moshe Feldenkrais, că prin corp se pot schimba gândirea, emoția și percepția. Dans.Abil vine ca răspuns prin mișcare și dans la nevoile persoanelor nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, constituindu-se sub forma unui atelier intensiv dirijat, în perioada 1-11 octombrie, de coregrafa Catrinel Catană, interesată de „dezvoltarea unui limbaj diferit și sigur de exprimare prin corp” și de încurajarea „abilității de ocupare conștientă a spațiului”.

Ultima secțiune din proiectul propus de AREAL în cadrul „București – Oraș deschis 2021” se definește prin Areal Creativ, compus din două activități. Sistem viu este un modul de 10 ședințe de dans contemporan conduse de coregrafa Cristina Lilienfeld, fiecare ședință fiind dedicată unei anumite părți a corpului ce urmează a fi explorată prin mijloacele anatomiei experiențiale. A doua activitate din Areal Creativ se va desfășura sub coordonarea coregrafului Cosmin Manolescu și își propune implicarea locuitorilor din cartierele periferice ale Bucureștiului prin laboratorul participativ „Bucureștiul în mișcare”, care continuă, la rândul său, primul laborator dezvoltat de coregraf în spațiul AREAL în cadrul programului „4 Corpuri” co-finanțat de AFCN, intitulat „Intersecții intime”. În laborator, se vor explora efectele pandemiei asupra corpului și vor fi incluse activități variate, de la cursuri de dans în spațiul AREAL la explorări și intervenții urbane. La finalul demersului, va fi organizat un performance urban realizat pe o rută ce pornește de la sediul AREAL (în spatele Ateneului) și având ca punct final Parcul Național Văcărești. Participanții la laborator au fost selectați pe baza unui CV, a unei scrisori de motivație și a două fotografii ale orașului București.

Scopurile celor trei componente ale proiectului desfășurat în cadrul „București – Oraș deschis 2021” – Areal Educat, Areal Rezilient și Areal Creativ – sunt sprijinirea dezvoltării și promovării dansului contemporan în România, sprijinirea învățării prin creație și dans în sistemul educațional, susținerea activității AREAL, contribuția la coeziunea sectorului coregrafic în contextul relansării activității culturale post-COVID și crearea unui cadru pozitiv în vederea generării de noi proiecte coregrafice. Acest proiect reprezintă un mod firesc de a pune în mod colectiv bazele unui viitor mai bun pentru dansul contemporan românesc.

Proiectul a fost cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „București – Oraş deschis 2021”.

Cursurile de dans contemporan fac parte din programul multi-anual „AREAL – spațiu pentru dezvoltare culturală 2021 – 2023”, program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național.

Programul evenimentelor este disponibil pe site-ul oficial al AREAL  și pe pagina Facebook a AREAL .

Datele și modul de desfășurare a evenimentelor AREAL în cadrul „București – Oraș deschis 2021” pot fi supuse modificărilor în funcție de evoluția situației pandemice.

 

Sari la conținut