Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Să mergem pe firul roșu al Mărțișorului

Miercuri, 3 martie 2020, începând cu ora 17:00, Institutul Național al Patrimoniului (INP) vă invită într-o călătorie pe firul roșu al Mărțișorului, alături de Corina Mihăescu, doctor în Istorie și Etnologie, coordonatoarea Direcției Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională din cadrul INP și Lila Passima, artist vizual, curatoare și coordonatoare a secției Educație muzeală la Muzeul Național al Țăranului Român.

Obiceiul Mărțișorului este în prezent protejat de UNESCO, ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial, într-un dosar multinațional, depus de Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova și România. Cu origini care pot fi urmărite până în antichitate, sărbătorirea sosirii primăverii a trecut prin numeroase transformări, din satul arhaic, prin urbanul interbelic și până în zilele noastre.

Ce mai înseamnă astăzi obiectele-amuletă legate cu șnur alb – roșu și cum mai exprimă ele credințele și valorile societății? Cum putem păstra și transmite mai departe un obicei cu puternică valoare identitară? Prezentarea oferită de Dr. Corina Mihăescu va oferi o serie de răspunsuri la aceste întrebări.

Devenit în ultimii ani un eveniment cu valoare – reper în contextul urban al obiceiului, Târgul Mărțișorului de la Muzeul Țăranului Român poate fi privit ca un spațiu expozițional, un spațiu – dezbatere despre mărțișor ca obiect. Cum a decurs anul acesta târgul, care au fost provocările impuse de măsurile de distanțare și, mai ales, ce obiecte – mărțișor au atras în mod deosebit atenția, ne va povesti Lila Passima.

Conferința va fi transmisă live pe pagina de facebook a Institutului Național al Patrimoniului. Mai multe detalii și link spre transmisia LIVE, în evenimentul Fb, unde sunteți așteptați și cu întrebări :).

Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural. Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Sari la conținut