(a) Primul grup format din 4 Case Pasive a fost construit în 1991, la Darmstadt, în Germania. Studiile referitoare la clădiri cu un consum extrem de mic de energie din surse proprii și cu aportul energiei solare, demaraseră încă din anul 1988, avându-i ca autori pe Wolfgang Feist și Bo Adamson, ambii specialiști pasionați în domeniul construcțiilor. 5 ani mai târziu, în 1996, Wolfgang Feist fondează Institutul Casei Pasive, devenit referință în cercetarea, standardizarea și dezvoltarea conceptului.
La nivelul anului 2016 erau construite în întreaga lume aproximativ 60.000 de Case Pasive și numărul acestora crește cu rapiditate, an de an.
Începând din 2021, în Uniunea Europeană, toate clădirile noi, indiferent de funcțiune sau tipul de proprietate, trebuie să îndeplinească standardul nZEB (Nearly Zero Energy Buildings), obiectivul major fiind ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050. Implementarea legislației se va realiza gradual, astfel încât la finalul acestei perioade, standardul nZEB să îndeplinească cerințele Caselor Pasive.
Dezideratul principal al unei Case Pasive este reducerea la maxim a pierderilor de energie și obținerea unei balanțe energetice pozitive, prin care o casă produce mai multă energie decât consumă. Se pune accent pe utilizarea surselor proprii de energie regenerabilă și pe utilizarea de materiale de construcție reciclabile și cu o amprentă de carbon cât mai mică.
Studiile, dar și practica, au reliefat faptul că indiferent cât de bine este izolată o casă, fără ferestre și uși performante termic, nu poate satisface standardul acestei categorii. Eficiența energetică nu este singurul aspect: amprenta de carbon pe toată durata de viață a ferestrelor și reciclabilitatea, sunt caracteristici determinante privind încadrarea acestora ca produse potrivite pentru Case Pasive. Platforma de profile din PVC Elegant de la Deceuninck face parte din galeria selectă a produselor sustenabile certificate pentru Case Pasive.
Strategia Deceuninck de dezvoltare a platformei Elegant poate fi concentrată în câteva cuvinte: inovație tehnologică implementată prin mecanismele economiei circulare, pentru un nou standard sustenabil al confortului. Unicitatea conceptuală, designul și performanța poziționează platforma Elegant în topul ferestrelor ce răspund încă de astăzi cerințelor viitorului locuirii.
Ferestrele și ușile cu profile Elegant Deceuninck satisfac deja cerințele standardului Casei Pasive, implicit condițiile solicitate de nZEB. Versatilitatea combinațiilor stilistice oferite de modulul central iCOR oferă posibilitatea ca având aceeași performanță, ferestrele să poată fi concepute pentru case cu stil modern, urban minimalist sau rustic. Zvelte, dar ferme în același timp datorită armării longitudinale cu fibră de sticlă ThermoFibra, permit deschideri până la 2.5 m. La aceleași dimensiuni, ferestrele cu profile Elegant oferă cea mai mare suprafață vitrată activă, pentru mai multă lumină, soare și peisaj. Sistemul de finisaj Decoroc desăvârșește unicitatea ferestrelor Elegant
Cunoscând puterea exemplelor reușite, Deceuninck România vă propune sprijin în evaluarea și realizarea proiectelor de succes cu ferestre și uși Elegant. Contactați-ne pentru a vă introduce în universul Alternativei Elegant!
Sunteți pregatiți pentru case pasive?
Scanează & citește tot articolul